Raja Belanda mendedahkan bahawa beliau telah diam-diam menyorok sebagai juruterbang penerbangan selama dua dekad

Penumpang perhatian, ini adalah Yang Mulia bercakap dari kokpit.

Selama lebih dari dua dekad, Raja Willem-Alexander dari Belanda telah diam-diam menjadi pencerap bulan sebagai pilot untuk anak syarikat KLM Royal Dutch Airlines – sesuatu yang raja memerintah dinyatakan dalam wawancara dengan surat kabar Belanda De Telegraaf.

Willem-Alexander, 50, berkhidmat sebagai juruterbang bersama dalam penerbangan dua kali sebulan, satu aktiviti yang membantu beliau mengimbangi tugas tugas diraja.

“Bagi saya perkara yang paling penting ialah saya mempunyai hobi yang saya perlu tumpukan sepenuhnya,” katanya.

“Anda mempunyai pesawat, penumpang dan kru, anda mempunyai tanggungjawab untuk mereka, anda tidak boleh mengambil masalah anda dari bawah ke langit, anda boleh melepaskan diri dan menumpukan perhatian pada sesuatu yang lain. terbang. “

Putera-putera Day
Raja Willem-Alexander dari Belanda mula mendapat lesen juruterbangnya pada tahun 1985 dan telah menjadi juruterbang bersama jet komersial selama 21 tahun yang lalu.Mark Cuthbert / UK Press / Getty Images

Dan para penumpang jarang mengetahui bahawa mereka berada di tangan royalti ketika mereka meninggalkan landasan, walaupun kehancuran selama 21 tahun raja.

Itu sebahagiannya kerana langkah-langkah keselamatan berikutan serangan pengganas pada 11/11 pada tahun 2001, yang menghalang penumpang daripada mempunyai akses ke kokpit, jadi Willem-Alexander jarang dilihat oleh para pelanggan. Dia juga tidak pernah mengumumkan dirinya semasa sambutan awal pada pembesar suara kerana dia adalah copilot.

“Kelebihannya ialah saya selalu mengatakan bahawa saya mengharapkan semua orang menerima sambutan yang tulus atas nama kapten dan krew,” katanya kepada De Telegraaf. “Jadi saya tidak perlu mengatakan nama saya sendiri, tetapi kebanyakan penumpang tidak mendengarnya.”

Bapa tiga anak perempuan telah lama berminat untuk terbang. Beliau mula mendapat lesen perintisnya pada tahun 1985 dan kemudian lesen komersilnya dua tahun kemudian, menurut laman web rasmi Royal House of Belanda. Dia kini melatih Boeing 737 untuk terus terbang dengan KLM.

Willem-Alexander bukan satu-satunya raja yang suka penerbangan. Putera William Britain telah berkhidmat sebagai juruterbang helikopter ambulans, dan adiknya, Putera Harry, mengetuai helikopter Apache di Afghanistan sebagai sebahagian daripada Angkatan Udara Angkatan Tentera Britain.

BERKAITAN

Putera Harry berhenti kerja sebagai juruterbang helikopter tentera

Putera Harry memburu orang ramai dengan aksi helikopter

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.