Uji pengetahuan trivia perjalanan anda

Fikirkan awak pergi dengan baik? Ketahui dengan mengambil kuiz cepat dan menyeronokkan ini. Anda mungkin terkejut dengan jawapan kepada soalan-soalan ini mengenai destinasi popular dan rujukan perjalanan dalam budaya pop.

1. Apakah tarikan pelancongan yang paling banyak dikunjungi di dunia?          

     A. Times Square

                B. Disney World

                C. The Colosseum

                D. Menara Eiffel

Terkait: Lihat semua tarikan pelancong yang paling banyak dikunjungi di dunia

 

2. The Bahamas adalah salah satu destinasi paling popular bagi penduduk A.S. untuk melawat di Caribbean. Rata-rata, seberapa sejuk ia mendapat di Bahamas?

                A. 40 darjah

                B. 50 darjah

                C. 60 darjah

                D. 70 darjah 

 

3. Champagne kurang dari 100 batu jauhnya Paris. Berapa banyak botol Champagne dihantar di seluruh negara dari sana setiap tahun?

     A. 1.5 juta botol

                B. 322 juta botol

                C. 525 juta botol

                D. 1 bilion botol

 

4. Yang mana bandar utama Kanada tidak menganjurkan Sukan Olimpik?

                A. Montreal

                B. Toronto

                C. Calgary

                D. Vancouver

5. Berapa banyak muzium dan galeri Smithsonian di Washington, D.C.?

               A. 10

               B. 13

               C. 17

               D. 19

6. Selesaikan frasa ini dengan bandar Itali yang terkenal: “Semua jalan membawa kepada _____”

                A. Naples

                B. Venice

                C. Rom

                D. Verona

 

7. Dalam filem “Pelayaran Lampoon Kebangsaan,” di mana perjalanan keluarga Griswold?

                A. Laut Dunia                 

B. Walley World

                C. Disney World

                D. Busch Gardens

 

Ketahui cara anda menjaringkan – dan fakta yang lebih menyeronokkan – di bawah.

1.JAWAPAN – A. Times Square

Pelancong berduyun-duyun ke jantung neon New York untuk lampu berkelip, pertunjukan Broadway, megastore, dan cermin mata. Times Square juga boleh menjadi mudah, jika huru-hara, asas, terima kasih kepada hotel di setiap titik harga dan akses mudah ke pengangkutan awam: kereta bawah tanah, kereta api, bas, dan teksi kuning yang lebih banyak daripada yang anda boleh hitung. Ia mendapat lebih daripada 39 juta pelawat tahunan pada 2010, menurut Times Square Alliance. 

2. JAWABAN – D. 70 darjah

Angin perdagangan yang meniup hampir terus sepanjang Bahamas memberi pulau itu iklim hangat yang bervariasi sangat sedikit sepanjang tahun. Masa terbaik adalah dari September hingga Mei apabila suhu purata 70-75 darjah Fahrenheit. Selebihnya tahun ini sedikit lebih hangat dengan suhu antara 80-85 darjah. 

3.JAWAPAN – Botol B. 322 Juta 

Mengikut legenda, para bhikkhu membawa kaedah untuk membuat wain berkilauan dari Languedoc, di selatan Perancis dan mendapati bahawa tanah kapur dan keadaan iklim di rantau Champagne menghasilkan wain berbuih yang terang. Semua sampanye datang secara eksklusif dari rantau Champagne di Perancis. Bubbly dari semua kawasan lain di dunia disebut sebagai wain berkilauan. Mesti melihat tempat-tempat di Champagne: Cathedrale Notre-Dame de Reims yang bersejarah, Moet et Chandon Champagne Cellar Tours, dan lawatan rasa luar “luar” melalui Land Rover ke kebun-kebun anggur sekitar Verzy dengan Oenovasion.  

4.JAWAB – B. Toronto

Pegawai dari Buffalo, N.Y., dan Toronto – bandar-bandar yang dipisahkan 100 batu – secara terbuka membincangkan pilihan untuk mencuba Sukan Olimpik 2024 yang rasmi secara rasmi akan diadakan di lebih daripada satu negara. Sementara itu, cari Sukan Olimpik Musim Sejuk 2014 di Sochi, Rusia, Olimpik Musim Panas 2016 di Rio, Brazil, dan Olimpik 2018 akan berada di Pyeongchang, Korea Selatan.

5. JAWABAN – C. 17

Terdapat 19 muzium dan galeri Smithsonian, 17 di D.C dan dua di New York City. Di Bangunan Institusi Smithsonian D.C (dikenali sebagai The Castle), anda boleh mencari peta dan jadual acara. Muzium Udara & Angkasa Kebangsaan Smithsonian memaparkan koleksi udara dan kapal angkasa terbesar di dunia, bersama-sama dengan filem IMAX dan rancangan planetarium. Artefak di Muzium Sejarah Alam Smithsonian termasuk rangka dinosaurus 80 kaki, model saiz hidup ikan paus biru, dan permata karat 45-an-setengah dipanggil Hope Diamond.

6. JAWAPAN – C. Rom

Teori ini menjadikan Milliarium Aureum didirikan oleh Kaisar Caesar Augustus berhampiran kuil Saturnus di Forum pusat Rom kuno dan bahawa semua jalan dianggap bermula dari monumen ini dan semua jarak di Empayar Rom telah diukur berbanding dengan titik itu . Sistem jalan raya dari Rom Kuno merupakan salah satu kejayaan kejuruteraan yang paling besar dalam waktunya, dengan lebih dari 50,000 batu jalan berturap memancar dari pusat mereka di Forum.

7. JAWABAN – B. Walley World

Filem 1983 “Pelayaran Lampoon Kebangsaan” membintangi Chevy Chase dan Beverly D’Angelo sebagai Griswolds, yang berada dalam usaha untuk melawat Walley World, sebuah taman tema, untuk percutian keluarga – apabila perkara tidak betul-betul seperti yang dirancang. Walley World sendiri adalah parodi Disneyland; nama maskot, Marty Moose, mengingatkan Mickey Mouse Disney. Kejayaan filem itu membawa kepada beberapa seri, termasuk “Percutian Eropah Lampoon Kebangsaan” dan “Percutian Krismas Lampoon Kebangsaan.”

Lebih Dari Perjalanan + Leisure:

 Taman Tema Paling Dikunjungi di Dunia

 Summer’s Coolest Summer Cottages

Hotel Terbaik di Bandar Raya New York

T + L Video Insider: Getaways Romantik