Undian: Adakah anda melakukan ortodonti melalui pos?

Internet telah membuat DIY – Buat Sendiri – pergerakan dan mantra yang banyak orang bawa ke hati.

Dan, ternyata, ke mulut.

Penyokong boleh menjadi kesakitan yang mahal, sebagai wartawan utama hari ini Sheinelle Jones tahu dengan baik.

Jadi dalam usaha untuk mengelakkan kos pendakap yang tinggi, John Hofford, 27 tahun, beralih ke internet untuk mendapatkan sokongan pergigian dan mendapati sebuah syarikat yang mendakwa menawarkan cara yang cepat, mudah dan di rumah untuk gigi lurus.

“Biasanya, pendakap yang tidak kelihatan, atau Invisalign, atau perkara-perkara seperti itu – semua sebut harga yang saya dapat adalah di mana saja dari $ 2,000 hingga $ 10,000 dolar,” kata Hofford. “Mengenai rancangan ini, saya mungkin akan membelanjakan kira-kira $ 1,000 dalam sepanjang tahun ini.”

Harga diskaun adalah mungkin kerana pelanggan yang memilih laluan ini tidak pernah melayari pejabat ortodonti dan sebaliknya memesan kit starter secara on-line, mengambil kesan gigi dan kapal mereka sendiri yang kembali ke syarikat. Penjajaran tersuai dan pelan rawatan dikembalikan dalam mel.

“Anda tahu ini mungkin bukan untuk semua orang tetapi ia bekerja untuk saya,” kata Hofford.

Jajar Hofford berasal dari Crystal Braces. SmileCareClub menawarkan perkhidmatan yang sama. Dan kedua-dua syarikat mengatakan bahawa kes-kes mel-diawasi oleh profesional pergigian.

“Adakah ini ortodontik sendiri? Jawapan untuk soalan itu sama sekali tidak, “kata Amy Carter, VP, Pembangunan Rangkaian untuk SmileCareClub.

Ramai profesional tidak bersetuju dan memberi amaran bahawa ortodontik pesanan mel boleh membawa kepada masalah yang jauh lebih teruk daripada gigi bengkok.

“Percubaan untuk memindahkan gigi tanpa pengawasan ortodonti secara tetap boleh mengakibatkan kerosakan kekal pada gigi seperti kehilangan gigi, resorpsi akar, kerosakan gigi atau masalah yang serius dan mahal,” kata Robert Varner, presiden Persatuan Orthodontik Amerika.

Varner berkata mereka yang mencari rawatan yang berpatutan mempunyai pilihan lain.

“Kebanyakan ahli ortodontik menawarkan pelan pembayaran dan akan bekerja dengan anda untuk mencari sesuatu yang sesuai dengan anggaran bulanan anda,” kata Varner. Rawatan kadang-kadang terdapat di sekolah ortodontik dan ada organisasi yang membantu pesakit berpendapatan rendah menerima rawatan tanpa kos rendah atau tidak.

“Terdapat risiko kesihatan utama yang berkaitan dengan trend [DIY] ini,” kata Varner. “Ini satu kes pembeli berhati-hati.”