Perlumbaan keranda Colorado meletakkan ‘keseronokan’ di funereal

Shiver me timbers! A team dressed as pirates participates in the Emma Crawford Coffin Race in Manitou Springs, Colo.
Hancurkan saya kayu! Pasukan berpakaian sebagai lanun mengambil bahagian dalam Race Emma Crawford Coffin di Manitou Springs, Colo.Hari ini

Ambil satu cerita bersejarah yang mengerikan dan sebuah bandar yang terkenal kerana meraikan kehidupan orang asing dan apa yang anda dapat?

Jika bandar itu adalah Manitou Springs, Colo., Anda akan mendapat Emma Crawford Memorial Coffin Races, acara tahunan yang gergasi dan macabre yang akan diadakan pada 27 Oktober tahun ini.

Keranda rolling dibuat untuk kelihatan seperti rod panas, kereta bayi dan Popemobile? Semak. Para pesaing yang memaksa keranda yang dijadikan sebagai jururawat transvestite, lanun dan peronda waria? Semak. Tambah dalam perarakan gerabak yang ditipu dan anda mempunyai acara yang menarik sehingga 15,000 penonton setahun dan memperoleh gelaran sebagai Pesta Aneh Bulan kami.

“Ia menyeronokkan, ia unik; orang suka tema dan kostum, “kata Floyd O’Neil dari Dewan Perdagangan Manitou Springs. “Anda perlu mengalaminya untuk memahaminya.”

Ia juga boleh membantu jika anda memahami genesis peristiwa tersebut. Sebagai cerita, asal Emma Crawford berpindah ke Manitou Springs pada tahun 1889 sebagai seorang wanita muda, dengan harapan bahawa mata air mineral bandar dan udara gunung dapat mengurangkan tuberkulosisnya. Malangnya, ia tidak dimaksudkan dan apabila dia meninggal dunia dua tahun kemudian, dia diletakkan di atas bukit Red Mountain, mungkin untuk selama-lamanya.

Malangnya, itu tidak dimaksudkan sama ada. Pada tahun 1929, selepas satu langkah buruk dan ribut ribut-ribut ribut, keranda Emma ternyata menjadi tidak terkeluar dan turun dari gunung, berakhir sebagai kerutan tulang dan perkakasan peti mati di canyon di bawah.

Cepat ke hadapan pada 1994 apabila sekumpulan pegawai ruang mendapati diri mereka membincangkan bagaimana untuk meningkatkan pelancongan pada musim perlahan, selepas musim panas. “Cerita itu telah diketahui sejak lama,” kata O’Neil, “dan mereka berkata, ‘Hei, Emma datang berlumba di atas gunung. Kenapa kita tidak mempunyai perlumbaan untuk menghormatinya? ‘”

Hari-hari ini, acara itu akan bergulir dengan perarakan di mana para pesaing memamerkan ciptaan mereka, diapit oleh rombongan warga tempatan dalam pakaian yang diilhamkan oleh Emma, ​​apocalypse dan setiap filem seram yang pernah anda lihat. Tidak mungkin apa-apa yang terapung bunga-bunga tetapi akan ada pendengaran – yang berwarna hitam, putih, yang dilengkapi dengan sayap dan senjata – didorong oleh ahli-ahli Persatuan Denver Hearse.

Gambar: Coffin race
The Emma Crawford Memorial Coffin Races di Manitou Springs, Colo., Menarik ribuan penonton setiap tahun.Hari ini
Gambar: Coffin race
Sebagai legenda, pada tahun 1929, peti mati Emma Crawford nampaknya menjadi tidak terputus dan melepaskan Red Mountain – tempat peristirahatannya – berakhir sebagai satu rentetan tulang dan perkakasan peti mati di canyon di bawah.Hari ini

Aksi sebenar, bagaimanapun, berlaku selepas perarakan apabila pasangan pasukan perlombongan keranda itu bersatu di sebelah Manitou Avenue. Setiap pasukan memerlukan satu “Emma” yang mesti terus cenderung dan sehingga empat orang penarik yang melakukan yang terbaik untuk roda dia – atau dia – sepanjang kursus 195 halaman lebih cepat daripada persaingan.

Hasilnya adalah tontonan bersiri watak – gadis goth dan ghostbusters, Smurfs berkulit biru dan selebriti mati – menjaga jalan, benteng neraka untuk trofi, membual hak dan $ 50 dalam scrip mereka boleh habiskan di kedai-kedai tempatan.

“Anda hanya melihat perkara-perkara yang paling aneh,” kata pesaing Marlene Bizub, yang sering “Emma” yang bekerja sebagai ahli psikoterapi dan pemilik Rumah Ghouls Gulch Haunted di Colorado Springs yang berhampiran apabila dia tidak keranda berlumba.

Menurut Bizub, pasukannya telah memenangi Best Coffin dan Entourage Terbaik dalam perarakan terdahulu, kunci kepada perlumbaan ini adalah untuk membina peti mati aerodinamik, memastikan “Emma” anda tetap terdedah untuk terus mengurangkan rintangan angin dan ingat bahawa pada akhirnya ia adalah keseronokan yang baik.

Atau inikah? Walaupun dia secara sukarela berkongsi petua dengan bakal pesaing, satu suspek Bizub juga mungkin terlibat dalam sedikit psikologi reverse pre-race.

“Kami berada di tangga keempat dalam perlumbaan tahun lepas,” katanya kepada NBC News, “jadi kami keluar untuk memenanginya pada tahun ini dan mendapat trofi itu.”

Rob Lovitt adalah penulis perjalanan lama yang masih percaya perjalanan itu sama pentingnya dengan destinasi. Ikuti dia di Twitter.