Kami adalah median: Hidup pada $ 50,000 setahun

Nathan Palmer, left, and Brett Jones at their home in Victoria, Texas.
Nathan Palmer, kiri, dan Brett Jones di rumah mereka di Victoria, Texas.Eric Kayne untuk msnbc.com / Hari ini

Adakah $ 50,000 setahun seolah-olah banyak untuk hidup, atau tidak hampir cukup?

Jika anda berkata di mana-mana, itu masuk akal kerana $ 49,445 adalah pendapatan median isi rumah kebangsaan, yang bermaksud separuh daripada semua isi rumah hidup lebih daripada itu dan separuh kurang. Angka itu, berdasarkan pengiraan 2010, dilaporkan pada bulan September oleh Biro Banci sebagai sebahagian daripada laporan luas tentang pendapatan dan kemiskinan.

Di beberapa tempat dan keadaan, $ 50,000 cukup untuk keluarga besar untuk hidup dengan selesa. Dalam yang lain, tidak cukup untuk satu orang untuk membayar sewa, utiliti dan perbelanjaan lain.

Empat tahun ke dalam kemelesetan ekonomi terdalam dalam satu generasi, beberapa orang Amerika, terutama mereka yang mengalami serangan dengan pengangguran, sangat gembira untuk memperoleh $ 50,000 setahun. Lain-lain yang hancur telah melihat pendapatan mereka jatuh setakat ini.

Bagi sesetengah pihak, ia adalah campuran kedua-duanya.

Kami baru-baru ini meminta pembaca blog TODAY.com’s Life Inc. untuk memberitahu kami apa yang ia suka hidup pada kira-kira $ 50,000 setahun, dan kami mendapat beratus-ratus jawapan.

“Walaupun penganggur saya teruja untuk membuat $ 50,000,” kata Dawn Mogan, 55.

Sekarang bahawa dia sebenarnya membuat gaji itu selepas dua tahun pengangguran, ibu tunggal di Texas masih bimbang tentang wang.

Diselaraskan for inflation, median household income has fallen over the past few years.
Diselaraskan untuk inflasi, pendapatan isi rumah median telah jatuh sejak beberapa tahun yang lalu.Biro Banci / Hari Raya A.S.

Ramai pembaca yang menulis kepada kami mengatakan bahawa pada $ 50,000 setahun mereka boleh meletakkan makanan di atas meja, membayar keperluan dan bahkan berbelanja secara kebetulan pada waktu makan malam atau permainan untuk keluarga.

Tetapi yang lain memberitahu kami mereka perlu menonton belanjawan mereka dengan teliti dan kadang-kadang membuat pengorbanan untuk mendapatkan bil yang dibayar.

“Ia bukan kemiskinan. Kami tidak melepaskan makanan dan kami MENJADI KEADAAN kami. Walau bagaimanapun, kita hidup gaji untuk membayar gaji, dan kita membawa hutang, “tulis Brett Jones, 37, yang tinggal bersama rakannya di Texas.

Ramai merasakan mereka sedang menginjak air – dan untuk alasan yang baik. Selepas menyesuaikan diri dengan inflasi, pendapatan median negara telah jatuh kira-kira 7 peratus dari kemuncaknya pada tahun 1999, membalikkan peningkatan yang mantap yang berlangsung selama lima dekad dari tahun 1950, menurut angka Biro Banci.

Kesukaran bermula apabila negara terakhir jatuh ke dalam kemelesetan pada tahun 2001. Dari 2000 hingga 2007, pendapatan isi rumah hampir tidak berubah, kata pakar ekonomi Heidi Shierholz dengan Institut Dasar Ekonomi.

“Walaupun itu dramatik,” katanya.

Kemudian datang Kemelesetan Besar 2007-09 dan selepas hodohnya.

Dari tahun 2007 hingga 2010, Biro Banci menganggarkan bahawa pendapatan isi rumah median turun sebanyak 6.4 peratus, kepada $ 49,445, kerana pengangguran melambung ke puncak lebih daripada 10 peratus. Kadar pengangguran turun pada bulan lalu kepada 8.6 peratus – masih tinggi oleh piawai sejarah walaupun tahap terbaik dalam lebih daripada dua tahun.)

