Makam Patung Liberty dibuka semula kepada pengunjung pada hujung minggu ini

Untuk salah satu pemandangan terbaik di New York, anda perlu masuk ke dalam kepala wanita yang hebat.

Bermula hujung minggu ini, mungkin sekali lagi sebagai mahkota Patung Liberty dibuka semula kepada orang ramai pada hari Ahad selepas satu tahun pengubahsuaian. Pelawat yang mencari pemandangan indah di Big Apple dan sekilas dalam kerja-kerja dalaman monumen yang terkenal telah mengumpul tiket secara online.

“Ini pengalaman yang kekal dengan anda untuk seumur hidup anda,” kata Chris Heywood, jurucakap agensi pelancongan rasmi New York City NYC & Company, yang masih ingat membuat pendakian sebagai seorang kanak-kanak.

“Patung Liberty masih menjadi salah satu daya tarikan yang paling ikonik di bandar dan pasti ada permintaan untuk pelawat mahu naik dan melihat mahkota.”

Pengubahsuaian menjanjikan akses yang lebih baik dan keadaan yang lebih selamat. Terdapat dua tangga baru, sebuah lif baru di dalam kekaki dan sebuah lif yang akan membawa pelawat yang mengalami keretakan yang lebih tinggi ke monumen berbanding sebelum ini, kata Mindi Rambo, jurucakap Taman Negara New York Harbor.

“Buat pertama kalinya, orang-orang di kerusi roda akan dapat naik ke puncak tangga dan benar-benar melihat patung itu, sedangkan sebelum ini, tahap tertinggi yang pernah mereka miliki adalah muzium,” kata Rambo.

“Lif adalah jenama baru, kami tidak pernah mempunyai itu sebelum ini dan kami sangat teruja mengenainya.”

Tiada perkhidmatan lif dari kaki Lady Liberty ke kepalanya, jadi pelawat masih perlu menaiki tangga berganda untuk mencapai mahkota. Risalah resmi memberi amaran bahawa ia adalah perjalanan yang berat, tetapi Heywood teringat bahawa ia merasa pendek “ketika anda melihat ke depan untuk pemandangan yang menakjubkan.”

Ia memerlukan orang dewasa sehingga 20 minit untuk membuat pendakian bergantung kepada sama ada mereka berhenti untuk memeriksa seni bina dalaman dan kulit tembaga patung itu, kata Rambo.

“Anda dapat melihat lipatan jubah, pedalaman dalam patung itu, dan ramai yang mendapati bahawa ini menarik. Mereka berhenti untuk mengambil gambar dan menunjukkan perkara kepada anak-anak mereka seperti, ‘Oh, yang kelihatan seperti belakang tumitnya,’ “kata Rambo.

Sekali di bahagian atas, hanya 10 orang dewasa yang boleh muat di dalam mahkota, ruang yang jauh lebih kecil daripada orang yang diharapkan, tambah Rambo. Pengunjung sering memberitahu rangers taman bahawa mereka telah datang kerana mereka ingat membuat perjalanan sebagai seorang kanak-kanak dan ingin anak-anak mereka mempunyai pengalaman yang sama.

“Saya fikir sebahagian daripadanya hanya didorong oleh keupayaan untuk mengatakan bahawa mereka telah membuat pendakian itu dan untuk melihat keluar ke pelabuhan dan, saya rasa dengan cara, untuk melihat kembali ke masa ketika orang datang pada kapal stim besar, “Kata Rambo.

Video arkib:HARI INI di Patung Liberty
Video arkib:Mendaki ke mahkota Lady Liberty

Mahkota akan dibuka setiap minggu dari hari Khamis hingga Ahad. Jika anda ingin melawat, anda mesti membuat tempahan melalui Statue Cruises – pembekal pengangkutan feri tugu.

Tiket boleh didapati pada 1 Oktober dan jualan telah cepat: hanya beberapa tarikh pada bulan Disember yang kekal tersedia untuk 2012.

Ini adalah kali kedua dalam beberapa tahun kebelakangan bahawa Perkhidmatan Taman Negara membuka semula mahkota patung itu. Daya tarikan ditutup selepas serangan 9/11 atas sebab keselamatan dan kemudian dibuka semula pada 4 Julai 2009.

Pelawat to the crown of the Statue of Liberty get a great look at New York Harbor.
Pengunjung ke mahkota Patung Liberty mendapatkan pemandangan di New York Harbor.Hari ini
Gambar: Lady Liberty's crown
Staf Perkhidmatan Taman Negara dan media menyambut pelawat apabila mahkota Lady Liberty dibuka semula pada 4 Julai 2009, setelah ditutup setelah serangan 9/11.Hari ini

Peluang untuk membuat pendakian itu akan memberi pelancong hanya satu lagi alasan untuk melawat New York, yang berada di landasan yang betul untuk menetapkan satu lagi tahun rekod pelancongan, kata Heywood.

Pembukaan semula mahkota Ahad ini juga bertepatan dengan ulang tahun ke-126 dedikasi patung itu.