Negeri-negeri terbaik dan terburuk untuk bersara? Wyoming menduduki ranking # 1; Arkansas di bahagian bawah

Maaf snowbirds. Pertaruhan terbaik untuk pengalaman persaraan muktamad bukanlah Florida. Untuk mencari negeri terbaik untuk bersara, ketua barat.

Wyoming, Colorado dan Utah menduduki tempat teratas bagi negara-negara pesara, menurut kedudukan Bankrate.com. Laman ini menganalisis pelbagai faktor untuk setiap negeri, termasuk cuaca, kos sara hidup, kadar jenayah, kualiti penjagaan kesihatan, beban cukai dan “kesejahteraan kanan,” satu set data yang mengukur kepuasan dan kesejahteraan personal di kalangan penduduk 65-plus.

The Grand Teton National Park in Wyoming, which ranked in a new survey as the best state to retire.
Taman Negara Grand Teton di Wyoming, yang berada dalam kaji selidik baru sebagai negeri terbaik untuk bersara.Shutterstock

“Terdapat banyak faktor pesara yang harus dipertimbangkan sebelum membuat keputusan untuk meletakkan akarnya,” kata penganalisis statistik dan statistik Bankrate.com, Chris Kahn dalam satu kenyataan. “Cuaca hangat mungkin seri awal, tetapi semua hari cerah di dunia tidak akan membuat anda bahagia jika anda terus membentangkan bajet anda atau tidak mempunyai akses kepada penjagaan kesihatan yang berkualiti.”

Menurut Bankrate.com, 10 negara teratas untuk bersara ialah:

  1. Wyoming
  2. Colorado
  3. Utah
  4. Idaho
  5. Virginia
  6. Iowa
  7. Montana
  8. Dakota Selatan
  9. Arizona
  10. Nebraska

Arkansas berada di bahagian bawah senarai kerana tanda-tanda di bawah purata bagi keadaan cuaca, jenayah, penjagaan kesihatan, cukai dan kesejahteraan. Membundarkan bahagian bawah 10: New York, Alaska, West Virginia, Louisiana, New Jersey, Hawaii, Kentucky, Missouri dan Oregon.