Untuk pekerjaan selepas tamat pengajian, utama dalam perkara ini, bukannya

Ia membayar untuk pergi ke kolej secara amnya – tetapi berapa besar hasil yang anda dapat bervariasi liar bergantung pada apa yang anda memutuskan untuk menjadi major di.

Laporan yang dikeluarkan Rabu mendapati bahawa orang yang baru lulus dari kolej dengan ijazah dalam bidang seperti pendidikan dan kesihatan menghadapi kadar pengangguran yang jauh lebih rendah berbanding mereka yang baru menamatkan pengajian dengan ijazah dalam bidang termasuk seni bina dan seni.

Kadar pengangguran bagi orang yang baru-baru ini menerima ijazah sarjana muda adalah 5.7 peratus, menurut laporan itu, berbanding dengan 12.8 peratus untuk graduan program seni bina sarjana baru-baru ini.

Pilihan utama anda juga mungkin mempunyai kesan sepanjang hayat kepada berapa banyak wang yang anda buat, menurut laporan dari Pusat Pendidikan Georgetown University dan Tenaga Kerja. Perolehan median untuk pekerja berpengalaman dengan ijazah sarjana seni bina ialah $ 65,000, laporan itu didapati, berbanding dengan median pendapatan $ 44,000 untuk pekerja berpengalaman yang memperoleh gelar pendidikan sarjana muda.

Laporan ini menawarkan peringatan bahawa sementara banyak anak muda akan menghabiskan banyak waktu untuk menentukan di mana hendak pergi ke kolej, mungkin lebih penting untuk mengetahui utama anda apabila anda sampai di sana.

“Apa bidang pengajian anda akhirnya menjadi perkara yang paling penting,” kata Anthony Carnevale, pengarah Georgetown University Centre on Education and the Workforce dan co-author of the report.

Laporan Georgetown menggunakan data Surveys Komuniti Amerika kerajaan dari 2010 dan 2011 untuk analisisnya. Bagi graduan baru-baru ini, ia melihat 22 hingga 26 tahun yang mempunyai ijazah sarjana muda, dan bagi graduan kolej yang lebih berpengalaman ia melihat 30 hingga 54 tahun dengan gelaran kolej.

Secara umum, adalah idea yang baik untuk memilih utama yang mengajar kemahiran khusus, seperti kejururawatan. Tetapi Carnevale memberi amaran bahawa tidak bermakna semua orang harus memilih jurusan praktikal seperti matematik atau kejuruteraan – terutama jika mereka tidak suka.

“Sekiranya mereka tidak berminat atau sesuai dengan apa yang mereka pilih – dan pada akhirnya, tugas yang mereka pilih – mereka tidak akan baik,” kata Carnevale..

Mengejar apa yang kelihatan seperti padang yang panas juga boleh menjadi backfiring. Sebagai contoh, para penyelidik mendapati bahawa graduan yang baru masuk ke sistem maklumat menghadapi kadar pengangguran 14.7 peratus. Ini seterusnya menolak kadar pengangguran keseluruhan untuk jurusan komputer dan matematik sehingga 9.1 peratus, walaupun pada umumnya bidang tersebut kelihatan sangat memerlukan pekerja yang baik.

Carnevale berkata penemuan itu seolah-olah menjadi hasil dari pasaran kerja yang sukar untuk perkara-perkara seperti pekerjaan perkeranian dan pengurusan peringkat kemasukan yang melibatkan sistem komputer, yang terkena keras semasa kemelesetan dan pemulihan awal. Tetapi beliau menyatakan bahawa kadar pengangguran untuk sistem maklumat grads lebih berpengalaman adalah lebih rendah, pada 4.4 peratus.

Dalam kes seni bina, Carnevale berkata kesan perumahan industri pembinaan dan binaan kelihatan masih menyeret pekerjaan, walaupun beliau menyatakan bahawa pasaran pekerjaan untuk arkitek sering sukar.

Jika anda memilih utama seperti kesusasteraan atau arkeologi Inggeris, Carnevale berkata anda perlu bersedia untuk mencari cara lain untuk melatih diri anda untuk kerjaya tertentu, atau mencari majikan yang bersedia melatih anda. Ramai juga akan pergi ke sekolah siswazah untuk mendapatkan ijazah yang berorientasikan kemahiran, seperti undang-undang atau perniagaan.

“Ini permainan yang sukar,” kata Carnevale.

Jonathan Salm, 22, tahu mungkin lebih sukar untuk mendapatkan pekerjaan apabila dia memilih untuk major dalam bahasa Inggeris, dengan falsafah kecil, di Washington dan Lee University di Lexington, Va.

Tetapi Salm, yang lulus dari kolej minggu lepas, berkata beliau juga merasa seperti sebahagian daripada alasan anda pergi ke universiti seni liberal adalah untuk mengalami pembelajaran demi pembelajaran.

Kadar pengangguran untuk siswazah baru-baru ini dengan bacaan bahasa dan bahasa Inggeris adalah 9.8 peratus, menurut data Georgetown, dan pendapatan median adalah $ 31,000.

Salm telah melakukan beberapa latihan dalam pemasaran dan komunikasi dan berharap untuk mendapatkan pekerjaan di New York City melakukan pemasaran analisis data. Dia berkata dia menolak pilihan yang sepatutnya tidak sesuai, dan bersedia untuk berundur dengan ibu bapanya di Florida untuk seketika sehingga dia dapat mencari kedudukan yang tepat.

“Saya selesa tidak mendapat pekerjaan selepas tamat pengajian,” katanya.

Laporan Georgetown mendapati bahawa kadar pengangguran keseluruhan bagi graduan kolej baru-baru ini adalah 7.9 peratus.

Itu mungkin kelihatan tinggi, tetapi kadar pengangguran untuk orang berusia 20-an biasanya lebih tinggi daripada pekerja yang lebih tua, dan penyelidikan lain menunjukkan bahawa ia membayar untuk pergi ke kolej, walaupun kos tuisyen yang tinggi dan hutang pinjaman pelajar yang melambung tinggi.

Laporan Amanah Pew Amanah yang dikeluarkan awal tahun ini mendapati bahawa graduan kolej muda lebih baik berbanding rakan sebaya yang kurang berpendidikan semasa kemelesetan dan pemulihan. Di samping itu, satu kumpulan Biro Banci A.S. baru-baru ini mendapati bahawa orang yang mendapat ijazah kolej memperoleh hampir dua kali lebih banyak daripada orang yang mempunyai ijazah sekolah tinggi dalam tempoh tiga bulan terakhir tahun 2011.