Seperti yang dilihat di TV: Rumah di mana menunjukkan ditembak

“The Beverly Hillbillies” adalah salah satu pertunjukan pertama yang berlaku di dalam rumah dengan alamat fizikal, bukannya di studio. Ladang besar 21,523 kaki persegi ini menjadi tuan rumah sepanjang sembilan tahun. Rumah 10-katil, 12-bath dibina pada tahun 1933.Zillow / Hari ini

Dari kemunculannya yang ajaib pada tahun 1950-an isi rumah hingga versi 3-D, berkaitan dengan Internet dan versi skrin tipis, televisyen telah tegas menanam dirinya dalam budaya Amerika dan kehidupan seharian. Kita semua mempunyai rancangan kegemaran – yang kita buat sekarang DVR dan orang-orang yang pergi ke udara hampir 50 tahun lalu.

Apabila kejatuhan berlaku dan program baru ditambah pada barisan petang, kami memberi penghormatan kepada rancangan televisyen – lama dan baru – dengan lawatan hartanah. Walaupun banyak pertunjukan, terutamanya pada hari-hari awal, tidak pernah ditembak di luar set studio, segelintir daripada mereka berlaku di rumah sebenar yang masih kelihatan sama seperti yang mereka lakukan pada skrin kecil.

“Batman”

380 S San Rafael Ave., Pasadena, Calif.

Zillow / Hari ini

Rumah agam, Batman! Siri TV tahun 1960-an menampilkan hartanah di Pasadena sebagai Wayne Manor. Rumah tahun 1928 mempunyai 10 bilik tidur, enam bilik mandi dan berukuran 16,599 kaki persegi – tidak termasuk Batcave, sudah tentu.

“The Beverly Hillbillies”

750 Bel Air Road, Los Angeles, Calif.

Lihat foto di atas.

“Hari gembira”

565 N. Cahuenga Blvd., Los Angeles, Calif.

Zillow / Hari ini

Walaupun “Happy Days” berlaku di Milwaukee, seperti kebanyakan rancangan TV, ia sebenarnya difilmkan di Los Angeles. Rumah berwarna berukuran putih yang dimainkan di rumah untuk Cunninghams dibina pada tahun 1923 dan mempunyai enam bilik tidur, dua mandi dan ukuran 3,904 kaki persegi.

“The Brady Bunch

11222 Dilling St., North Hollywood, Calif.

Zillow / Hari ini

Rumah pertengahan yang menganjurkan klan Brady yang bercampur kelihatan tidak berubah dari hari-harinya di layar kecil. Dibina pada tahun 1959, rumah Hollywood Utara akan menjadi agak kecil untuk keluarga Brady lapan, itulah sebabnya kenangan dalaman pertunjukan ditembak di set studio.

“Dallas

3700 Hogge Drive, Allen, Texas

Zillow / Hari ini

Ladang Southfork yang berleluasa di luar Plano adalah rumah bagi J.R. Ewing dan keluarganya yang bergelut dalam “Running” TV (rancangan itu baru-baru ini reboot oleh TNT). Rumah itu kini menjadi pusat acara dengan kawasan khas yang ditujukan untuk pameran itu, lengkap dengan memorabilia “Dallas”, walaupun banyak pemandangan dalaman pameran ditembak pada set studio.

“The Golden Girls”

245 N. Saltair Ave., Los Angeles Calif.

Zillow / Hari ini

Watak-watak “Gadis Emas” tinggal di Miami-mesra persaraan di pameran, tetapi rumah yang digunakan untuk luarannya adalah di Los Angeles. Rumah klasik 1955 mempunyai empat bilik tidur dan berukuran 2,901 kaki persegi.

“Beverly Hills 90210”

1675 E. Altadena Drive, Altadena, Calif.

Zillow / Hari ini

Rumah “90210” sebenarnya tidak terletak di kod ZIP yang diketepikan tetapi 23 batu di timur laut di bandar Altadena. Rumah empat-katil, empat-bath itu memainkan rumah kembar Brandon dan Brenda Walsh, dan tidak seperti banyak rumah TV lain mempunyai pemandangan yang difilemkan di bahagian dalam rumah, dan bukannya pada studio.

“Charmed”

1329 Carroll Ave., Los Angeles, Calif.

Zillow / Hari ini

Bumbung puncak, roti halia dan lain-lain butiran Victorian membuat rumah Los Angeles ini sempurna untuk tiga ahli sihir cantik dalam rancangan TV “Charmed.” Rumah lima bilik tidur, satu-bath dibina pada tahun 1903.

“The O.C.

6205 Ocean Breeze, Malibu, Calif.

Zillow / Hari ini

Pantai Newport daripada “The O.C.” tidak jauh dari Malibu di mana gedung TV terletak. Rumah legenda 6,376 kaki persegi itu adalah pangkalan untuk keluarga Cohen dan Ryan Atwood, remaja bermasalah yang mereka ambil.

“Anatomi kelabu”

303 W. Comstock St., Seattle, Wash.

Zillow / Hari ini

Walaupun tidak ada apa-apa benda seperti Seattle Grace Hospital, rumah dari siri medis hit adalah sebenar dan terletak di kejiranan Queen Anne Seattle. Penari abad ke-19 mempunyai empat bilik tidur, 2.5 bilik mandi dan pemandangan Space Needle.

“Lelaki Mad”

675 Arden Road, Pasadena, Calif.

Zillow / Hari ini

Kawasan Los Angeles sesuai untuk 1960-an di New York City di drama AMC “Mad Men”. Rumah pertama Betty dan Don Draper, yang terletak secara fiksi di Ossining, N.Y., sebenarnya terletak di Pasadena di jalan berbaris yang tenang. Rumah empat bilik tidur, tiga mandi tradisional berukuran 2,654 kaki persegi.

  • Rumah dipaparkan dalam ‘Revenge’ untuk dijual
  • Hartanah Albuquerque menjadi bintang dalam ‘Breaking Bad’
  • Rumah ini menjadi tuan rumah ‘Sarjana Muda Sarjana’