Sudah tentu, pendapatan median berbeza-beza bergantung kepada jenis isi rumah yang anda tinggalkan. Bagi keluarga, yang ditakrifkan sebagai dua atau lebih orang yang berkaitan dengan hidup, pendapatan isi rumah median adalah $ 61,544 tahun lepas. Bagi orang tunggal, ia adalah $ 29,730.

Gordon Green, bekas pejabat Banci yang kini menjadi rakan kongsi dalam Sentier Research, telah menggunakan data kerajaan untuk mengesan perubahan bulanan dalam tahap pendapatan Amerika.

Dia tidak terlalu terkejut apabila mendapati bahawa pendapatan median turun semasa kemelesetan. Lagipun, kemelesetan yang mendalam yang digabungkan dengan kerugian pekerjaan yang tajam boleh dijangka mempunyai kesan tersebut.

Tetapi dia terkejut mendapati bahawa pendapatan telah jatuh lebih mendadak dalam tempoh pemulihan yang lemah yang menyusul kemelesetan, walaupun pemotongan pekerjaan yang besar perlahan.

Dia mengesyaki itu kerana sesetengah orang memegang pekerjaan mereka tetapi melihat jam atau upah mereka dipotong, sementara yang lain, selepas tempoh pengangguran yang lama, terpaksa mengambil pekerjaan yang kurang daripada kedudukan mereka sebelum ini.

Diambil bersama, beliau berkata penurunan pendapatan median dari Disember 2007 hingga Jun 2011 “mewakili pengurangan ketara dalam taraf hidup Amerika.”

Malah kadar inflasi yang agak rendah yang telah mencirikan beberapa tahun kebelakangan boleh mula menambah jika pendapatan anda tidak meningkat.

“Sekalipun terdapat inflasi 2 peratus, jika mereka tidak mendapat apa-apa kenaikan itu adalah kejatuhan gaji 2 peratus sebenar,” kata Shierholz. “Itu berlaku selama beberapa tahun, dan itu mula menambahkan sehingga penurunan yang serius dari apa yang anda boleh beli dengan gaji anda. “

Tinjauan masa depan masih tidak menentu. Diane Swonk, ketua ahli ekonomi dengan Mesirow Financial, berkata satu masalah utama ialah walaupun syarikat mula menyewa lagi, tidak ada sistem yang baik untuk melatih orang untuk kerja yang memerlukan kemahiran tetapi bukan gelar kolej. Pekerjaan pekerja mahir secara tradisinya telah mewakili jalan yang kuat untuk masuk – atau tinggal di – kelas menengah.

Dan bahkan ijazah perguruan tidak semestinya jaminan gaji yang memuaskan sekali.

Dan walaupun kejutan November penurunan mendadak dalam pengangguran, boleh bertahun-tahun sebelum pekerjaan yang cukup ditambah untuk membawa kadar turun ke norma sejarah 4 hingga 6 peratus.

“Malangnya, jika ada peluru perak yang ditembak, ia akan ditembak,” kata Swonk. “Kami perlu berjuang sepanjang masa ini dan menyesuaikan diri, dan itu penyesuaian yang menyakitkan.”

Hijau menyaksikan sedikit harapan dalam data baru-baru ini yang menunjukkan sedikit peningkatan dalam pendapatan median isi rumah kepada $ 50,257 pada September. Tetapi dia berkata terlalu awal untuk memberitahu sama ada itu adalah tanda masa yang lebih baik, atau hanya kebetulan dalam data.

Untuk melihat apa yang ia suka untuk berada di tengah-tengah spektrum pendapatan negara, Life Inc. memukul jalan minggu ini untuk memaparkan orang Amerika dari semua lapisan masyarakat yang pendapatan isi rumahnya adalah sekitar $ 50,000 setahun.

Kami akan menghantar profil mereka di sini dan berkongsi pendapat kami – dan milik anda – di Twitter, Facebook dan Google Plus. Kami juga menjemput anda untuk memberi komen pada siaran kami – tetapi pastikan ia sivil dan pada topik, sila!

Akhirnya, sila berkongsi kisah anda tentang apa yang ia suka hidup pada kira-kira $ 50,000 setahun di sini. Kami akan menampilkan beberapa kisah anda dalam siaran Life Inc. masa depan.

Berkaitan:

Kadar kemiskinan mencecah paras tertinggi 18 tahun apabila pendapatan median turun   

Pertumbuhan pekerjaan meningkat pada bulan November   

Lihat halaman Facebook kami!