The Great American Eclipse akan datang: Bagaimana untuk menangkap pandangan terbaik

Menurut beberapa orang, mencari tempat tinggal di bandar-bandar dengan pandangan terbaik mengenai gerhana matahari bulan depan telah membuang bayangan besar dalam rancangan perjalanan. Mereka membuat bunyi seperti mencari bilik hotel di bandar seperti itu lebih sukar daripada mendapatkan tiket ke konsert rock yang dijual atau rancangan Broadway.

Andrea Mensink berkata tidak mempercayainya. Bilik-bilik tersedia tetapi, seperti semua promotor yang baik, dia berkata anda perlu bertindak pantas.

Gerhana matahari: Bekas angkasawan menjelaskan cara menyediakan, bagaimana untuk menonton

Ogos.15.201704:53

Jurucakap Pengalaman Columbia SC, biro pelawat bukan keuntungan untuk bandar Carolina Selatan yang akan berada di garisan langsung gerhana, berkata, “Kami mahu menyeberang kepada sesiapa di Amerika Syarikat bahawa kami masih mempunyai ketersediaan hotel di kawasan metro . “

Di seluruh negara, orang cuba menentukan di mana untuk mendapatkan tempat duduk terbaik untuk gerhana yang berlaku pada 21 Ogos, gerhana matahari lengkap pertama yang dapat dilihat dari Amerika Syarikat yang bersebelahan sejak tahun 1979.

Ini juga akan menjadi gerhana pertama untuk menyeberang secara eksklusif negara, dari Pasifik hingga pantai Atlantik, sejak 8 Jun 1918. Itulah sebabnya peristiwa angkasa ini telah digelar “The Great American Eclipse.”

Gerhana akan kelihatan di seluruh negara dalam pelbagai peringkat, tetapi gerhana total dapat dilihat bermula di sepanjang tampalan pantai Oregon, yang merentang 60-70 batu lebar. Jalan yang dipanggil keseluruhannya kemudian bergerak dalam arka secara menyerong di seluruh negara, berlepas dari pantai South Carolina.

Solar Eclipse 2017: Path of totality
GreatAmericanEclipse.com / TODAY

Sesiapa sahaja di dalam laluan itu akan dapat melihat bulan kelihatan sepenuhnya meliputi matahari – cuaca membenarkan – selama kira-kira dua minit sebelum dua bola pergi cara berasingan mereka.

“Para penggemar gerhana sebenar, mereka sudah mendapat sebuah hotel atau tempat perkemahan tepat di pusat zon gelap tahun lalu,” kata Andrew Fraknoi, pengerusi astronomi di Foothhill College California, yang telah membantu pendidik melatih orang ramai untuk menyaksikan gerhana selama beberapa tahun yang lalu.

Gerhana solar akan menyeberangi Amerika Syarikat pada 8 April 2024, tetapi jalan keseluruhannya hanya akan dipotong dari Texas ke Maine. Negara ini tidak akan mendapat gerhana pantai ke pantai sehingga 12 Ogos, 2045.

“Ini adalah perkara yang hebat mengenai penjajaran astronomi dalam sistem suria kita. Kami memahami sistem solar dengan cukup baik bahawa kami dapat meramalkan seperti ini beberapa dekad peristiwa, bahkan berabad-abad, lebih awal, “kata Fraknoi.

Tetapi itu bererti hotel dan tapak perkhemahan yang terletak di dalam atau di luar pusat laluan arc telah terjual selama beberapa bulan, terutama di kawasan luar bandar. Kumpulan pelancong dari Jepun, Jerman dan negara-negara lain bersaing bersama rakyat Amerika untuk penginapan lama dahulu.

Jumlah gerhana matahari yang dilihat di Indonesia

Mac.09.201600:33

Di Oregon, di mana negeri itu membuka tempahan untuk khemah biasa dan tapak perkhemahan rekreasi kira-kira sembilan bulan lebih awal, semua 2,500 tempat untuk 21 Ogos dipenuhi dalam satu jam satu pagi pada bulan November lalu. Kerajaan menanggapi permintaan pada bulan April dengan membuka 1,000 tempat tambahan, kebanyakannya “tapak perkemahan kering” yang kekurangan kemudahan dan perkhidmatan yang biasa dan terletak di tempat letak kereta atau di ladang.

Laman-laman tersebut diisi dalam masa dua minit.

