Petua perjalanan belanjawan dari pasangan yang melawat semua 59 taman negara AS (dalam van)

Penyakit tropika dan kebakaran hutan mungkin tidak terdengar seperti pengalaman perjalanan yang ideal, tetapi untuk Matthew dan Renee Hahnel, semuanya adalah sebahagian daripada pekerjaan.

Sejak 1 April, pasangan Australia telah menjalani kehidupan van, melakukan perjalanan ke semua 59 taman negara dan berkongsi gambar-gambar mereka yang menakjubkan kepada ratusan ribu pengikut Instagram sepanjang jalan.

Itu tidak bermakna mereka bercuti.

Pasangan travels to all 59 national parks in a van
Walaupun Hahnels kelihatan seperti mereka dalam perjalanan yang santai seumur hidup, perjalanan jalan tajaan mereka bermakna banyak kerja keras melampaui bingkai kamera.

“Kami mendapat banyak komen dari semua orang yang mengatakan bahawa percutian yang luar biasa dan seperti percutian dan barangan seperti itu,” kata Renee HARI INI, “tetapi kenyataannya kami sedang mengerjakan kami —- dan kami mempunyai banyak penyampaian untuk pelanggan kami. “

The Hahnels datang ke Amerika pada tahun 2015, mendarat di Colorado untuk pergunungan dan snowboarding. Renee adalah ahli terapi pertuturan, dan Matthew bekerja di sebuah syarikat pengambilan pekerja.

Namun pada awal tahun lalu, Matthew kehilangan pekerjaannya. Semua yang dilakukan hadir pasangan itu dengan peluang seumur hidup.

https://www.instagram.com/p/BSuzR5klDbq

“Saya telah bekerja di fotografi saya selama beberapa tahun, dan saya sentiasa tahu bahawa saya ingin mengubahnya menjadi kerjaya, jadi saya semacam tujahan yang lebih awal daripada yang dijangkakan,” kata Matthew, 27. “Saya mengambil gambar acara membina pasukan di Colorado. Pada bulan November atau Disember tahun lalu, saya mendapat e-mel dari salah seorang daripada orang pemasaran baru mereka mengatakan mereka mempunyai jenama baru yang keluar. “

Jenama itu, Evolve, yang menghasilkan minuman protein berasaskan tumbuhan, berubah menjadi pelanggan pasangan – penaja utama dalam perjalanan. Satu lagi syarikat membekalkan mereka dengan van pengembara Volkswagen Westfalia 1988 mereka.

Pasangan travels to all 59 national parks in a van
“Kami seperti bau busuk di dalam van kami tetapi jujur ​​kami digunakan untuk bepergian dan kami digunakan untuk berkhemah dan mendaki,” kata Renee Hahnel.

Sebagai sebahagian daripada kesepakatan mereka dengan Evolve, pasangan ini menulis panduan perjalanan untuk laman web syarikat, menyiarkan kandungan yang ditaja di Instagram, menulis jawatan blog dan membuat video kecil. Sebagai pertukaran, Hahnels tidak perlu terlalu bimbang tentang wang semasa berada di jalan raya.

Kedua-duanya perlu mengembalikan van pada akhir perjalanan negara mereka pada akhir bulan Oktober, tetapi sudah menjadi rumah mereka selama setengah tahun – sebuah rumah yang selesa dan kemas.

“Kami seperti bau busuk di dalam van kami tapi jujur ​​kami digunakan untuk bepergian dan kami digunakan untuk berkhemah dan mendaki, jadi ini kepada kami, kami telah melakukan lebih buruk daripada ini,” kata Renee, 28. . “Kepada orang-orang yang tidak pernah melakukannya sebelum ini, mereka mungkin sememangnya grossed out. Tetapi anda masih mempunyai pilihan untuk menempah lebih banyak tapak perkhemahan yang mempunyai pancuran atau hotel dan barangan. Ia sama seperti berapa banyak yang anda mahu belanjakan. “

The Hahnels bukan orang baru; mereka menyerahkan pajakan pangsapuri mereka pada pertengahan tahun lepas dan telah melakukan perjalanan sejak itu, tetapi mereka mengatakan sesiapa sahaja boleh melakukannya.

“Taman-taman negara di Amerika adalah untuk rakyat,” kata Renee. “Mereka dicipta untuk rakyat, (berlari) untuk rakyat dan begitu banyak taman mempunyai, seperti, laluan kerusi roda yang boleh diakses dan, anda tahu, terdapat bilik mandi dan meja berkelah di perkhemahan. Mereka benar-benar keluar dari jalan mereka untuk memastikan bahawa sesiapa sahaja dan semua orang boleh melawat. “

Beberapa taman kegemaran mereka termasuk Lake Clark National Park dan Preserve di Alaska, di mana mereka memilih blueberries liar untuk menambah lempeng mereka, dan Grand Teton National Park di Wyoming. Di Pantai Timur mereka menikmati Taman Negara Acadia di Maine dan Great Smoky Mountains di sepanjang sempadan Tennessee / North Carolina.

Sama ada anda pasangan jonesing muda untuk meneroka atau keluarga empat cuba membuat kenangan, Hahnels menawarkan peraturan asas jalan ini.

1. Belanjawan adalah kunci untuk perjalanan jalan panjang.

Walaupun pasangan dari Down Under bernasib baik untuk memiliki penaja perjalanan, mereka telah melakukan perjalanan yang cukup untuk mengetahui bagaimana untuk meregangkan dolar semasa di jalan raya.

