Tujuh tanda amaran identiti anda mungkin telah dicuri

Anda tidak boleh lari dan anda tidak boleh menyembunyikannya. Pelanggaran data adalah perkara biasa yang baru dan masalahnya mungkin menjadi semakin buruk apabila penggodam menjadi lebih baik apabila melanggar dan masuk.

“Setiap syarikat, tidak kira seberapa baik pasukan keselamatan mereka dan tidak peduli betapa kuatnya teknologi keselamatan mereka, mempunyai sesuatu yang bernilai pencuri ini – dan mereka akan mendapatkannya,” kata Theresa Payton, CEO Fortalice, sebuah syarikat keselamatan digital. “Ia bukan masalah mereka akan masuk; ia adalah apa yang berlaku kepada data anda apabila mereka masuk. “

Dianggarkan bahawa hampir satu bilion rekod telah dikompromikan dalam tempoh 10 tahun yang lalu.

“Itu bermakna semua orang di negara ini harus menganggap bahawa maklumat peribadi mereka telah dikompromikan,” kata Robert Sicilano, mengenal pasti pakar kecurian di BestIDTheftCompanys.com.

Kira-kira 16.6 juta orang menjadi mangsa kecurian identiti pada tahun 2012, menurut laporan dari Jabatan Kehakiman. Jenis maklumat yang paling disalahgunakan: kad kredit (40 peratus) dan maklumat bank (37 peratus). Jabatan Kehakiman menganggarkan kos jenayah ini adalah $ 24.7 bilion dalam kerugian langsung dan tidak langsung. 

Kebanyakan orang mendapati mereka telah menjadi mangsa apabila mereka dihubungi oleh institusi kewangan mereka. Pakar penipuan mengatakan kita tidak boleh bergantung kepada orang lain untuk menangkap masalah itu – kita mesti mengambil langkah untuk melindungi diri kita sendiri.

“Pencurian ID yang lebih lama berlaku, semakin banyak kerosakan yang dilakukan dan semakin lama korban dapat pulih darinya,” kata Eva Velasquez, presiden dan CEO Pusat Sumber Pencurian Identitas yang tidak mencari keuntungan.

Itulah sebabnya sangat penting untuk terus mencari tanda-tanda amaran bahawa maklumat peribadi anda telah dicuri dan sedang digunakan.

“Survei menunjukkan sembilan daripada 10 orang tidak menyemak penyata kewangan mereka,” kata Siciliano. “Itu tidak bertanggungjawab. Anda tidak perlu menunggu peruncit memberitahu anda ada pelanggaran. Anda perlu menyemak penyata kewangan anda lebih daripada yang anda periksa di halaman Facebook anda, tetapi keutamaan orang tidak dapat dipertahankan. “

Berikut adalah tujuh tanda amaran utama bahawa anda mangsa pencurian identiti:

  • Bil untuk barangan atau perkhidmatan yang anda tidak beli muncul pada penyata kad kredit / debit anda: Jangan abaikan caj kecil. Crooks yang membeli nombor akaun dicuri kadang-kadang melakukan ujian dengan pembelian kecil. Jika ia tidak dibenarkan, periksa ia.
  • Pernyataan muncul untuk akaun kad kredit yang tidak diketahui: Berbekalkan maklumat yang tepat, pencuri boleh memohon kad kredit atas nama anda. Mereka berharap untuk pergi ping – dalam nama anda, sudah tentu, sebelum mereka ditangkap dan akaun ditutup.
  • Kad kredit atau kad caj baru yang anda tidak memohon untuk menunjukkan dalam mel: Pencuri ID berpura-pura menjadi anda mungkin memohon untuk kad itu. Jangan menganggap ia satu kesilapan. Hubungi syarikat itu segera.
  • Makluman atau panggilan pengumpulan untuk hutang yang anda tidak berhutang: Ini boleh menjadi kesilapan yang jujur. Mungkin pencuri ID menggunakan maklumat peribadi anda untuk membeli barang dan tidak membayar tagihan. Anda lebih baik cari.
  • Kesilapan (maklumat salah) mengenai laporan kredit: Anda berhak mendapat laporan percuma setiap 12 bulan dari tiga biro kredit besar (Experian, Equifax dan TransUnion). Dapatkan laporan dari salah satu biro setiap empat bulan dan cari apa yang mencurigakan, seperti akaun yang anda tidak buka atau pertanyaan kredit apabila anda tidak memohon kredit. Gunakan laman web ini: annualcreditreport.com.
  • Anda mempunyai kredit yang baik, tetapi permohonan untuk kredit ditolak: Jangan marah, ketahui apa yang sedang berlaku. Seorang pencuri identiti mungkin telah membuang fail kredit anda dan menghancurkan skor kredit anda.
  • Surat atau e-mel yang tiada: Mungkin ada masalah jika penyata bulanan dari bank atau syarikat kad kredit tiba-tiba berhenti. Seorang pencuri mungkin telah memfailkan perubahan borang alamat untuk mendapatkan kenyataan itu dan membuat anda tidak dapat melihat pekerjaan kotor selama mungkin.

“Sekiranya anda mengambil masa lima minit untuk membuat susulan mengenai sesuatu yang tidak normal, pelik atau hanya tidak masuk akal, anda boleh menyelamatkan diri dengan banyak sakit kemudian,” kata Velasquez. Pusat Sumber Kecurian Identiti mempunyai senarai penuh ID Flags Red Pencurian.

Pergi ke serangan itu
Ambil langkah sekarang untuk mengurangkan risiko anda merosakkan apabila maklumat peribadi anda dicuri dalam pelanggaran data.

Ini bermakna menggunakan kata laluan selamat dan mempunyai yang berbeza untuk akaun yang berbeza. Jika kata laluan untuk perkhidmatan permainan dalam talian anda adalah sama dengan akaun bank anda, itu masalah yang sebenar.

Dalam buku barunya, Privasi di Age of Big Data, Theresa Payton mempunyai cadangan lain: Memiliki alamat e-mel yang unik yang anda gunakan hanya untuk akaun kewangan anda. Mengapa? Oleh kerana alamat e-mel yang dicuri dari kedai jabatan atau laman media sosial boleh menjadi kunci kepada lebih banyak penipuan.

“Jika anda menggunakan alamat e-mel yang sama untuk segala-galanya dan mereka mencuri bahawa dalam pelanggaran, perkara pertama yang mereka lakukan ialah pergi ke akaun kewangan anda, minta set semula kata laluan, dan bingo – kini mereka dapat mengakses kehidupan kewangan anda,” Payton berkata. “Orang perlu mengambil perkara dalam tangan mereka sendiri, dan e-mel berasingan untuk perkhidmatan kewangan adalah tempat yang baik untuk bermula.”

Herb Weisbaum adalah The ConsumerMan. Ikuti dia di Facebook dan Twitter atau lawati laman web The ConsumerMan.