Tidak bercakap, tidak ada pukulan, tidak makan: Peraturan tempat kerja yang paling bodoh

 Kita semua untuk persekitaran kerja yang tenang, tetapi tidak bercakap sama sekali? Yang kelihatan agak melampau.

Satu jawatan minggu lepas di peril peraturan tempat kerja aneh, ketat dan bodoh mendorong ratusan pembaca untuk berkongsi cerita Dilbert-esque dari ladang-ladang dan lantai kilang negara.

Antara yang paling berhati-hati: Majikan yang melarang atau menyekat hubungan sosial yang biasa.

Kami mendengar dari seorang pembaca yang tidak dibenarkan berkawan dengan mana-mana rakan sekerja dan seorang lagi yang diberitahu untuk tidak mencium pasangan atau orang yang tersayang di tempat letak kereta syarikat. Pembaca lain terpaksa bertengkar dengan dasar “tidak berbisik”.

Tetapi kegemaran kami: Syarikat yang memerlukan kelulusan untuk bercakap sama sekali. 

“Bekerja untuk sebuah syarikat yang melarang bercakap kepada pekerja lain tanpa persetujuan pengurusan, walaupun percakapan itu berkaitan dengan pekerjaan. Pengurusan memutuskan bahawa bercakap dengan orang lain mencuri masa syarikat kerana mereka telah memberitahu anda semua yang anda perlu tahu, “pembaca menulis di laman Facebook kami.

Ramai pembaca memberitahu kami tentang bos yang membuat mereka mendapat kebenaran menggunakan bilik mandi, atau meninggalkan meja mereka. Kita harus mengatakan bahawa kita tidak dapat mengesahkan setiap cerita, tapi pastinya kita tertarik dengan kisah seorang pembaca menyampaikan apa yang berlaku apabila penyelia menolak permintaan bilik mandi:

“Saya bekerja untuk peruncit utama yang memberitahu semua pekerja untuk meminta penyelia mereka jika mereka boleh pergi ke bilik mandi. Pada suatu hari seorang pekerja meminta dua kali untuk pergi dan ditolak. Kali ke-3, beliau memberitahu penyelia beliau bahawa jika dia tidak memberikan izinnya, dia akan menggugurkan pantatnya dan membuang air besar di sana. (Penyelia) ketawa dan berkata tidak. Oleh itu, di tengah-tengah kilang itu, pekerja itu hanya melakukan apa yang dikatakannya. “

Satu lagi kategori popular: Peraturan bodoh yang juga tidak boleh diikuti.

Seorang pembaca menulis: “Kami dikehendaki memakan makanan kami di ruang istirahat yang diperlukan di bangunan kami. Tetapi kami tidak mempunyai bilik rehat dan tempat untuk meletakkan satu, jadi kami makan di meja kami. Kami menghabiskan lebih banyak masa untuk mencari bilik mandi yang ada daripada sebenarnya menggunakannya — terdapat sangat sedikit di dalam bangunan dan banyak orang yang bekerja di sini. HR melempar dengan semua, tetapi mereka tidak dapat memberi kami lebih banyak ruang dan tidak boleh menyediakan lebih banyak bilik mandi! “

Lebih di laman Facebook kami, pembaca lain bekerja untuk syarikat di mana pekerja diberitahu untuk memberi notis tiga hari jika mereka merancang untuk mengambil hari sakit.

Ramai pembaca berkata mereka kecewa dengan majikan yang meminta mereka bekerja lebih keras dari sebelumnya dan mengikut peraturan yang lebih ketat mengenai perkara seperti jam kerja dan kod pakaian.

“Dalam era yang tidak ada kenaikan gaji, saya fikir syarikat akan cuba membuat pekerja mereka gembira dengan membenarkan kelonggaran, bukan membataskan kenaikan, meningkatkan kos penjagaan kesihatan dan membuat peraturan baharu yang bodoh. Syarikat-syarikat hari ini tidak mempunyai petunjuk! “Satu pembaca menulis.

Berkaitan:

Canggung: Bagaimana pelukan tempat kerja boleh tergendala

Bersumpah benar boleh merosakkan kerjaya anda