Mengapa anda tidak perlu memanggil Keselamatan Sosial pada hari Selasa

Apabila ditanya mengenai soalan-soalan Keselamatan Sosial, terdapat dua masalah: membuat mereka menjawab dengan tepat dan menjawabnya sama sekali.

“Saya mendapat emel paling gila,” kata Laurence Kotlikoff, pengarang “Dapatkan Apa Yang Anda: Rahsia Untuk Memaksimumkan Keselamatan Sosial Anda.” Orang-orang sentiasa menghubunginya tentang kecurian maklumat yang mereka terima terus dari Pentadbiran Keselamatan Sosial sendiri.

Sosial Security checks
Dulang cek Keselamatan Sosial yang dicetak menunggu untuk dihantar melalui kemudahan perkhidmatan Pengurusan Kewangan Perbendaharaan A.S. di Philadelphia.Bradley C Bower / AP

Tetapi anda mungkin bertuah hanya untuk mendapatkan nasihat yang buruk di tempat pertama. Kakitangan dan pemotongan bajet di Keselamatan Sosial memukul pada masa yang sama boomers muncul untuk mengutip.

Ketegangan menunjukkan. “Dalam dua tahun yang lalu, saya telah mendengar lebih banyak cerita seram daripada yang saya lakukan dalam tempoh 20 tahun yang lalu,” kata Andy Landis, pengarang “Keselamatan Sosial, The Inside Story.”

Sebagai contoh, seorang duda berusia 60 tahun baru-baru ini menghantar e-mel kepada Kotlikoff untuk mengatakan dia diberitahu bahawa dia tidak boleh memohon untuk manfaat duda kerana dia bekerja. Malah, kata Kotlikoff, dia mempunyai hak untuk memfailkannya. Berapa pendapatannya akan memberi manfaat kepada faedahnya adalah satu lagi soalan.

Kemudian ada wanita berusia 62 tahun, seorang perceraian, yang memanggil untuk mencari tahu tentang pasangan suami isteri itu. Dia diberitahu SSA tidak dapat memberitahu dia.

“Itu sangat keterlaluan !,” kata Kotlikoff. “Saya memintanya pergi ke pejabat Keselamatan Sosial dengan sijil perkahwinan dan sijil perceraian dan bercakap dengan pakar teknikal.”

Jadi, apa yang boleh anda lakukan untuk membendung kekecewaan anda?

Mulakan di laman web. Perhentian pertama anda adalah di SSA.gov. Kedua-dua Landis dan Kotlikoff ambil perhatian bahawa terdapat banyak maklumat yang berguna di laman web Keselamatan Sosial, sebelum anda mencapai telefon.

Panggil selepas hari Selasa. SSA sendiri mengatakan masa tunggu lebih lama pada hari Isnin dan Selasa. Minggu pertama setiap bulan amat sukar, kata Landis, jadi panggilan selepas itu.

Buat temujanji. Ia boleh membantu mengatur pertemuan tatap muka di pejabat Keselamatan Sosial tempatan. Tetapi bersiaplah untuk menunggu masa yang panjang melainkan anda membuat tempahan.

Bersedia untuk “pejabat.” Jika anda mencari bantuan di pejabat di bandar anda kurang, Kotlikoff mengesyorkan mencuba pejabat di bandar seterusnya.

Minta bercakap dengan “pakar teknikal”. Ia sama seperti meminta untuk berbual dengan seorang penyelia apabila anda menghubungi kad kredit atau syarikat kabel anda. Orang-orang ini lebih tinggi di rantai makanan SSA dan sering menunggu.