‘Sextortion’: Lelaki menipu wanita menjadi bogel di Skype, kata FBI

LOS ANGELES – Seorang lelaki yang mengatakan pihak berkuasa menipu wanita menjadi bogel pada perkhidmatan video Internet Skype telah ditangkap.

Pejabat Peguam A.S. pada hari Selasa mengatakan bahawa FBI telah menangkap seorang lelaki berusia 27 tahun yang mengesahkan namanya bernama Karen “Gary” Kazaryan dari Glendale, Calif., Mengatakan dia telah menggodam ratusan akun Facebook wanita dan mengetuk mereka untuk gambar telanjang.

Dia kemudian ditimbulkan sebagai wanita dalam talian dan memujuk sahabat mereka untuk menghantar gambar telanjang mereka sendiri atau muncul di telanjang di Skype, kata pejabat Peguam A.S. dalam kenyataan akhbar.

“Ia adalah satu pengalaman yang mengerikan, memalukan, dahsyat bagi wanita-wanita ini,” kata Penolong A.S. Attorney Tracy Wilkison. “Ini satu kes yang kami ambil sangat serius.”

“Salah seorang wanita menyifatkan keseluruhan perkara itu seperti rogol,” kata Wilkison.

Penyiasat mendapati kira-kira 3,000 gambar wanita bogel atau separuh bogel di komputer Kazaryan.

Lebih banyak berita dari NBCLosAngeles.com

Pejabat Peguam A.S. mengatakan bahawa jika wanita tidak melepaskan pakaian mereka untuknya di Skype, dia digodam ke dalam akaun Facebook mereka dan mencatatkan gambar bogel yang sudah dimilikinya.

Dia ditangkap atas tuduhan hacking komputer persekutuan dan boleh menghadapi 105 tahun penjara jika sabit kesalahan.

Kes yang dikatakan “sextortion”, sebagai penyiasat persekutuan telah menggelarnya, tarikh kembali ke 2009.

Pihak berkuasa mengatakan mereka belum menemui semua mangsa yang dikatakan dalam kes itu, dan mendesak wanita yang menganggap mereka mungkin disasarkan oleh Kazaryan untuk menghubungi pejabat lapangan FBI di Los Angeles di 310-477-6565.

Berkaitan:

  • Baca afidavit FBI untuk waran geledah
  • Baca dakwaan Peguam AS