Laporan Pengguna meletakkan tuntutan pemakanan restoran untuk ujian

Kebanyakan restoran rantai besar kini meletakkan maklumat pemakanan – kalori, lemak dan natrium – pada menu dan laman web mereka. Tetapi betapa tepatnya bilangan ini? Adakah makanan yang dihidangkan sepadan dengan profil pemakanan yang dijanjikan?

Laporan Pengguna memutuskan untuk mengetahui. Untuk isu May, majalah rahsia majalah itu pergi ke sedozen restoran terkenal dan rantai makanan segera, dari Applebee ke Wendy, dan mengarahkan 17 item yang berbeza. Mereka menguji item yang sama dari tiga restoran di setiap rantai.

Berita baik: Dalam kebanyakan kes, maklumat yang diterbitkan adalah tepat.

“Kami mendapati bahawa anda biasanya boleh mempercayai angka yang anda lihat,” kata editor Leslie Ware. “Rata-rata, kebanyakan mereka memberitahu kebenaran.”

Hanya dua daripada 17 hidangan Laporan Pengguna yang dianalisis di makmal mempunyai kiraan lemak atau kalori yang lebih tinggi daripada yang dijanjikan di ketiga-tiga lokasi.

Lasagna Primavera Olive Garden dengan Ayam Panggang sepatutnya mempunyai 420 kalori dan 15 gram lemak. Sampel yang diuji di majalah itu mempunyai 508 hingga 585 kalori dan 25 hingga 32 gram lemak. Itu lebih daripada variasi 20 peratus yang umumnya dianggap boleh diterima dengan maklumat pemakanan.

Syarikat itu memberitahu HARI SATU ia mengambil perhatian yang sangat baik untuk memberikan maklumat pemakanan yang tepat. Dalam e-mel, Olive Garden menjelaskan bahawa kesilapan telah dibuat dalam ujian awal hidangan apabila ia diperkenalkan Oktober lepas.

“Sebaik sahaja kami menangkap kesilapan ini, kami mengulangi hidangan itu … dan mengemas kini maklumat pemakanan di laman web kami dengan data baru pada akhir Disember,” kata e-mel tersebut. “Malangnya, maklumat itu tidak dikemas kini di mana-mana dan satu halaman di laman web kami masih mengandungi data pemakanan lama. Kami telah membetulkan ini juga. ”  

Olive Garden memberitahu HARI INI bahawa Laporan Pengguna tidak pernah menghubungi mereka untuk mengesahkan nombor dan tidak memberikan mereka peluang untuk bertindak balas.

“Sekiranya mereka ada, kami akan dapat memberikan mereka data yang tepat,” kata mereka.

Ujian Pengguna Laporan juga menunjukkan Ayam pada Barbie di Outback Steakhouse mempunyai lebih banyak lemak daripada diiklankan. Tuntutan laman web adalah 7 gram lemak. Analisis majalah menunjukkan 10 hingga 13 gram.

“Maklumat pemakanan di laman web kami telah disahkan oleh makmal bebas yang diiktiraf,” kata jurucakap Outback Cathie Koch dalam e-mel kepada HARI INI. “Makanan kami dibuat dari awal setiap hari menggunakan bahan-bahan segar. bekas sos yang digunakan untuk Take-Away. “

Ini bukan sains yang tepat

Jelas sekali, kalori dan kandungan lemak makanan yang anda sajikan tidak akan sama persis dengan apa yang diiklankan di menu atau laman web syarikat, tetapi ia harus berada di markas bola.

Itu tidak semestinya berlaku dengan sarapan Denny’s Fit Slam. Di dua daripada tiga lokasi Laporan Pengguna yang dilawati, Fit Slam secara umumnya sepadan dengan tuntutan yang diiklankan sebanyak 390 kalori dan 12 gram lemak. Tetapi di lokasi ketiga, ia jauh dari tanda: 494 kalori dan 19 gram lemak.

Dalam satu kenyataan, Denny berkata bahawa ia tidak mengkaji penemuan Laporan Pengguna.

“Matlamat kami adalah untuk setiap item menu kami dicipta secara identik setiap kali mereka disediakan,” kata kenyataan itu. “Walau bagaimanapun, kerana semua makanan Denny disediakan segar dan dibuat untuk dipesan oleh seorang juru masak individu, setiap hidangan unik, termasuk ukuran porsi yang tepat dan rumusan yang tepat atau ramuan ramuan. Kami menyadari pentingnya memberikan tetamu kami sebagai pemakanan yang tepat maklumat yang mungkin dan akan terus melakukannya. “

Persatuan Restoran Kebangsaan mengatakan ahli-ahlinya mengambil langkah-langkah yang luas untuk memastikan maklumat pemakanan yang mereka berikan kepada pelanggan adalah setepat mungkin. 

“Tetapi terdapat variasi kerana saiz bahagian dan penyediaan restoran perseorangan, serta variabilitas makanannya sendiri,” kata Joy Dubost, pengarah Nutrisi di Persatuan Restoran Kebangsaan.

Angka-angka juga akan dimatikan jika saiz porsi makanan yang anda sediakan berbeza-beza dari apa yang ada pada menu.

Laporan Pengguna mendapati saiz hidangan pada rantai yang sama “mengendalikan gamut” dari lokasi ke lokasi. Sebagai contoh, Fettuccine Alfredo di tiga restoran Olive Garden melawat sekitar 14 hingga 22 ons.

Para editor berkata saiz bahagian juga “berbeza-beza” di Applebee, Denny dan Red Lobster.

Label menu kebangsaan dalam perjalanan

Pelabelan menu diperlukan di California dan Vermont, dan di beberapa bandar utama: New York City, Seattle dan Philadelphia. Ia akan menjadi mandatori di restoran rantaian – mereka yang mempunyai 20 atau lebih lokasi – di seluruh negara.

Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan dijangka akan mengeluarkan peraturan mengenai label pemakanan pada musim gugur ini. Mereka akan berkuat kuasa pada akhir tahun 2014.

 “Dari masa ke masa, ini akan membantu orang membuat pilihan yang lebih bijak dan mengurangkan kalori,” kata Margaret Wootan, pengarah dasar pemakanan di Pusat Sains di Kepentingan Awam. “Dan sama pentingnya, ia menyediakan insentif untuk restoran untuk merumuskan semula barangan mereka.”