Ketua Pegawai Eksekutif Apple Tim Cook: ‘Saya bangga menjadi gay’

Ketua Pegawai Eksekutif Apple, Tim Cook mengumumkan bahawa dia “bangga menjadi gay” dalam kisah pertama yang diterbitkan oleh Bloomberg Businessweek. Dengan pengumumannya, beliau menjadi ketua eksekutif Fortune 500 yang pertama untuk keluar secara terbuka.

“Walaupun saya tidak pernah menafikan seksualiti saya, saya tidak mengakuinya sama ada secara umum, sehingga sekarang. Jadi saya jelas: Saya bangga menjadi gay, dan saya anggap menjadi gay di antara hadiah-hadiah yang paling besar yang Tuhan beri saya, “tulis Cook.

Ketua Pegawai Eksekutif Apple Tim Cook: ‘Saya bangga menjadi gay’

Oktober.30.201401:55

Walaupun beliau berkata ramai rakannya Apple tahu tentang orientasi seksual, esei itu menandakan pengakuan orang awam pertama mengenai topik itu.

Cook memasuki peranan ketua eksekutif pada tahun 2011 untuk menggantikan rakannya dan pengasas Apple Steve Jobs sejurus sebelum kematiannya.

Editorial Bloomberg Businessweek Josh Tyrangiel menyifatkan Cook sebagai orang yang sangat peribadi.

“Dia sudah lama menyeimbangkan keinginannya untuk bersendirian dan melakukan kerja dengan soalan itu, apa yang anda lakukan untuk orang lain,” kata Tyrangiel HARI INI. “Akhirnya, dia menentukan ia adalah bernilai mengorbankan beberapa privasi untuk melangkah keluar, jika dia mengatakan bahawa CEO Apple adalah gay boleh membantu orang lain.”

Dalam esei itu, Cook mengatakan tidak mudah untuk keluar secara terbuka tetapi memberikan penjelasan terperinci mengapa dia melakukannya: 

“Menjadi gay telah memberi saya pemahaman yang lebih mendalam mengenai apa yang dimaksudkan sebagai minoriti dan memberikan tingkap ke dalam cabaran yang dihadapi oleh orang-orang dalam kumpulan minoriti yang lain setiap hari. Ini menjadikan saya lebih empati, yang telah membawa kepada kehidupan yang lebih kaya. Ia kadang-kadang sukar dan tidak selesa, tetapi ia telah memberikan keyakinan kepada saya untuk mengikuti jalan saya sendiri, dan untuk menimbulkan kesukaran dan ketaksuban yang lebih besar. Ini juga memberi saya kulit badak, semula CEO Apple. “

“Saya tidak menganggap diri saya seorang aktivis, tetapi saya menyedari betapa saya mendapat manfaat daripada pengorbanan orang lain. Jadi, jika mendengar bahawa CEO Apple adalah gay boleh membantu seseorang yang berjuang untuk memahami dengan siapa dia, atau memberi keselesaan kepada sesiapa sahaja yang merasakan diri sendiri, atau memberi inspirasi kepada orang untuk menuntut kesaksamaan mereka, maka ia bernilai berurusan dengan privasi saya sendiri. “

epal CEO Tim Cook
Ketua Pegawai Eksekutif Apple Tim CookRobert Galbraith / Hari ini

“Sebahagian daripada kemajuan sosial adalah memahami bahawa seseorang itu tidak hanya ditentukan oleh seksualiti, bangsa, atau jantina seseorang. Saya seorang jurutera, seorang bapa saudara, seorang pencinta alam semula jadi, seorang lelaki kecergasan, seorang lelaki dari Selatan, seorang fanatik sukan, dan banyak perkara lain Saya berharap orang akan menghormati keinginan saya untuk memberi tumpuan kepada perkara-perkara yang saya paling sesuai dan kerja yang membawa saya kegembiraan. “

Awal minggu ini, Cook menggesa negeri asalnya Alabama untuk berbuat lebih banyak untuk melindungi hak-hak gay, mengatakan bahawa negara itu “terlalu perlahan pada kesamaan” untuk masyarakat lesbian, gay, biseksual dan transgender.

Cook menyatakan dalam eseinya bahawa Apple telah lama menganjurkan hak asasi manusia, menunjukkan sokongannya terhadap bil kesamaan tempat kerja sebelum Kongres dan usaha serupa di California dan Arizona. 

“Kami akan terus berjuang untuk nilai-nilai kami, dan saya percaya bahawa mana-mana Ketua Pegawai Eksekutif syarikat luar biasa ini, tanpa mengira kaum, jantina atau orientasi seksual, akan melakukan perkara yang sama dan saya sendiri akan terus menyokong kesaksamaan untuk semua orang sehingga jari kaki saya menunjuk. “

Media sosial bertindak balas dengan cepat, memuji Cook sebagai model peranan untuk pemimpin muda dan korporat:  


Ikuti penulis TODAY.com Eun Kyung Kim di Twitter.