Pengasas bersama Lululemon turun berikutan kenyataan ‘badan wanita’

Pengasas bersama Lululemon, Chip Wilson, yang baru-baru ini mengeluarkan permintaan maaf secara rasmi untuk menyatakan bahawa “beberapa badan wanita tidak semestinya bekerja” untuk seluar yoga syarikatnya, telah meletak jawatan sebagai pengerusi.

Lululemon mengumumkan lewat hari Isnin bahawa mereka menamakan Michael Casey sebagai Pengerusi baru Lembaga.

Mereka juga mengumumkan bahawa Laurent Potdevin, yang paling baru berkhidmat sebagai presiden kasut TOMS, akan menjadi ketua eksekutif baru. Dia akan menggantikan Christine Day, yang mengumumkan pada bulan Jun rancangannya untuk meletakkan jawatan.

Sebelum kejatuhan ini, dalam video yang disiarkan di YouTube dan di laman Facebook Lululemon, Wilson berkata beliau menyesal atas komen yang dibuatnya mengenai TV Bloomberg tentang sekumpulan seluar yoga Lululemon yang terlalu banyak yang telah mengubah beberapa latihan wanita menjadi pertunjukan mengintip yang tidak disengajakan.

Wilson mencetuskan kebakaran media apabila dia memberitahu Trish Regan Bloomberg pada 5 November bahawa “sesetengah badan wanita tidak semestinya bekerja” untuk seluar yoga yoga Lululemon.

“Ini benar-benar mengenai menggosok paha, berapa tekanan yang berlaku di dalam tempoh masa dan bagaimana mereka menggunakannya,” kata Wilson, bekas ketua pegawai eksekutif syarikat itu.

Dalam video minta maafnya, Wilson melihat terus ke kamera dan berkata, “Saya sedih. Saya sangat sedih. Saya sedih atas kesan tindakan saya. “

Kerosakan itu dilakukan untuk ramai bekas pelanggan, ada yang mengadu bahawa Wilson gagal menangani wanita yang mungkin tersinggung. 

Beberapa pengkritik membentuk petisyen dalam talian menuntut permintaan maaf yang lebih tulus dan memanggil Lululemon untuk mula membuat pakaian yoga dalam saiz yang lebih besar.

Lululemon terpaksa melancarkan publisiti yang tidak diingini sejak Mac lalu, apabila ia terpaksa memanggil semula beberapa seluar yoga hitam yang popular kerana terlalu melihat. Walaupun bahan-bahan yang digunakan dalam seluar sama, liputan itu tidak, “mengakibatkan tahap kelembutan di beberapa wanita Luon hitam yang tidak memenuhi standard kami yang tinggi,” kata syarikat itu dalam kenyataan akhbar di masa.

Seluar itu menghasilkan kira-kira 17 peratus daripada semua bahagian wanita yang dijual oleh rantai itu, kata syarikat itu.

Bulan lalu, seorang penganalisis di Sterne Agee mengetengahkan Chip Wilson dalam nota yang beliau tulis kepada pelanggan mengenai Lululemon. Beliau berkata syarikat itu berisiko kehilangan pelanggan semasa dan akan datang kerana kontroversi baru-baru ini.

“Kami percaya bahawa pelanggan Lululemon teras telah terasing dan akan mula mencari yoga dan seluar memakai aktif dari orang-orang seperti Nike, Under Armor, Athleta dan banyak jenama lain,” kata penulis Sam Poser, sebelum menurunkan stok syarikat.

Wilson telah menjadi pengerusi dan pemegang saham individu terbesar Lululemon sejak beliau mengasaskan syarikat Kanada pada 1998 selepas menarik inspirasi dari kelas yoga. Beliau akan secara rasmi turun sebagai pengerusi sebelum mesyuarat tahunan syarikat pada bulan Jun, tetapi akan mengekalkan kerusi lembaga. 

Ian Sager menyumbang laporan kepada cerita ini.