Pesawat raksasa yang kelihatan seperti ikan paus membuat penerbangan pertama

Siapa kata paus tidak boleh terbang?

Pesawat Airbus yang dicat untuk menyerupai ikan paus beluga membuat pelayaran sulung pada hari Khamis, menghabiskan 4 jam dan 11 minit di langit di barat daya Perancis.

Beluga Whale Plane
Airbus menyaksikan ikan paus pada minggu ini. Dengan hormatnya Airbus

Dikenali sebagai Airbus BelugaXL, pesawat pengangkutan gergasi “memaparkan mata beluga ikan paus beluga dan senyuman yang bersemangat,” kata syarikat itu. XL Beluga kini akan menjalani ujian penerbangan selama 600 jam dalam tempoh 10 bulan sebelum perkhidmatan pada 2019, kata syarikat itu dalam satu siaran berita.

Pesawat itu adalah salah satu daripada lima versi sedia ada pesawat Airbus ST, yang merupakan beberapa pesawat terbesar di dunia dan digunakan untuk mengangkut bahagian-bahagian pesawat Airbus ke tapak pengeluaran yang berbeza di Eropah.

BelugaXL boleh terbang 4,000 kilometer (2,485 batu) dan membawa beban penuh sebanyak 50 tan. Untuk memuatkan kargo, “dahi” ikan paus membuka untuk membolehkan akses.

Tiada kata lagi mengenai sama ada pesawat itu boleh terbang ke belakang untuk meniru ikan paus beluga, yang boleh berenang ke belakang.

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.