Kekeliruan awan? Bagaimana dengan mudah menyimpan foto, data dan banyak lagi

Mahu mempunyai semua fail digital anda pada setiap masa dari semua peranti anda? Menjaga semuanya di awan membuatnya mungkin. 

Jadi apa sebenarnya awan itu?

“Cloud” bermaksud sistem storan luar tapak untuk data anda yang dikekalkan oleh pihak ketiga.

Fikirkan ia sebagai kemudahan penyimpanan yang anda sewa apabila anda mempunyai terlalu banyak barangan di rumah anda, tetapi kemudian anda menyedari bahawa anda tidak boleh menyingkirkan barangan anda selama-lamanya. Awan ini adalah tempat untuk menyimpan data anda – fail, foto, video, dan sebagainya yang supaya anda tidak perlu mengecilkan cakera keras anda.

Anda menyambung ke awan dengan selamat melalui Internet. Sebaik sahaja bersambung, anda boleh menghantar salinan maklumat anda ke pelayan awan di mana data anda disimpan. Apabila anda ingin mengakses maklumat anda kemudian, anda boleh melakukannya terus dari web atau peranti mudah alih.

Kenakan menggunakan awan?

Sebaik sahaja anda meletakkan fail anda di awan, ia lebih fleksibel daripada unit storan yang anda lawati setahun sekali kerana anda boleh mengakses fail-fail dari mana-mana sahaja anda mempunyai sambungan Internet! Ini termasuk telefon pintar, tablet, dan komputer yang berkaitan dengan Internet di mana sahaja di dunia. Jadi bukan sahaja anda boleh menyimpan fail-fail tersebut dan membebaskan cakera keras anda dengan selamat, anda mendapat faedah tambahan yang besar untuk mengakses fail-fail tersebut di mana-mana sahaja, bila-bila masa!

Jenis perkhidmatan awan:

Terdapat perkhidmatan awan yang sangat spesifik. Beberapa awan secara spesifik untuk foto atau e-mel anda. Lain-lain direka untuk menyimpan keseluruhan folder dokumen anda, dan sesetengah boleh memegang sepenuhnya semua data komputer anda! Secara peribadi, saya cuba menggunakan perkhidmatan terbaik untuk setiap jenis fail yang saya mahu simpan, jadi saya menggunakan Flickr untuk foto, Dokumen Google untuk fail saya, dan Evernote untuk semua nota saya.

Adakah perkhidmatan awan selamat:

Adakah awan 100 peratus selamat? Tidak. Apabila anda meletakkan data anda dalam talian, anda perlu mengandaikan sekurang-kurangnya beberapa peluang data anda dapat dikompromikan. 

Dropbox dilaporkan digodam kembali pada tahun 2012. Sebagai hasilnya mereka mula menawarkan pilihan untuk anda menggunakan apa yang disebut “pengesahan dua faktor” untuk mengakses akaun anda.

Berikut adalah beberapa cadangan untuk melindungi maklumat anda jika anda baru bermula. Nombor satu akan membuat sandaran hanya fail yang tidak sensitif anda sehingga anda dapat menggantung bagaimana penyimpanan awan berfungsi. Jika anda mempunyai fail sensitif yang anda mahu berakhir di domain awam, saya cadangkan anda menyulitkan fail tersebut pada komputer anda sebelum memuat naik fail-fail yang disulitkan. Saya tahu bahawa ini agak maju, tetapi ia membantu menambah lapisan tambahan perlindungan.

Dan sentiasa ingat untuk menggunakan kata laluan yang kuat untuk memberi anda perlindungan tambahan! Gunakan huruf, angka, simbol, kedua-dua huruf besar dan lebih rendah. Dan jangan gunakan kata-kata yang anda dapati dalam kamus.

