‘Perang pada Krismas’? Cawan percutian Starbucks menyebabkan kacau

Perubahan mudah dalam reka bentuk cawan bertema cuti di Starbucks telah meninggalkan pengkritik dan sesetengah orang Kristian dengan rasa tidak selesa. Mereka mendakwa ia satu lagi perang pada Krismas.

Cawan percutian merah putih Starbucks adalah kontroversi

Nov.09.201501:23

Keputusan syarikat untuk menggunakan cawan merah minimalis tanpa rusa, perhiasan Krismas dan simbol percutian lain yang telah diketengahkan sejak beberapa tahun lalu telah mencetuskan kempen virus yang dimulakan oleh pastor di Arizona dan kritikan dari beberapa kumpulan konservatif.

LEBIH: Pergi ke menu dengan 8 idea minuman rahsia Starbucks ini

Arizona “personaliti media sosial” Joshua Feuerstein mencatatkan video di Facebook pada 5 November meminta orang ramai memberi nama mereka sebagai “Merry Christmas,” memaksa barista menuliskannya pada cawan. Video ini telah dilihat lebih daripada 12 juta kali dan berkongsi lebih daripada 400,000 kali.

Beliau juga mencadangkan hashtag #MerryChristmasStarbucks untuk memperjuangkan cawan sambil menyatakan bahawa dia memasuki Starbucks tempatan ketika memakai baju yang berkaitan dengan Jesus dan secara sah membawa pistol.

“Saya fikir orang Kristian adalah pada titik yang mereka bosan dengan polis PC yang menuntut bahawa Kristus dan Krismas, dikeluarkan dari mata awam kerana kebimbangan bahawa ia mungkin menyinggung perasaan orang,” kata Feuerstein kepada TODAY.com. tidak pernah memboikot sebuah syarikat, tetapi sebaliknya membuat kenyataan bahawa kami enggan diam lagi. Golongan minoriti vokal telah membuli majoriti senyap terlalu lama dan sekarang kita hanya berkata ‘Tidak Ada Lagi!’

“Sekali lagi, ini bukan tentang cawan, ini adalah mengenai perang yang lebih besar pada Krismas yang telah melihat pemandangan kelahiran yang diturunkan, pokok-pokok Krismas tidak dibenarkan di pusat membeli-belah, dan semua dalam nama kebenaran politik. mereka yang cuba membawa Kristus keluar dari Krismas akan bertemu dengan pembangkang yang sengit. “

Starbucks

Syarikat itu berkata perubahan itu adalah untuk membolehkan pelanggan menggunakan kreativiti mereka sendiri dengan cawan, yang mempunyai tema bercuti sejak tahun 1997.

“Starbucks menjemput para pelanggan kami untuk menceritakan kisah Krismas mereka dengan cara mereka sendiri, dengan cawan merah yang meniru kanvas kosong,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan kepada HARI INI. “Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, para pelanggan kami telah mempamerkan bekerja di Instagram, Twitter dan Pinterest, dan kami juga mengadakan pertandingan untuk menyokong kreativiti ini. Reka bentuk tahun ini adalah satu lagi cara kami menjemput para pelanggan kami untuk mencipta cerita sendiri di cawan kami.

LEBIH: 4 minuman ‘rahsia’ Starbucks dan etika yang betul apabila memerintahkan mereka

“Sebagai tindak balas kepada video, nilai teras kami sebagai syarikat adalah untuk mewujudkan budaya kepunyaan, kemasukan dan kepelbagaian. Setiap tahun semasa cuti kami bertujuan untuk membawa para pelanggan kami satu pengalaman yang memberi inspirasi semangat musim ini dan kami akan terus merangkul dan mengalu-alukan pelanggan dari semua latar belakang dan agama di kedai-kedai kami di seluruh dunia. “

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.