Lisa Marie Presleyselling harta pusaka Elvis

Lisa Marie Presley menyimpan Graceland tetapi menjual sebahagian besar harta pusaka Elvis, termasuk hak kepada nama dan imej ayahnya, dalam kesepakatan bernilai kira-kira $ 100 juta.

Elvis Presley Enterprises Inc. mengumumkan satu perjanjian Khamis untuk menjual 85 peratus asetnya kepada ahli perniagaan Robert F.X. Sillerman, pengasas muzik dan promoter sukan SFX Entertainment.

Estet Presley membawa hampir $ 45 juta tahun lepas. Sillerman berkata pemasaran yang lebih agresif, disokong oleh modal yang dibangkitkan melalui sebuah syarikat baru yang didagangkan secara umum, boleh menjadikan Elvis sebagai penghasil yang lebih besar.

Presley menduduki tempat yang unik dalam budaya pop Amerika, dan “Saya tidak fikir kemungkinan besar pengaruhnya akan berkurang setiap kali dalam hidup saya,” kata Sillerman melalui telefon dari New York, di mana beliau menjalankan Syarikat Sillerman.

Sebagai anak tunggal Presley, Lisa Marie adalah pewaris tunggal kepada harta pusaka, yang sebahagian besarnya kini menjadi sebahagian daripada syarikat yang didedahkan kepada umum yang akan dipanggil CKX Inc.

Perjanjian itu akan membayar wang tunai $ 53 juta dan membebaskannya daripada hutang bernilai $ 25 juta yang dibayar oleh harta pusaka. Dia juga mendapat saham dalam syarikat baru yang dijangka bernilai lebih daripada $ 20 juta.

Lisa Marie akan mengekalkan kepemilikan rumah ayahnya, lebih daripada 13 ekar tanah dan banyak “kesan peribadi ayahnya”, pengumuman mengenai perjanjian itu berkata.

“Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, saya telah mencari seseorang untuk bergabung dengannya untuk mengembangkan banyak aspek (Elvis Presley Enterprises), untuk membawanya ke tahap yang baru di peringkat antarabangsa dan menjadikannya daya yang lebih besar dalam industri hiburan, “Cik Presley, juga penyanyi, berkata dalam satu kenyataan.

Graceland kekal dalam keluarga

Lawatan Graceland, yang mendapat 650,000 pelawat setahun, akan terus tidak berubah. Kekaguman peminat yang ditarik ke Memphis setiap Ogos pada ulang tahun kematian Presley pada tahun 1977 akan menyedari sedikit berbeza, kata Sillerman.

Walaupun Elvis sudah menduduki tangga ke-1 dalam majalah majalah Forbes selebriti terkenal yang mendapat pendapatan tinggi, Sillerman berkata pasaran baru dan peluang perniagaan mungkin tersedia, termasuk di luar negara.

“Adakah masuk akal untuk melabur dalam perusahaan Elvis Presley di Jepun? Adakah ia masuk akal di Jerman? Adakah terdapat perkara yang boleh dilakukan di wilayah lain di Amerika Syarikat? “Katanya. “Jawapan kepada beberapa soalan adalah jelas ya, kita tidak tahu yang mana.”

Sillerman berkata kakitangan di Graceland akan kekal di tempatnya.

Elvis Presley Enterprises telah diwujudkan pada tahun 1980 oleh Priscilla Presley, bekas isteri penyanyi dan ibu Lisa Marie, yang masih muda. Dia tetap sebagai perunding kepada pemilik baru.

Sillerman mengasaskan SFX Entertainment pada tahun 1977 dan melancarkan syarikat itu sehingga ia dibeli oleh Clear Channel Communications pada tahun 2000. Beliau berkata beliau menjangkakan penjualan itu akan dibungkus dalam masa dua bulan, sementara menunggu kelulusan peraturan standard.