Produk baru bertujuan untuk memancarkan kamera cahaya merah, tetapi adakah mereka berfungsi?

Pada masa ini banyak persimpangan lalu lintas mempunyai kamera dipasang untuk mencuba dan menghentikan pemandu daripada berjalan melalui lampu merah. Pegawai berkata kamera berfungsi: Di ​​bandar-bandar dengan kamera, kematian akibat lampu merah turun 21 peratus.

Pra pesanan buku baru Jeff Rossen, “Rossen kepada Penyelamat,” di sini

Tetapi kini polis memberi amaran tentang produk baru di pasaran yang direka untuk membuat plat lesen anda tidak dapat dilihat oleh kamera, termasuk gel reflektif, semburan reflektif dan sensor yang menyinari cahaya pecah ke plat supaya kamera tidak dapat melihatnya.

Produk-produk ini bertujuan untuk mengelakkan kamera cahaya merah: Adakah mereka benar-benar bekerja?

Jun.30.201703:57

“Malangnya hasilnya akan menjadi lebih banyak kemalangan T-bone,” kata ketua polis Jeff O’Dell dari Jabatan Polis Kissimmee, Florida. “Dan ini adalah yang paling berbahaya yang kita hadapi.”

Selain itu, O’Dell menambah, orang yang membeli produk tersebut mungkin tidak mendapat apa yang mereka bayar.

Bekerjasama dengan polis Kissimmee di persimpangan yang disekat dari lalu lintas, wartawan penyiasat nasional AS Jeff Rossen mencuba tiga produk yang kononnya membantu anda mengelakkan kamera cahaya merah.

Jeff Rossen tries products designed to evade cameras at traffic lights
Jeff Rossen mencuba produk yang direka untuk menghindari kamera pada lampu isyarat.HARI INI

Semburan reflektif tidak berfungsi ketika Rossen berlari cahaya merah, memicu kamera; setiap aksara pada plat lesennya boleh dibaca dengan jelas dalam foto. Gel reflektif menghasilkan hasil yang serupa. Walau bagaimanapun, sensor yang mendakwa ia akan menutup plat anda dari kamera dengan pecah cahaya melakukan kerja.

Teknologi baru bertujuan untuk melindungi anda dari kereta-kereta yang terhempas ke dalam stor

Mei.15.201703:53

“Ia menyalahi undang-undang di kebanyakan negeri,” kata O’Dell. “Anda tidak boleh memasukkan apa-apa kepada tag atau meletakkan apa-apa pada tag untuk mengaburkan kekosongannya atau untuk menghalang rakaman.

“Dan ini bertentangan dengan apa yang kita lakukan,” katanya.

Pasukan Rossen Reports merujuk kepada syarikat yang membuat produk ini. Mereka berkata mereka benar-benar tidak menggalakkan menggunakannya untuk menjalankan lampu merah untuk menggunakannya di negeri-negeri yang menyalahi undang-undang. Undang-undang berbeza, jadi penting untuk mengetahui undang-undang di mana anda tinggal.

Untuk melihat sama ada terdapat kamera cahaya merah di negara anda, klik di sini.

Untuk mencadangkan topik untuk penyiasatan yang akan datang, lawati halaman Facebook Rossen Reports.