Pokok lama yang berabad-abad lamanya jatuh – dan ramai yang patah hati

Anda tahu bahawa pepatah lama, “Jika pokok jatuh di hutan dan tidak ada yang mendengarnya, adakah ia membuat bunyi”? Hari ini, sebuah pokok ikonik di California Calaveras Big Trees State Park jatuh dan meninggalkan kesedihan yang melimpah bagi mereka yang mempunyai peluang untuk melawat.

The Pioneer Cabin Tree
Pohon Kayu Pioneer ketika ia berdiri di Calaveras Big Trees State ParkSimona Ladan

Pohon Kabin Pioneer telah diletakkan di dasar batang pada akhir 1800-an untuk mencipta terowong yang beribu-ribu pelawat telah berjalan melalui. Para arkitek telah diilhamkan oleh Pohon Wawona, pokok sekuel yang serupa yang berdiri di Taman Negara Yosemite hingga tahun 1969.

BERKAITAN: Al Roker melawat Pulau Alcatraz dan mengambil anak perempuan ke Taman Negara Sequoia

Pokok yang luar biasa masih menunjukkan tanda-tanda kehidupan, tetapi ribut kuat di kawasan itu menyebabkan banjir yang tidak dapat bertahan. Jim Allday, seorang sukarelawan di taman itu, memberitahu SF Gate bahawa pokok itu jatuh sekitar jam 2 pagi. Ahad, dan ia “hancur” mengenai impak. “Saya dapat melihat pokok itu di atas tanah, ia kelihatan seperti ia terletak di kolam atau tasik dengan sungai yang mengalir melaluinya,” katanya..

Walaupun umur Pokok Kayu Pioneer tidak jelas, klan keturunan gangsa hidup lebih daripada 3,000 tahun, menurut Perkhidmatan Taman Negara. Gergasi Giant Yosemite dianggarkan berusia 1,800 tahun (memberi atau mengambil beberapa abad).

BERKAITAN: Top 10 taman negara paling popular di Amerika Syarikat mengikut TripAdvisor

Persatuan Pokok Calaveras Big, sebuah kumpulan bukan untung, mengatakan yang terbaik dalam penghormatan Facebook mereka, “Pohon ikonik dan masih hidup … memikat banyak pengunjung.”

Sesungguhnya banyak kenangan peribadi yang dikongsi – dan gambar – pokok itu. “Saya mempunyai gambar kakek saya yang memegang saya di hadapan pokok ini pada awal tahun 50-an,” tulis seorang commenter di Facebook.

“Ini benar-benar membuat saya sedih,” tulis yang lain. “Ya, saya menangis, pokok ini adalah salah satu kenangan saya yang paling berharga ketika saya masih kecil, saya mempunyai gambar-gambar di dalam van kami yang memandu melalui pokok yang indah ini.”

Seorang wanita berkongsi foto pertunangan yang memaparkan pokok itu. “Puan saya Scott hanya memanggil saya untuk memaklumkan kepada saya Pokok Kabin Perintis Besar tidak lagi saya patah hati Saya suka pokok itu!”

Al Roker, anak perempuan Leila meneroka Taman Negara Sequoia

Mei.11.201606:45

Walaupun keajaiban ini tidak lagi berdiri, Perkhidmatan Taman Negara menjadi tuan rumah kepada banyak permata sekuel, termasuk Pokok Sherman Umum, yang terletak pada ketinggian 275 kaki dan mempunyai diameter 36 kaki di pangkalan.

Walaupun kami telah kehilangan harta karun di Panggung Kayu Pioneer, tapak inspirasi dan mempesonakan yang tetap bernilai perjalanan!

Disematkan pada Pinterest.