Menyewa van yang boleh diakses kerusi roda adalah mahal: Permulaan Perancis ini mempunyai penyelesaian

Mary Taloff, seorang perunding berusia 29 tahun yang berpangkalan di Davis, California, terpaksa kehilangan perkahwinan rakan kerana dia tidak mempunyai pilihan selain menyewa kereta untuk sampai ke sana. Ini tidak akan menjadi masalah bagi kebanyakan pelancong, tetapi Mary Taloff berada di kerusi roda dan memerlukan kenderaan yang boleh diakses kerusi roda. Dan mereka tidak murah.

“Saya melihat menyewa kereta kerana [perkahwinan] berada di tengah-tengah tempat,” kata Taloff kepada TODAY.com. “Ia mungkin sekitar $ 200 sehari untuk menyewa kereta ini, dan saya tidak dapat pergi ke perkahwinan kerana saya tidak mempunyai wang seperti itu.”

Mary Taloff doesn’t drive, but still requires a wheelchair-accessible vehicle
Taloff tidak memandu, tetapi masih memerlukan kenderaan yang boleh diakses kerusi roda untuk selamat di jalan raya / Bernilai Mary Taloff

Taloff, yang mempunyai cerebral palsy, tidak memandu, tetapi masih memerlukan kenderaan yang boleh diakses kerusi roda kerana kerusi kuasanya beratnya kira-kira 250 paun dan hanya boleh dimuatkan ke dalam kenderaan yang mempunyai tanjakan atau lif.

Kebanyakan syarikat kereta sewa tidak menyimpan kenderaan yang boleh diakses kerusi roda di tangan. Sebaliknya, mereka bekerja dengan organisasi seperti Wheelers Accessible Van Rentals, sebuah syarikat sewa van yang boleh diakses kerusi roda dan skuter.

BERKAITAN: Kajian tapak Brettapproved menjadikan perjalanan mudah bagi orang kurang upaya

Menyewa sebuah van dari Wheelers berharga kira-kira $ 130 sehari, dan ada juga $ 34 untuk insurans penuh. Seperti kebanyakan syarikat kereta sewa, Wheelers menawarkan tawaran di mana lebih lama anda menyewa kereta, lebih murah kos harian anda.

“Sebulan mungkin [harga pada] $ 80 setiap hari,” kata Tammy Smith, presiden Wheelers, kepada TODAY.com, sambil menambahkan bahawa secara purata, pelanggan membayar $ 100 / hari untuk sewa mereka setiap hari.

Wheelers, yang dikatakan Smith mempunyai 58 lokasi di seluruh negara dan di kebanyakan bandar utama, membawa van yang dibina untuk penumpang di kerusi roda, serta van untuk pengguna kerusi roda yang memandu.

Tidak ada perbezaan kos antara kedua-dua jenis kenderaan, tetapi terdapat sedikit jenis yang ada.

Tetapi mengapa mereka begitu mahal di tempat pertama? Smith mengatakan bahawa ia mempunyai kaitan dengan harga kenderaan.

“Kereta ini berharga kira-kira $ 50,000, sedangkan kereta asas di sebuah syarikat kereta sewa [biasa] mungkin bernilai kira-kira $ 20,000,” kata Smith.

BERKAITAN: Ibu di kerusi roda boleh mengambil bayi dengan berjalan kaki dengan kereta dorong yang direka khas

Sebuah syarikat sewa kereta seperti Budget atau Enterprise menjalankan logik yang sama: lebih murah kereta, semakin rendah biaya sewa. Ini tidak membantu orang ramai dalam kerusi roda, kerana semua van yang boleh diakses kerusi roda berada dalam julat harga yang lebih tinggi.

“Saya membayar kira-kira separuh harga dari [Dodge Caravan] [kemudian-baru] saya untuk membuat semua pengubahsuaian [kepadanya],” kata Taloff. Ini adalah alternatif yang sebenarnya lebih murah daripada membeli van mudah diakses kerusi roda siap sedia.

Pilihan lebih mesra dompet mungkin dalam perjalanannya. Di Paris, permulaan seperti Uber yang dipanggil Wheeliz membuat sewa bagi orang-orang di kerusi roda lebih peribadi dan jauh lebih murah.

Perkhidmatan perkongsian kereta, yang dilancarkan awal tahun ini oleh Charlotte de Vilmorin, adalah syarikat sewa kereta pertama yang mengkhususkan semata-mata dalam kenderaan yang disesuaikan untuk orang kurang upaya.

De Vilmorin, yang tidak memberi respons kepada banyak permintaan untuk komen, dilaporkan mencipta Wheeliz selepas mengalami pengalaman membosankan yang cuba mencari kereta penyewaan yang mampu dimiliki dan disesuaikan. Syarikat itu menghubungkan orang yang memerlukan kenderaan yang disesuaikan dengan mereka yang memiliki dan sanggup menyewanya – jenis seperti Airbnb tidak dengan perumahan.

BERKAITAN: Gadis berusia 6 tahun di atas kerusi roda Whip dan Nae Nae seperti tidak ada yang menonton

Pemilik kereta boleh menyenaraikan kenderaan mereka di Wheeliz dengan harga harian yang disyorkan sebanyak $ 55 hingga $ 65. Bukan sahaja perkhidmatan ini menawarkan pilihan yang lebih berpatutan kepada pemandu dan penumpang yang kurang upaya, ia membantu mereka memperoleh kembali sebahagian wang yang mereka habiskan untuk menyesuaikan kereta mereka.

“Ada banyak hari di mana saya tidak pergi ke mana-mana atau boleh melakukan transit awam,” kata Taloff. “Ia akan menjadi hebat untuk menyewakan kereta saya apabila saya tidak menggunakannya,” kata Taloff.

Pada masa ini, Wheeliz mempunyai kehadiran hanya di beberapa bandar di Perancis, tetapi keperluan untuk perkhidmatan sedemikian di UMM jelas.

“Tidak ada keraguan bahawa Wheeliz sedang memenuhi keperluan dan ia bagus untuk dilihat,” Brett Heising, pengasas Brettapproved.com, sebuah laman web pelancongan yang dikhaskan untuk pelancong yang kurang upaya memberitahu TODAY.com.

“Kehadirannya adalah bukti lebih lanjut bahawa ekonomi global abad ke-21 adalah khusus dan berasaskan perkhidmatan,” katanya. “Orang di kerusi – sama seperti orang lain – mempunyai tempat untuk pergi dan perkara yang perlu dicapai.”

Idea Kerusi Kanak-Kanak Terjangkau Ini Akan Membuat Anda Senyum

10.10.201501:47