Voice Village: Craigslist skandal perdagangan seks berdasarkan statistik palsu

September lalu, Craigslist menutup seksyen perkhidmatan dewasa yang kontroversialnya, menggantikan pautan dengan perkataan “ditapis” dalam huruf hitam tebal.

Langkah itu berlaku berikutan tekanan kerajaan yang semakin meningkat, sebahagian besarnya disebabkan oleh kajian yang mendakwa iklan dalam talian berkhidmat sebagai platform untuk meningkatkan pelacuran bawah umur di bawah umur dan mengedar wanita terhadap kehendak mereka.

Kini, Nick Pinto dari laporan Voice Village, dan pakar penyelundupan anti-seks bersetuju, kajian ini adalah beban hokum sains yang buruk, yang menyebabkan dolar cukai dialihkan ke krisis yang mungkin atau mungkin tidak wujud.

Kajian itu, yang ditugaskan oleh Rangkaian Pembiayaan Wanita dan dijalankan oleh Kumpulan Schapiro – sebuah kumpulan perundingan yang “ahli bukan penyelidik akademik, dan tidak mempunyai pengalaman sebelum mengkaji pelacuran,” mendapat angka oleh meneka umur orang dalam foto yang mengiringi iklan perkhidmatan dewasa. 

Selanjutnya, Village Voice melaporkan bahawa kajian itu tidak mengambil kira kemungkinan ketidaktepatan foto – bahawa foto mungkin tidak baru-baru ini dan / atau adalah seseorang selain daripada orang yang menyediakan “perkhidmatan” sebenarnya. Walau bagaimanapun, kaedah metodologi yang boleh dipercayai ini tidak menghalang Rangkaian Pembiayaan Wanita daripada membentangkan penemuan ini kepada Kongres.

Pada sidang yang sama September lalu, sebuah jawatankuasa kecil Jawatankuasa Kehakiman Dewan, di mana Craigslist peguam mengumumkan akhir perkhidmatan dewasa, Deborah Richardson, ketua pegawai program Rangkaian Pembiayaan Wanita “memberitahu anggota undang-undang bahawa pelacuran remaja meletus pada kadar astronomi,” Kampung Kira-kira suara:

Selepas wahyu bom ini, angka-angka mengganggu Richardson menemui jalan masuk ke beberapa akhbar terbesar di negara ini. USA Today, Houston Chronicle, Miami Herald, Minneapolis Star Tribune, dan Press Free Detroit semuanya mengulangi statistik yang mengerikan sebagai Injil.

Serangan yang berjaya pada Craigslist diikuti oleh lawatan lintas negara oleh Richardson dan Rangkaian Pembiayaan Wanita.

Tiada media yang menerbitkan nombor-nombor Richardson yang teragak-agak untuk memeriksa kajian itu di tengah-tengah tuntutannya. Sekiranya mereka ada, mereka akan menemui apa yang kami lakukan selepas meminta pakar bebas untuk meneliti penyelidikan: Ia adalah sains sampah.

Pakar-pakar yang dirujuk oleh Suara itu bersetuju. Ini termasuk:

• Eric Grodsky, ahli sosiologi di University of Minnesota, yang mengajar tentang pembinaan penyelidikan yang sesuai.

• David Finkelhor, pengarah Pusat Penyelidikan Jenayah Terhadap Kanak-kanak di Universiti New Hampshire.

• Ric Curtis, pengerusi Jabatan Antropologi di John Jay College of Justice Jenayah di New York, yang mengetuai kajian yang didanai oleh Jabatan Keadilan terhadap pelacuran remaja di New York City pada tahun 2008.

• Sgt. John Bandemer, ketua Pasukan Petugas Perdagangan Manusia Vick di St. Paul, Minnesota.

David Finkelhor di Pusat Penyelidikan Jenayah Terhadap Kanak-Kanak mengatakan bahawa dia memahami tekanan kepada wartawan untuk memetik angka-angka ketika mereka menulis mengenai pelacuran remaja, tetapi itu sesuatu yang mereka perlukan untuk melawan, kerana walaupun apa yang kumpulan seperti Rangkaian Pembiayaan Wanita anda akan percaya, terdapat hanya statistik yang baik.

“Anda perlu berkata, ‘Kami tidak tahu, anggaran telah dibuat, tetapi tiada seorang pun daripada mereka mempunyai asas saintifik yang sebenar,” kata Finkelhor. “Apa yang anda boleh katakan adalah, ‘Ini adalah nombor polis yang diketahui, dan kami fikir ada lebih daripada itu, tetapi kami tidak tahu berapa banyak lagi.'”

Laporan Suara termasuk penyataan pendedahan berikut, pautan kepada latar belakang tambahan pada cerita, serta pautan kepada respons pada laporan Suara dari Kumpulan Schapiro yang menjalankan kajian:

NOTA EDITOR: Village Voice Media, yang memiliki akhbar ini, memiliki laman web Backpage.com. Selain kereta, pekerjaan, dan sofa yang digunakan, pembaca juga boleh mencari iklan dewasa di Backpage; Atas sebab ini, Rangkaian Pembiayaan Wanita dan sekutu mereka sering menumpukan perhatian kepada laman web ini, kadang-kadang pergi sejauh menyeru penutupannya.

Sudah tentu kita mempunyai kepentingan dalam perbincangan ini. Dan kita tidak membantah mereka yang mencadangkan konflik kepentingan yang jelas. Kami duduk dengan senyap dan tidak bertindak sebagai WFN mengadakan simposium di seluruh Amerika – dari Seattle ke Miami – menafikan Backpage. Sesungguhnya, kami tidak pernah diminta balas.

Tetapi kemudian kita melihat “sains” dan kesediaan media untuk meresap, tanpa persoalan, statistik luar biasa ini. Untuk kepentingan perbincangan yang lebih bermaklumat, kami memutuskan untuk menulis.

  • Artikel latar belakang Suara kampung mengenai pemerdagangan seks
  • Wall of Shame: CNN, USA Today, dan organisasi media lain tertipu
  • Bowling Super untuk Dolar: Permainan Amerika yang hebat adalah satu lagi peluang untuk menghancurkan penyelidikan palsu pada media yang mudah tertipu
  • Tanggapan Kumpulan Schapiro ke laporan Voice Village

Lebih lanjut mengenai Craigslist:

  • Sheriff memarahi Craigslist untuk bahagiannya dalam seks lelaki yang mencari lelaki
  • Hubungan pesaing Craigslist kepada 12 kematian, 330 jenayah pada tahun lalu
  • Craigslist menutup semua bahagian perkhidmatan dewasa
  • Craigslist wanita bercakap tentang bekas toless ex-Congressman

Helen A.S. Popkin pergi blah blah tentang Internet. Sertai dia di Facebook atau Twitter, bukan awak?