Chris Havel, jurucakap Jabatan Taman dan Rekreasi Oregon, berkata keadaan itu digunakan untuk menyiapkan acara-acara besar, seperti penggubalan semula Perang Saudara tahunan, tetapi peristiwa itu terkandung dalam satu laman web.

“Ini bukan hanya satu taman, ia adalah 30 taman, di seluruh negeri, semuanya mempunyai acara terbesar di dunia pada masa yang sama. Itu tidak pernah berlaku sebelum ini di sistem taman negara, “katanya.

Kanak-kanak looking through special glasses to view a solar eclipse.
Gerhana bulan depan akan menjadi gerhana matahari lengkap pertama untuk menyeberang secara eksklusif di seluruh Amerika Syarikat dalam hampir satu abad. Getty Images

Jabatan taman negeri sedang bekerjasama dengan Pejabat Pengurusan Kecemasan Oregon untuk kemasukan pelawat ke seluruh negeri, memastikan tandas mudah alih dan stesen basuh tangan yang cukup. Mereka juga ingin memastikan bahawa responden kecemasan dapat menavigasi jalan yang sesak.

Bagi orang yang ingin pergi ke bandar-bandar kecil di mana bilik hotel dijual, pakar-pakar pelancongan mengesyorkan bahawa orang secara literal meluaskan perspektif mereka. Contohnya, di Jefferson City, Missouri, yang terletak di pusat laluan gerhana, semua hotel ditempah, menurut Travelocity dan laman web berasaskan perjalanan lain. Tetapi banyak bilik masih boleh didapati hanya dua jam jauhnya di St. Louis dan banyak kawasan pinggirannya, yang sebahagian besarnya akan mempunyai hampir sama atau perspektif yang besar.

Pelancong lain beralih kepada Airbnb, di mana lebih daripada 31,000 orang telah menempah untuk malam 20 Ogos pada penyenaraian di sepanjang laluan gerhana, kenaikan 55 peratus dalam tempahan sepanjang bulan sebelumnya, kata syarikat itu. Dan orang terus menawarkan rumah mereka: Laman web ini mempunyai lebih daripada 21,000 penyenaraian aktif di sepanjang laluan gerhana. Kira-kira 35 peratus daripada tuan rumah yang menawarkan ruang pada 20 Ogos adalah pendaftar kali pertama.

“Cuti besar seperti Malam Tahun Baru boleh menyebabkan pancang dalam aktiviti Airbnb di seluruh negara dan dunia, tetapi apa yang istimewa tentang gerhana ialah kita melihat pancang serentak di banyak bandar di seluruh Amerika Syarikat yang tidak secara tradisinya mendapat manfaat daripada pelancongan,” kata seorang jurucakap syarikat.

Bagi mereka yang tinggal berhampiran dengan rumah pada 21 Ogos, mereka masih boleh melihat gerhana matahari yang baik, hanya kepada tahap yang lebih sedikit bergantung kepada sejauh mana mereka hidup dari jalan keseluruhannya.

Akan ada banyak cara untuk mengambil bahagian secara tempatan dalam kegembiraan. Kebanyakan planetari dan muzium sains menganjurkan aktiviti dan penampilan berkaitan gerhana. Banyak perpustakaan di seluruh negara turut mengambil bahagian dengan memberikan gelas gerhana dengan kanta khas yang ditapis yang membolehkan orang melihat dengan selamat matahari. (Para saintis dan doktor memberi amaran bahawa kerosakan mata yang teruk boleh berlaku tanpa langkah berjaga-jaga khusus.)

Separa Solar Eclipse Over Spain
Seorang gadis yang menggunakan cermin mata penapis khas untuk melihat ke langit semasa gerhana matahari separa pada 20 Mac 2015 di Madrid, Sepanyol. Getty Images

Bagi mereka yang masih berharap untuk lebih dekat dengan tindakan itu, membuat rancangan sekarang dan teruskan fikiran terbuka.

Di Columbia, South Carolina, hotel di pusat bandar ditempah, tetapi carian dalam masa 15 minit memandu akan menghasilkan pelbagai pilihan.

Dan kerja rumah yang sedikit di laluan gerhana akan menunjukkan banyak tontonan yang sangat baik di bandar-bandar lain yang berdekatan, seperti Anderson, Greenville dan Charleston, kata Kim Jamieson, pengurus perhubungan awam untuk Discover South Carolina.

“Terdapat beberapa pilihan hebat,” katanya. “Anda hanya perlu berfikir secara kreatif.”

Ikuti Eun Kyung Kim di Twitter atau Facebook.