Negara terbaik di dunia? Senarai tahun 2017 Switzerland, Kanada dan UK

Kami sudah mengetahui bahawa Austin, Texas, adalah bandar terbaik di negara ini untuk tinggal di, tetapi di manakah tempat terbaik di dunia? Laporan A.S. News & World berada di atasnya sekali lagi, kali ini ranking negara-negara terbaik dalam laporan negara-negara terbaiknya pada tahun 2017.

Kedudukan itu ditentukan dengan menilai 80 buah negara – lebih 60 tahun lalu – merentasi pelbagai kriteria, dari kuasa dan pengaruh ekonomi kepada kewarganegaraan dan kualiti hidup, untuk menangkap bagaimana negara dilihat di skala global. Tinjauan lebih daripada 21,000 pemimpin perniagaan, elit yang dimaklumkan dan rakyat umum di seluruh dunia dijalankan selepas pilihan raya presiden A.S..

The best countries in the world according to U.S. News and World Report
Switzerland menduduki tempat ke-1 negara terbaik mengikut Berita A.S. dan Laporan Dunia.Alamy Stock

“Kami mahu menangkap perubahan politik yang mengganggu mempengaruhi kedudukan negara di dunia,” kata Brian Kelly, editor dan ketua pegawai kandungan Berita A.S., dalam satu kenyataan. “Sama dengan apa yang telah kami lakukan dengan hospital, universiti dan institusi lain, negara-negara portal berpasangan berasaskan fakta dengan metrik bercerita untuk membantu rakyat, pemimpin perniagaan dan kerajaan menilai negara-negara mereka dan memahami pelbagai isu penting dunia.”

BERKAITAN: Terkejut di dunia? Pengundian Gallup menyebut negara-negara yang paling menyeronokkan

Negara manakah yang mengambil tempat teratas? Switzerland memulakan kerjaya sebagai negara terbaik di dunia secara keseluruhan; ia juga dinamakan negara terbaik untuk menjadi sebuah syarikat korporat dan tempat terbaik untuk bersara. Kanada menduduki tempat ke-2nya dari tahun lepas, mengambil tempat teratas untuk pendidikan dan kualiti hidup, sementara U.K. mengekalkan kedudukan tempat ketiganya, menunjukkan bahawa kejutan Brexit mungkin telah stabil.

Jepun ranks as one of the best countries in the world according to U.S. News and World Report
Jepun menduduki tempat sebagai salah satu negara teratas di dunia untuk kebudayaannya.FeaturePics

Jerman, yang merupakan No. 1 pada 2016, jatuh ke tempat No 4 tahun ini selepas negara menyaksikan kemerosotan dalam tiga kategori penting: terbuka untuk perniagaan, kewarganegaraan dan kualiti hidup. Jepun mengatasi lima teratas, bergerak dua kedudukan dari 2016. Negara itu menjaringkan 10 teratas dalam kategori termasuk keusahawanan, ekonomi dan negara-negara yang mempunyai pengaruh yang paling kebudayaan.

BERKAITAN: Ini adalah negeri terbaik di AS

Keseluruhannya, negara-negara Nordic menguasai senarai tahun ini dengan Sweden, Norway, Finland dan Denmark dalam keseluruhan 15 teratas. Malah, Sweden dinamakan negara terbaik untuk wanita, untuk menaikkan anak dan hidup hijau.

Nordic nations ranked highly on US News and World Reports' best countries list
Negara-negara Nordic menunjukkan dengan kuat dalam senarai itu, dengan Denmark, Finland dan Sweden mendarat di tangga teratas 15.Alamy Stock

Tertanya-tanya bagaimana A.S. lakukan? Negara jatuh tiga kedudukan ke No. 7, kedudukan rendah di beberapa kategori termasuk terbaik untuk perniagaan, kewarganegaraan, pelancongan petualangan, pendidikan, ketelusan dan menubuhkan sebuah syarikat. Walau bagaimanapun, A.S. kekal sebagai No. 1 dalam senarai negara yang paling berkuasa, diikuti oleh Rusia di No. 2.

Lihat senarai 10 teratas di bawah!

2017 Kedudukan Negara Terbaik

1. Switzerland

2. Kanada

3. United Kingdom

4. Jerman

5. Jepun

6. Sweden

7. Amerika Syarikat

8. Australia

9. Perancis

10. Norway

11. Belanda

12. Denmark

13. Finland

14. New Zealand

15. Singapura

16. Itali

17. Luxembourg

18. Austria

19. Sepanyol

20. China

Negeri terbaik untuk bersara adalah…

Mei.09.201600:26