Mempunyai soalan mengenai hack Uber? Inilah yang anda perlu ketahui

Hacker mencuri maklumat peribadi 50 juta pelanggan Uber dan 7 juta pemandu tahun lalu, yang mana syarikat itu terus dibungkus dengan membayar penjenayah $ 100,000 untuk memusnahkan apa yang mereka curi.

Nama, alamat e-mel dan nombor telefon bimbit penunggang Uber telah disapu oleh penggodam, kata syarikat itu dalam satu kenyataan selepas laporan oleh Bloomberg membawa peretasan itu ke cahaya pada hari Selasa.

Uber mendedahkan pelanggaran data secara besar-besaran yang menjejaskan 57 juta

Nov.22.201701:47

Inilah yang anda perlu tahu mengenai pelanggaran data:

Apa yang dimaksudkan dengan hack bagi penunggang

Jika anda adalah salah seorang daripada 40 juta pelumba yang menggunakan Uber setiap bulan, syarikat itu menggalakkan anda untuk mengawasi kredit anda dan sebarang amaran penipuan serta memantau akaun Uber anda untuk aktiviti luar biasa.

Tiada nombor Jaminan Sosial, maklumat kad kredit, butiran lokasi perjalanan atau data lain dari penunggang dicuri, kata Uber.

“Kami tidak percaya mana-mana penunggang individu perlu melakukan apa-apa tindakan,” kata syarikat itu dalam kenyataannya. “Kami tidak melihat bukti penipuan atau penyalahgunaan yang terikat dengan kejadian itu. Kami memantau akaun yang terjejas dan membenderakannya untuk perlindungan penipuan tambahan. “

Terdapat juga pilihan yang dilabel “Saya rasa akaun saya telah diretas” di bawah bahagian “Bantuan” aplikasi Uber untuk pengguna yang mendapati aktiviti yang mencurigakan pada akaun mereka.

Apa yang dimaksud dengan hack bagi pemandu

Nama dan nombor lesen memandu untuk 600,000 pemandu Uber di A.S. juga dicuri, kata Ketua Pegawai Eksekutif Uber Dara Khosrowshahi dalam satu kenyataan. Syarikat itu secara individu menghubungi pemandu yang maklumatnya dikompromikan dan menawarkan pemantauan kredit percuma dan perlindungan kecurian identiti.

Khosrowshahi tidak menyebut sama ada pelumba Uber yang maklumatnya diretas dihubungi.

Ciri baru Uber akan memberi amaran kepada anda jika anda seorang penumpang yang tidak baik

17.27.201701:58

Bagaimana ia berlaku?

Pelanggaran data berlaku apabila dua penggodam individu mengakses maklumat yang disimpan pada perkhidmatan berasaskan awan pihak ketiga yang digunakan oleh Uber, Khosrowshahi menulis. Syarikat itu membayar $ 100,000 kepada penggodam untuk memusnahkan maklumat itu, yang mana Uber mengesahkan kepada NBC News.

“Kami kemudiannya mengenal pasti individu-individu dan mendapat jaminan bahawa data yang dimuat turun telah musnah,” tulis Khosrowshahi. “Kami juga melaksanakan langkah-langkah keselamatan untuk menyekat akses dan mengukuhkan kawalan pada akaun simpanan awan kami.”

Kenapa ia mengambil masa yang lama untuk mendedahkan hack itu?

Jawapan itu tidak jelas.

Khosrowshahi, yang mengambil alih selepas bekas CEO Travis Kalanick meletak jawatan pada Jun, berkata siasatan dalaman sedang dijalankan ke atas mengapa hack itu dirahsiakan selama lebih daripada setahun. Dua orang pekerja yang bertanggungjawab untuk tidak mendedahkan serangan itu telah dipecat, Khosrowshahi menulis.

Uber menyertai orang-orang seperti Google, Sony, Yahoo dan Sasaran di kalangan syarikat yang telah mengalami pelanggaran data besar-besaran dari penggodam pada tahun-tahun kebelakangan ini.

“Tiada yang sepatutnya berlaku, dan saya tidak akan membuat alasan untuk itu,” tulis Khosrowshahi. “Walaupun saya tidak dapat memadamkan masa lalu, saya boleh melakukan tugas bagi setiap pekerja Uber yang akan kami pelajari dari kesilapan kami.”

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.