Perjalanan solo menjadi trend dating baru

Dengan semua laman web dan aplikasi yang ada, dapat mencari tarikh yang prospektif tidak pernah menjadi lebih mudah. Tetapi walaupun kita lebih berhubung secara digital daripada sebelumnya, semakin ramai orang mungkin melompat pada trend kencan baru untuk mencari jenis sambungan yang berbeza: perjalanan.

Menurut Kajian Niat Perjalanan Visa Global 2015, perjalanan solo naik 15 peratus keseluruhan sejak 2013 dan sehingga 37 peratus daripada 16 peratus untuk pelancong pertama kali. Kemasukan pencari tunggal ini telah menarik perhatian industri perjalanan dan mencetuskan gelombang baru pakej khusus dan persembahan yang direka untuk menggalakkan bergaul dengan perseorangan lain.

“Semakin banyak hotel yang mencari cara untuk membantu pelancong solo mempunyai pengalaman yang hebat,” kata Christine Sarkis, editor kanan laman web SmarterTravel, kepada TODAY. “Sebagai contoh, banyak hotel yang lebih kecil, bebas menawarkan aktiviti seperti masakan dan berjalan kaki yang boleh dilakukan penumpang solo jika mereka mahu menyertai sekumpulan pelancong yang suka berfikir. Dan melobi jam gembira, bilik permainan dan ruang komunal lain menawarkan cara mudah untuk berjumpa dengan orang lain juga. “

BERKAITAN: Memesan perjalanan 2016? Semak destinasi pelancongan ini semakin meningkat

Adakah traveling the new dating app?
Kawan-kawan berbual di percutian musim panas di teres restoran di pantai; Shutterstock ID 296326802; PO: today.comShutterstock

Salah satu daripada hotel-hotel ini yang memenuhi keperluan perseorangan ialah Wyndham Grand Rio Mar Resort & Spa di Puerto Rico, yang menjemput mereka yang bepergian bersendirian untuk bertemu dengan tetamu lain di tepi pantai di waktu happy hour setiap hari di Tiki Bar. Dan di Zemi Beach House Resort & Spa di Anguilla, setiap tetamu hotel solo mempunyai akses kepada panduan peribadi sepanjang penginapannya yang mencadangkan aktiviti sosial yang menyeronokkan di hotel seperti pesta koktail, makan malam komunal dan citarasa rum.

BERKAITAN: Skype menawarkan harga tiket penerbangan murah untuk pelancong mencari penerbangan murah

Walaupun program-program ini dimaksudkan untuk pertemuan lebih hangat dan santai dengan pelancong solo lain, aplikasi bernama MissTravel, yang dikeluarkan pada musim panas, membantu memadankan anggotanya di seluruh dunia yang mencari sahabat perjalanan. Orang asing yang lengkap boleh mengatur dan menempah perjalanan sebelum bertemu.

“Sama seperti aplikasi temu janji lain, matlamat utama kami adalah untuk mewujudkan hubungan romantik antara ahli kami,” Hannahmae Dela Cruz, pengurus perhubungan awam MissTravel memberitahu kami. “Perjalanan adalah cara terbaik untuk jatuh cinta dan ujian penting hubungan. Apabila kita pergi bercuti, kita sering dibawa keluar dari zon selesa kita, di tempat yang tidak dikenali mengalami situasi yang sering kita temui. situasi ini dengan pasangan adalah cara yang pasti untuk menentukan keserasian. Kebanyakan pengguna yang berjaya kami telah berkahwin dan memulakan keluarga bersama. “

BERKAITAN: Pantai atau gunung? Kajian menunjukkan hubungan antara geografi dan personaliti

Terdapat juga pengusaha pelancongan yang telah mengukir perjalanan khas untuk orang yang ingin melihat dunia sendiri. Perjalanan tunggal telah meningkat dua kali untuk Country Walkers yang berpangkalan di Vermont sejak tahun lalu, sehingga mereka melaksanakan program satu saham yang membolehkan beberapa tetamu untuk menghindari bayaran tambahan tunggal sepenuhnya dengan memasangkan rakan sebilik jantina yang sama untuk pelancong solo. Mereka juga membuat perjalanan pengalaman kumpulan supaya anda berinteraksi dengan orang lain.

“Perkara yang bagus mengenai lawatan berjalan kaki berpandu adalah anda mengambil bahagian dalam aktiviti bersama, jadi ada peluang yang berterusan untuk berhubung dengan orang yang berfikiran sama,” kata Timo Shaw, presiden Country Walkers. “Di lawatan kami, semua tetamu makan bersama-sama dan berjalan dengan satu sama lain setiap hari. Lawatan berjalan membolehkan mereka benar-benar mengenali rakan-rakan mereka dalam destinasi yang indah sambil menikmati pengalaman yang tidak dapat dilupakan.”

Mencari cinta dalam talian: TODAY meneroka dunia temu janji digital

17hb. 17hb04:35