“Saya akan mengatakan bahawa mungkin pasangan purata untuk perjalanan di sekitar Amerika kurang daripada $ 400 seminggu jika mereka tinggal di perkhemahan dan memasak makanan mereka,” kata Matthew. “Anda boleh melakukannya kurang jika anda menjadi kreatif.”

Mereka juga mencadangkan melukis sebagai alternatif yang baik untuk pasangan yang ingin keselesaan tetapi masih ingin mengalami di luar rumah.

Bertemu keluarga ini 4 yang tinggal di dalam bas

Ogos.25.201703:24

2. Bersedia, menyediakan, menyediakan!

The Hahnels mencadangkan bercakap kepada rangers taman di pusat-pusat pelawat dan belajar tentang prinsip Tinggalkan No Trace. Mereka juga memberi amaran terhadap pelayaran ke tapak perkhemahan yang popular dan mengharapkan untuk mencari tempat yang terbuka pada hari yang sama. Ia penting untuk melihat cuaca juga.

“Di Washington dan Oregon, kami terpaksa meninggalkan beberapa taman yang lebih awal hanya kerana kerongkong dan mata dan benda kami benar-benar mengambil tol” dari kebakaran hutan, kata Renee.

Kebanyakan pelancong mempunyai kemewahan untuk menyediakan beberapa minggu lebih awal untuk perjalanan yang menyeronokkan dan mudah. Hahnels terpaksa mencari jalan untuk merancang pengembaraan dan kerja mereka hingga ke hari yang tepat.

“Itu adalah satu proses yang besar pada permulaan sebelum semua perkara ini disusun: jadual perjalanan sehari selama tujuh bulan,” kata Matthew. “Dan sebenarnya, sangat, sangat tepat. Kami telah menukar beberapa perkara kecil. Kami mungkin telah berpindah sekitar 10 hari sepanjang perjalanan kami di mana kami hanya seperti kami boleh pergi ke sini awal, kami mempunyai apa-apa yang kami perlukan dan membelanjakannya di tempat lain. “

Carter Shields Cabin in Great Smokey Mountains
Renee Hahnel di Kabin Carter Shields di Taman Negara Great Smokey Mountains

3. Jangan risau mencari yang terbaik.

Walaupun foto Hahnels kelihatan seperti sesuatu dari majalah yang berkilat, jadual perjalanan mereka meliputi tujuh bulan perjalanan melalui perubahan cuaca dan landskap. Sekiranya anda merancang lawatan di luar rumah itu sesuatu seperti mereka, jangan mengharapkan kehidupan glamour.

“Kami tidak selalu kelihatan cantik itu, tetapi anda tahu, apa sahaja. Kami akan pergi ke semua taman negara dan kami jelas tidak peduli apa-apa, “kata Renee, yang mengakui memakai legging mendaki hitam yang sama” hampir setiap tempat kami pergi. “Matthew dimiliki hanya memakai tiga pasang seluar selama tujuh bulan terakhir.

4. Berharap untuk belajar banyak tentang pasangan perjalanan anda.

Matthew dan Renee telah berkahwin selama tiga tahun, tetapi mereka bersama selama 10 tahun. Walaupun mereka fikir mereka saling mengenali antara satu sama lain, mereka masih saling mengejutkan.

Satu sembilan hari menyeberang melalui Taman Nasional Gates of the Arctic yang terpencil, taman yang paling kurang dikunjungi di Amerika, adalah satu pencapaiannya sendiri. Hanya beberapa bulan sebelum ini, kedua-dua mereka menangkap penyakit tropika sambil menghabiskan dua malam “berkemang baldi” berkhemah di kelembapan tinggi di Kepulauan Virgin. Kerana lokasi terpencil mereka, pasangan tersebut melangkaui lawatan ke hospital.

Pada kesempatan yang berasingan (dan mungkin sama menakutkan untuk beberapa), pasangan itu mendapati seekor tikus mengunyah melalui almari van mereka. Menurut Renee, Matthew terasa gila, tapi itulah yang mereka pelajari.

Menjaga perkara cahaya hanyalah satu cara pasangan berjaya kekal bahagia sambil menghabiskan 24 jam sehari bersama dalam van yang hanya 15 kaki panjang.

Tasik Clark National Park
Inilah yang kelihatan seperti dok di Taman Negara Lake Clark Alaska.

“Kami hanya cuba bersikap saling mengagumkan, kerana apabila anda bersama antara satu sama lain … ia benar-benar mudah untuk mula merawat orang itu bukan seperti yang anda lakukan, anda tahu, kawan atau orang asing,” kata Renee HARI INI. “Seperti tidak mengatakan sila dan terima kasih, dan tidak menghormati. Kami mendapati masa yang kami dapat seperti itu, tetapi kami perlu mengingatkan antara satu sama lain untuk menghormati antara satu sama lain dan menjadi baik kepada satu dan yang lainnya. “

The Hahnels sedang menamatkan perjalanan mereka di American Samoa, dan dari sana mereka akan kembali ke Australia selama dua minggu untuk bersantai dengan teman dan keluarga. Ia kembali kepada mengisar selepas itu, walaupun, pasangan itu merancang untuk meneruskan fotografi perjalanan dan blog sepenuh masa.

Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana mereka tidak sentiasa letih.

Mereka berdua berkata: “Kami.”