Contoh bagaimana saya menggunakan pelbagai jenis awan:

Saya suka mengambil gambar keluarga saya. Saya mengambil banyak gambar anak saya, isteri saya, anjing saya, ibu saya dan banyak lagi! Jadi bagaimana saya mengendalikan semua foto tersebut? Saya tidak mahu mereka mengambil ruang berharga di telefon saya, jadi saya menyegerakkannya ke komputer saya. Tetapi selepas beberapa ketika, saya mempunyai terlalu banyak foto di komputer saya dan saya mula kehabisan ruang. Apa yang saya buat sekarang?

Pada ketika itu saya beralih ke laman penyimpanan awan untuk foto seperti Flickr. Bukan sahaja Flickr membenarkan saya menyimpan dan menyusun semua foto dan video saya, Flickr juga membolehkan saya berkongsi kenangan berharga ini bersama keluarga dan rakan-rakan saya. Dengan cara itu, orang yang saya sayangi tidak hanya dapat melihat gambar saya, mereka boleh membuat komen atau bahkan mengaturnya untuk saya!

Satu lagi perkara yang menarik mengenai Flickr ialah saya boleh mengakses gambar dan video saya bukan sahaja dari komputer saya, tetapi juga dari telefon atau tablet saya. Plus, saya mendapat sejumlah besar ruang storan secara percuma dengan Flickr, 1 terabyte. Bergantung kepada saiz imej yang anda ambil, ini bermakna anda boleh menyimpan mana-mana dari 230,000 hingga hampir satu juta imej di Flickr sahaja!

Satu lagi perkara yang anda tidak tahu mengenai saya ialah saya suka membakar! Atau apa yang saya suka lakukan ialah mengambil resipi biasa dan menjadikannya resipi vegan. Daripada menggosok resipi atau menanda buku mereka, saya akan menggunakan perkhidmatan berasaskan awan seperti Evernote.  

Evernote sangat kuat kerana ia boleh menyimpan foto dan imej yang berguna untuk melakukan penyelidikan. Saya mungkin melihat kek cantik di tingkap kedai roti yang saya mahu meniru dengan resipi saya kemudian. Jadi, saya ambil telefon pintar saya, snap foto kek, dan kemudian simpan foto itu di Evernote dengan beberapa nota cepat mengenainya. Kemudian, apabila saya bersedia untuk mencuba resipi saya, saya boleh menarik gambar supaya saya tahu dengan tepat bagaimana saya mahu melihatnya.

Tetapi Evernote tidak terhad kepada hanya resipi, apa yang saya simpan di sana adalah terhad hanya oleh imaginasi saya untuk apa yang memberi inspirasi kepada saya atau apa yang saya mahu ingat kemudian. Daripada kliping artikel dan menyiarkan nota di mana-mana, saya boleh mengawal kehidupan saya dan mempunyai otak digital saya disimpan di satu tempat.

Awan umum di mana saya suka menyimpan semuanya ialah iCloud Apple. Ia membolehkan saya menyimpan segala-galanya dari semua peranti Apple saya, dan saya boleh mengakses semua data itu pada mana-mana peranti Apple saya, termasuk iPhone, iPad dan Mac saya.

Bahagian yang terbaik adalah, saya dapat berkongsi semua kandungan saya – lagu yang saya buat di Garageband, semua gambar dan album foto saya, video Socialcam yang saya buat, dokumen dan persembahan iWork semasa saya – antara semua peranti saya.

Salah satu perkara yang paling saya suka tentang ini ialah saya mempunyai akses kepada muzik saya setiap saat dari mana-mana peranti saya. Saya tidak perlu mempunyai iPod dan telefon pintar berasingan untuk mendengar muzik saya.

Itulah awan secara ringkas.

Ahli Gaya Hidup Digital ™ Mario Armstrong adalah Anugerah Bintang Pemenang Anugerah Emmy, Penyumbang Kepribadian Media dan Teknologi kepada The TODAY Show. Baca lebih lanjut dari Mario di marioarmstrong.com dan ikuti dia di Twitter @marmarmstrong dan di Facebook.