Unfriend seseorang di Facebook? Mereka mungkin menjejaki anda … dalam kehidupan sebenar

Sekiranya anda tidak berkawan dengan seseorang di Facebook, anda akan dapat peluang kehilangan mereka sebagai rakan dalam kehidupan sebenar, menurut satu kajian baru. Hampir separuh daripada mereka yang tidak berkawan dengan seseorang berkata mereka akan menghindar orang itu dalam kehidupan sebenar, kata pengarang kajian itu.

“Orang berfikir rangkaian sosial hanya bersenang-senang,” kata Christopher Sibona dalam satu kenyataan. “Tetapi sebenarnya apa yang anda lakukan di tapak tersebut boleh menyebabkan akibat dunia nyata.”

Sibona, seorang Ph.D. pelajar di program sains komputer dan sistem maklumat di University of Colorado, Denver berkata, 50 peratus orang yang tidak berkawan berkata mereka tidak akan mengelakkan bom yang tidak mesra – dan semua, mereka baik-baik saja. 10 peratus lagi mengatakan mereka tidak pasti apa yang akan mereka lakukan. Wanita “berkata mereka akan menghindari hubungan lebih daripada lelaki,” walaupun Sibona tidak tahu kenapa.

Tinjauannya, yang disampaikan pada Persidangan Antarabangsa Hawaii pada Sains Sistem 2013, berdasarkan 582 jawapan yang dikumpul menggunakan Twitter.

Sibona berkata beliau mendapati enam faktor yang “diramalkan sama ada seseorang akan mengelakkan seseorang yang tidak berkawan dengan mereka.” Mereka adalah:

  • Jika orang membincangkan peristiwa (tidak berkawan) selepas ia berlaku.
  • Sekiranya tindak balas emosi terhadap teman tidak begitu negatif.
  • Jika orang yang tidak berkeyakinan percaya tindakan itu disebabkan oleh kelakuan luar talian.
  • Jarak geografi antara keduanya.
  • Jika hubungan bermasalah dibincangkan sebelum bersahabat.
  • Betapa kuatnya orang itu menghargai hubungan sebelum bersahabat.

“Peramal No. 1 adalah sama ada orang yang mengatakan perhubungan itu terlalu membincangkannya kepada orang lain,” kata Sibona. “Bercakap kepada seseorang adalah perisytiharan awam bahawa persahabatan berakhir.”

Juga, “orang-orang yang merasakan bahawa mereka telah melakukan tindakan luar talian secara teruk dan sedang dihukum kerana itu melalui rakan-rakan juga cenderung untuk mengelakkan hubungan masa depan.”

Walaupun “kos mengekalkan hubungan dalam talian adalah sangat rendah,” Sibona berpendapat, dalam kehidupan sebenar, kos lebih tinggi.

“Di dunia nyata, anda perlu bercakap dengan orang ramai, pergi melihat mereka untuk menjaga hubungan tatap muka. Itu bukan perkara dalam hubungan dalam talian,” katanya..

Dan sementara hubungan dunia nyata hanya boleh memudar, dia berkata, di Facebook, penamatan hubungan secara mendadak melalui rakan tidak mempunyai “udara tidak bererti,” tetapi dengan akibat yang berbeza.

“Kami masih cuba mengatasi masyarakat sebagai cara mengendalikan unsur-unsur media sosial,” katanya. “Etika itu berbeza dan selalunya agak nyata.”

Dua tahun yang lalu, Sibona melakukan kajian tentang mengapa orang tidak berkawan dengan rangkaian sosial. Antara sebabnya ialah: “jawatan yang kerap, tidak penting”; “polarisasi jawatan biasanya mengenai politik atau agama”; “jawatan yang tidak sesuai yang melibatkan seksis, kata-kata perkauman”; dan, “membosankan jawatan harian mengenai anak-anak, makanan, pasangan, dan lain-lain”

Sibona berkata kajiannya yang baru menunjukkan kuasa “diseksa di media sosial,” yang boleh menyebabkan kurang kepunyaan dan mengurangkan harga diri.

Unfriending, katanya, “boleh dilihat sebagai satu bentuk pengecualian sosial. Kajian itu menjelaskan bahawa tidak ramah adalah bermakna dan mempunyai akibat psikologi yang penting bagi mereka yang terjadi.”

Lebih banyak cerita daripada HARI INI Digital Life:

  • Seseorang yang tidak berkawan dengan awak? Masa untuk mengetahui siapa!
  • Kad hadiah baru Facebook membolehkan anda memberi (dan terus memberi) dalam talian
  • Tech untuk mengekalkan cinta anda hidup-hidup
  • Tweets nakal guru boleh menghantar kariernya dengan asap

Lihat Teknologi, GadgetBox, Kehidupan Digital dan InGame di Facebook, dan di Twitter, ikuti Suzanne Choney.