Kenapa kita membeli baju-baju percutian yang gila dan hodoh itu

Gula-gula cane, anyone? Nothing like matching sweaters for the annual holiday family photo.
Tebu, siapa pun? Tiada apa-apa seperti baju yang sesuai untuk gambar keluarga percutian tahunan.Aktris Bergerak / “Rock Sweater Anda Ugly Krismas” / Hari Ini

Apabila Anne Marie Blackman tidak menyalakan lampu Krismas ke cengkaman yang tidak curiga, dia menjahit pada Santas berbulu dan mencari pakaian mewah vintaj yang paling berani, paling berani, over-the-top yang dapat dia temukan.

Musim hai Krismas hodoh dan pelanggannya berada dalam kegilaan untuk membeli.

Sebagai pemilik MyUglyChristmasSweater.com – perniagaan Blackman yang berpangkalan di Vermont bermula lima tahun yang lalu apabila dia mencari jalan untuk menghasilkan wang tambahan – dia membuat reka bentuk dan menghasilkan koleksi sedemikian seperti “Wacky Santa,” “Puffy Frosty” dan “The 80-an yang tidak baik. “

“Suatu sweater Krismas yang hodoh akan menjadi sesuatu yang akan membuat orang kelihatan dan ketawa dan pergi, ‘Oh Tuhan saya, mengapa kamu memakai itu?'” Kata Blackman, yang mempunyai banyak contoh dalam bukunya, “Rock Your Ugly Christmas Sweater. “

Berkaitan: Hari baju sejuk adalah di sini

Salah satu persembahan paling hebatnya tahun ini? Sweater dengan gegelung gergasi yang keluar dari kawasan dada – fikir bra Madona – dengan perhiasan yang ditarik pada akhir. Ia dijual, seperti banyak reka bentuknya.

Laman web Blackman mempunyai lebih daripada 5 juta paparan halaman setakat musim cuti ini. Walaupun dia tidak memberi nombor jualan tertentu, Blackman menganggarkan bahawa dia menjual ribuan baju setiap tahun.

“Ia sangat popular,” katanya.

Jadi kenapa begitu banyak orang yang sanggup meruntuhkan wang susah payah mereka semasa zaman ekonomi yang sukar untuk sesuatu yang tidak diingini?

Ini holiday sweater deserves two thumbs up.
Sweater percutian ini layak mendapat dua ibu jari.Aktris Bergerak / “Rock Sweater Anda Ugly Krismas” / Hari Ini
Wow, who even knew you could buy ugly holiday sweaters for dogs?
Wow, yang tahu bahawa anda boleh membeli baju sejuk hodoh untuk anjing?Aktris Bergerak / “Rock Sweater Anda Ugly Krismas” / Hari Ini

Ramai yang membeli sweater untuk sambungan sosial, kata Kit Yarrow, psikologi penyelidikan pengguna dan ketua jabatan psikologi di Golden Gate University.

“Anda memakai sesuatu yang ingin dibincangkan oleh orang lain, yang kemudian memberi alasan kepada orang untuk bercakap dengan anda. Ia menjadikan anda nampak jenis hati yang sungguh-sungguh, yang anda sanggup memakai baju hod untuk hiburan orang lain, “kata Yarrow..

“Saya telah mengenali orang-orang yang telah membelanjakan $ 250 pada salah satu daripada sweater ini. Mereka adalah orang yang saya panggil, ‘Semua masuk.’ “

Kemudian, ada faktor satira. Pengguna umur kolej suka ironi, Yarrow telah menemui penyelidikannya, jadi memakai cara menjatuhkan rahang sedemikian adalah cara yang baik untuk mengolok-olok dunia, katanya..

“Sebenarnya semacam perkara yang menarik, seperti yang kita mengejeknya,” tambah Yarrow.

Adam Paulson – yang bersama-sama dengan dua rakannya mengendalikan UglyChristmasSweaterParty.com – menimbulkan trend kepada populariti yang meletupkan pihak yang memerlukan tetamu memakai knitting percutian yang menjengkelkan.

Sambutan pertama bermula kira-kira satu dekad yang lalu apabila pelajar-pelajar kolej mempesonakan fesyen ibu bapa mereka dari tahun 1980-an, Blackman dan Paulson berkata, tetapi kemudian berkembang menjadi peristiwa yang melibatkan semua peringkat umur. Tema rusuk Krismas hodoh kini biasa di pesta pejabat, penggalangan dana dan keluarga. Terdapat juga tutorial dalam talian tentang cara menambah perapian iPad untuk pakaian anda untuk membantu anda menonjol.

“Semua orang mengambilnya,” kata Paulson. “Setiap hari kita menghabiskan banyak masa untuk kelihatan baik, dan ini seperti Halloween. Anda dapat melepaskan diri dan melihatnya secara tidak masuk akal. “

UglyChristmasSweaterParty.com bermula sebagai blog yang berpangkalan di Indiana, tetapi e-mel mula mencurah dari orang yang cuba mencari baju bulu yang dipaparkan. Jadi pada tahun 2009, Paulson dan rakan-rakannya, Brian Miller dan Kevin Wool – yang memanggil diri mereka sebagai “Team Ugly” – mula membuat pusingan di kedai-kedai Goodwill untuk mencari kijang mereka boleh menjual. Setiap sweater diberi nama bodoh, seperti “Ryan Treecrest,” dan perniagaan itu dimatikan.

Hari ini, lelaki membeli baju sejuk dengan beban trak dan menjual kira-kira 20,000 dalam satu musim, kata Paulson. Ketiga-tiga pengarang itu juga mengarang sebuah buku, berjudul “Buku Malam Parti Sweater Ugly Christmas: Panduan Definitif untuk Mendapatkan Ugly Anda Pada.”

Perniagaan berkembang pesat, tetapi persaingan “baru saja melalui bumbung,” kata Paulson.

Blackman teringat bahawa ketika dia mula-mula mencantumkan sweaternya di eBay, terdapat sekitar 3,000 untuk dijual. Hari ini, carian untuk “sweater Krismas hodoh” di laman web ini menghasilkan hampir 35,000 hasil.

“(Trend) mempunyai banyak kaki kepadanya. Saya fikir ia akan terus berlanjutan, “katanya.

Kandungan yang berkaitan:

  • Bola jingle? Amal kanker menjual perhiasan Krismas yang luar biasa
  • Ayah baru cuba memikirkan lorong mainan Sasaran
  • Bagaimana untuk mencukur beberapa dolar dari bajet percutian anda