Masalah auto atas senarai aduan pengguna

Senarai baru aduan pengguna utama adalah keluar dan sekali lagi masalah dengan jualan auto dan pembaikan adalah No. 1. Pembaikan rumah dan pembinaan bersama-sama dengan kredit dan pertikaian hutang terus tinggi pada senarai tahun ini.

Susan Grant, pengarah perlindungan pengguna di Persekutuan Pengguna Amerika (CFA) berkata senarai itu menunjukkan “kegigihan aduan yang berkaitan dengan kesusahan ekonomi” daripada masalah perampasan kepada tuan-tuan tanah yang mengkritik panas, serta “kreativiti yang tidak terbatas penipu untuk mencari cara baru untuk pengguna bulu. “

Senarai 10 teratas aduan pengguna untuk tahun 2012 adalah berdasarkan kaji selidik oleh CFA dan Penyiasat Perlindungan Pengguna Amerika Utara daripada empat puluh agensi perlindungan pengguna negeri dan tempatan di seluruh negara.

Aduan yang berkaitan dengan autos adalah di seluruh lembaga dan termasuk: misrepresenting perbatuan sebenar kereta yang digunakan, menjual kenderaan yang digunakan dengan masalah mekanik yang tidak didedahkan, amalan jualan yang menipu dan pengedar kereta terpakai yang tidak berlesen.

“Tidak hairanlah bahawa transaksi auto terus memimpin senarai aduan. Bukan sahaja kereta menjadi lebih rumit dan mahal, tetapi banyak peniaga masih tidak dapat melakukannya dengan betul ketika merawat pelanggan mereka secara adil dan dengan hormat, “kata Jack Gillis, pengarah urusan CFA dan pengarang” The Car Book 2013 . “

Laporan itu mencadangkan pelbagai cara untuk melindungi diri anda. Mereka termasuk:

  • Dapatkan pendapat kedua mengenai pembaikan kereta yang penting. Anda mungkin perlu membayar masa mekanik, tetapi boleh menjimatkan wang dan banyak kerepotan dalam jangka masa panjang. Dapatkan anggaran tertulis supaya anda tidak terkejut dengan pertuduhan untuk diagnosis.
  • Sebelum membeli kereta yang digunakan, periksa sejarahnya supaya anda tahu apa yang anda tawar-menawar. Kebanyakan negeri mengambil bahagian dalam Pentadbiran Kenderaan Bermotor Negara, yang membolehkan anda mendapatkan maklumat mengenai tajuk itu, mengesahkan sama ada perbatuan yang menunjukkan pada odometer adalah tepat, dan sama ada kereta sebelum ini diisytiharkan sebagai kemalangan.
  • Jangan beli kenderaan yang digunakan sehingga anda diperiksa oleh mekanik bebas yang anda percayai untuk mencari masalah mekanikal atau keselamatan tersembunyi.

Inilah kesemua Aduan Pengguna 10 Negara Terbaik untuk tahun 2012:

2.Pembaikan / Pembinaan Rumah: Masalah yang paling biasa dilaporkan adalah kerja yang tidak baik dan kegagalan untuk memulakan atau menyelesaikan pekerjaan tepat waktu.

3. Kredit / Hutang: Aduan adalah dari pertikaian bil dan bayaran untuk membaiki kredit palsu dan penipuan yang berkaitan dengan gadai janji. Agensi-agensi ini melaporkan pelbagai taktik kutipan hutang yang menyalahi undang-undang atau kasar, termasuk mengganggu panggilan telefon dan cuba mengumpul hutang yang tidak berhutang.

4. Utiliti: Masalah perkhidmatan atau pertikaian bil dengan telefon, kabel, satelit, Internet, perkhidmatan elektrik dan gas sering disebut.

5. Jualan runcit: Pengiklanan palsu dan amalan penipuan lain, barang cacat, masalah dengan rebat, kupon, kad hadiah dan sijil hadiah, kegagalan untuk menyampaikan telah disenaraikan.

6. Perkhidmatan: Aduan termasuk salah nyata, kerja yang buruk, kegagalan untuk mendapatkan lesen yang diperlukan dan kegagalan untuk melaksanakan.

7. Peminjaman Rumah: Salah nyata atau kegagalan untuk menghantar pintu masuk ke pintu, telemarketing atau permintaan surat dan pelanggaran do-tidak-panggilan adalah antara aduan.

8. Tuan tanah / Penyewa: Keadaan tidak sihat atau tidak selamat, kegagalan membuat pembaikan atau menyediakan kemudahan yang dijanjikan, pertikaian deposit dan sewa serta taktik pengusiran haram dimasukkan.

9. Jualan Internet: Salah laku atau amalan penipuan lain dan kegagalan untuk menyampaikan pembelian dalam talian adalah antara aduan.

10. Barangan rumah: Aduan termasuk salah nyata, kegagalan menyampaikan dan pembaikan rosak berkaitan dengan perabot atau peralatan.

Agensi-agensi perlindungan pengguna ditanya undang-undang baru yang ingin mereka lihat diluluskan tahun ini. Senarai ini termasuk:

  • Memerlukan perniagaan dalam talian untuk memiliki nombor telefon perkhidmatan pelanggan dengan personah langsung untuk memudahkan pengguna dan agensi pengguna menyelesaikan aduan.
  • Berikan pengguna hak automatik untuk membatalkan keahlian kelab percutian percutian, sebarang pembelian yang berharga lebih daripada $ 1,000 dan apa-apa urus niaga yang mereka tidak boleh mendapatkan pembiayaan, seperti pembelian kereta.
  • Telemarketer perlu dikehendaki menyimpan rakaman keseluruhan panggilan, bukan hanya bahagian yang pengguna bersetuju untuk pembelian, untuk menangkap semua representasi yang dibuat.
  • Kontrak pengguna dan terma perkhidmatan hendaklah terhad kepada panjang tertentu dan dikehendaki ditulis pada tahap bacaan kelas 6.

Anda boleh membaca laporan penuh di Sepuluh Aduan Pengguna 2012.

Herb Weisbaum adalah The ConsumerMan. Ikut dia Facebook dan Twitter atau lawatan The ConsumerMan laman web.