Pemandu Uber palsu berada di luar sana: Inilah cara untuk mengelakkan menjadi mangsa mereka

Tahun lepas, Carla Westlund telah diserang secara seksual oleh seorang lelaki yang berpose sebagai pemandu Uber. Insiden serupa telah dilaporkan di seluruh negara.

Dapatkan buku baru Jeff Rossen, “Rossen untuk Penyelamat,” di sini.

Untuk menunjukkan betapa mudahnya penyebar Uber untuk menargetkan anda, wartawan penyiasat nasional HARI INI Jeff Rossen diletakkan di luar bar dan restoran popular di kawasan Los Angeles larut malam, di dalam kereta dengan logo Uber palsu. Kamera di dalam kereta menangkap keputusan mendedahkan.

Berhati-hatilah dengan pemandu Uber palsu: Inilah cara untuk melihatnya

Apr.16.201805:14

Bagaimanakah anda boleh mengelakkan menjadi mangsa penipu Uber? Ikut petua penting ini:

  • Sebelum anda masuk ke dalam kereta, gunakan aplikasi Uber untuk memeriksa plat lesen. Pastikan ia sepadan dengan kereta sebenar.
  • Semak untuk pastikan orang di belakang roda kelihatan seperti gambar pemandu anda dalam aplikasinya.
  • Jangan berikan nama anda. Sebaliknya, tanya pemandu yang mereka pilih.
  • Jika anda bersendirian, Uber menggalakkan anda untuk menunggang di tempat duduk belakang dan bukan di hadapan. Dengan cara itu, dalam keadaan kecemasan, anda boleh keluar di kedua-dua sisi kereta. Mereka mengatakan ini juga memberikan anda dan pemandu anda ruang yang lebih peribadi.
  • Uber juga mencadangkan anda butiran perjalanan berkongsi dengan rakan. Anda boleh melakukannya dengan mudah dengan mengetuk pilihan “status saham” di skrin utama Uber sebaik sahaja tambang anda bermula.

Untuk mencadangkan topik untuk penyiasatan yang akan datang, lawati halaman Facebook Rossen Reports.