Olive Garden mempertahankan dasar breadstick tanpa had sebagai ‘kemurahan hati Itali’

Ia adalah pertempuran dari bungkus. Selepas Olive Garden dikritik oleh salah seorang pelaburnya kerana memberikan serbet tanpa had kepada para tetamu, yang membawa kepada sisa makanan, rangkaian Itali kasual telah mempertahankan amalan itu sebagai “kemurahan hati Itali”.

Minggu lalu, menjelang mesyuarat pemegang saham tahunan, pelabur aktivis Starboard Value LP melepaskan laporan 294-slaid yang memperincikan semua kawasan pemilik Darden Restaurants perlu mengurangkan atau memperbaiki untuk meningkatkan keuntungan di rantaian Olive Garden gerah.

Starboard, sebuah dana lindung nilai yang ingin mengambil alih lembaga pengarah Olive Garden, memanggil salad “overdressed,” pasta “mushy” dan “tidak menarik” dan membandingkan bungkusan telur yang terlalu besar untuk “roti anjing panas”.

Dalam mengkritik jumlah tongkat yang dihidangkan, Starboard menunjuk kepada masalah latihan pelayan. Ia menyebutkan bagaimana 10 tahun yang lalu pelayan Olive Garden akan meletakkan satu batang roti setiap tetamu ditambah satu lagi untuk meja. Lebih banyak akan disampaikan pada permintaan, panas. Ini membawa kepada pengalaman tetamu yang lebih baik dan lebih banyak peluang untuk berinteraksi dengan kakitangan. 

Pada masa kini, pelayan tidak berpegang pada peraturan, dan “akan membawa lebih banyak tong sampah dengan ketara melebihi jumlah tetamu,” tulis Starboard. Breadsticks menjadi sejuk, terdapat sisa makanan dan mempunyai kunjungan pelayan yang kurang mengambil pengalaman pelanggan, mereka menegaskan.

Menurut laporan itu, ketika pelayan terjebak ke formula roti poket yang masih ada, para tetamu mengarahkan lebih banyak makanan pembuka dan pencuci mulut.

Pada hari Isnin, Darden melancarkan tanggapan 24-slaidnya yang memanggil cadangan Starboard “misinformed” dan “tidak berdasarkan realiti.”

“Salad dan roti lapis Olive Garden telah menjadi ikon ekuiti jenama sejak tahun 1982,” katanya. “Ia menyampaikan kemurahan hati orang Itali.”

Dalam kenyataan yang disertakan, Gene Lee, Presiden dan Ketua Pegawai Operasi Darden, berkata bahawa melaksanakan beberapa cadangan Starboard yang lain, seperti berhenti membuat sup dari awal dan memendekkan panjang asparagus yang disampaikan, “akan menggagalkan pemulihan jenama itu. “

“Walaupun kami sepakat untuk mengekalkan kos yang rapat adalah penting, kami tidak bersetuju dengan tindakan yang boleh meningkatkan margin dalam jangka pendek tetapi reputasi jenama pengorbanan sepanjang jangka panjang,” kata Lee..

Tetapi Starboard nampaknya tidak mendapat semua idea yang salah. “Banyak strategi pengoptimuman jenama telah dilaksanakan,” kata Darden dalam satu kenyataan.

Dan sementara dana lindung nilai itu mengatakan strategi Olive Garden tidak dapat disentuh dengan pengunjung Amerika, rantai popular masih menarik.

Minggu lepas rantaian itu mula menjual 1,000 “pasta pass” yang terhad kepada $ 100 yang memberi hak kepada para pemenang hak makan sebanyak pasta, salad, produk Coke, sup, dan sebagainya, sesebuah roti yang mereka kehendaki sepanjang 7 minggu tahunan mereka “Never Ending Pasta Promosi “Bowl”. Pas dijual dalam 45 minit. Beberapa pembeli segera membalikkannya ke eBay, di mana mereka mula mengambil beberapa ratus dolar.