Kamera tersembunyi mendedahkan berapa banyak (dan berapa sedikit) beberapa pembantu hotel benar-benar bersih

Apabila anda menyemak ke dalam bilik hotel, anda mengandaikan pembantu telah membersihkan segala-galanya, termasuk menukar kepingan dan membasmi bilik mandi. Tetapi siasatan kamera tersembunyi mendedahkan bahawa mungkin tidak selalu berlaku.

Pasukan Rossen Reports menempah bilik selama dua malam di beberapa rantaian hotel yang paling popular dan menyusunnya dengan kamera (ketiga-tiga hotel di timur laut New Jersey). Dalam setiap kes mereka meletakkan soda di dalam gelas, melemparkan tuala di lantai bilik mandi dan membuat bilik-bilik kelihatan digunakan sebelum memanggil untuk membuat rumah tangga membuat mereka, serta memaparkan kad yang meminta semua linen diubah.

Laporan Rossen: Seberapa baik pembantu hotel benar-benar bersih?

Nov.18.201406:05

Di hotel DoubleTree (sebahagian daripada Hilton Worldwide), kamera mencatatkan pembantu rumah pelupusan tempat tidur sambil meletakkan bantal di satu sisi. Dia menggantikan lembaran dengan yang segar, tetapi selepas kusam cepat, bantal yang sama terus kembali ke atas katil. 

Pembantu rumah juga menggosok segala-galanya di dalam bilik mandi. Kemudian dia menggunakan tuala untuk mengeringkan tandas dan mandi, dan menggunakan tuala yang sama dengan cepat menggosok kaunter – tempat yang sama seorang tetamu akan meletakkan sikat gigi.

Begitu juga, di Holiday Inn, pembantu rumah itu menukar helaian tetapi bukannya sarung bantal, juga meletakkan bantal yang digunakan di atas katil. Apabila menonton rakaman kamera tersembunyi, Jacob Tomsky, bekas penyelia rumah tangga pengarang hotel dan pengarang “Heads in Beds: A Memoir Hotels, Hustles, dan Hospitality So-Called,” berkata: “Pembantu rumah perlu mengubah sarung bantal, jelas. di mana anda meletakkan wajah anda. Itulah yang anda tidur. “

Tomsky menambah: “Apa yang benar-benar mengganggu saya ialah dia meletakkan kain bantal di atas kerusi kotor sebelum meletakkannya di atas katil. Itu hanya mendapat lebih kotor.”

Di hotel Crowne Plaza, pembantu rumah mengumpul semua gelas minuman yang digunakan, memasukkannya ke dalam sink, dan menghidupkan air. Kemudian dia mengumpulkan semua tuala yang kotor dari lantai bilik mandi, dipegang pada satu, dan digunakan untuk membantu mengeringkan cawan.

Penjaga Crowne Plaza kemudian menggunakan tuala yang sama untuk membersihkan meja, tandas dan tab mandi. Dia tidak pernah menggunakan sabun apa-apa, tetapi dia kembali untuk menyemburkan bilik dengan penyegar udara. 

Dalam satu kenyataan kepada NBC News, InterContinental Hotels Group, syarikat yang memiliki Crowne Plaza dan Holiday Inn, berkata “kesihatan, keselamatan dan keselesaan” adalah “keutamaan.” Ia mengatakan ia “melakukan pemeriksaan biasa” dan sedang berusaha untuk “mengkaji … standard.” 

Hotel maid
Kamera tersembunyi menawan pembantu hotel di tempat kerja.Hari ini

Hotel DoubleTree juga menyediakan satu kenyataan kepada NBC News, di mana ia berkata “kebersihan … adalah tumpuan utama operasi kami” dan pengurusan itu mempunyai “prosedur dan garis panduan di tempat” untuk memastikan perkara-perkara “dibasuh dengan betul.” Hotel mengatakan ia merancang untuk melakukan semakan dan “menangani sebarang pelanggaran.”

Mengakui bahawa pembantu hotel boleh membersihkan 15, 20 atau 30 bilik setiap hari, Tomsky berkata, “Pengurusan harus berhati-hati dan memeriksa dan memastikan bahawa mereka mempunyai semua yang mereka perlukan untuk melakukan pekerjaan.

“Mana-mana manusia akan terlepas sesuatu di sini atau di sana,” katanya. “Itulah mengapa pemeriksaan tempat ini [baik].”

Tiada selimut atau selimut teratas di hotel Rossen Reports diuji telah berubah. Pakar menasihatkan pelancong untuk bersifat spesifik: Panggilan rumah tangga apabila anda masuk dan beritahu mereka, “Sila tukar semua tempat tidur, termasuk sarung bantal “atau” Kami menggunakan cermin mata, bolehkah anda membawa cawan segar? “Lebih baik lagi, mereka mencadangkan, gunakan cawan plastik yang dibungkus.

Kenyataan penuh kepada NBC News tentang Crowne Plaza dan Holiday Inn:

“IHG, pemilik jenama Holiday Inn dan Crowne Plaza, memelihara kesihatan, keselamatan dan keselesaan tetamu dan pekerja kami sebagai keutamaan kami dan menetapkan piawaian yang ketat untuk semua hotel yang mempunyai nama jenama kami. Kedua hotel yang dimaksudkan adalah hartanah francais , yang dimiliki dan dikendalikan secara bebas di bawah perjanjian lesen dengan sekutu IHG. Perjanjian lesen memerlukan hotel mematuhi semua undang-undang dan peraturan kerajaan, termasuk yang berkaitan dengan kesihatan dan keselamatan tetamu dan pekerja, dan IHG melakukan pemeriksaan tetap terhadap semua hartanah IHG mengambil laporan ini secara serius. Kami bekerja secara langsung dengan kedua-dua hartanah untuk mengkaji piawaian jenama kebersihan dan merancang lawatan tapak dalam minggu depan untuk menentukan tindakan masa depan yang diperlukan oleh hotel. “

Kenyataan dari DoubleTree Hilton:

“Kami mengharapkan semua hotel kami mematuhi piawaian jenama kami dan kami mempunyai program jaminan kualiti yang teguh untuk menguatkuasakan piawaian dan harapan kami di sekitar kualiti dan perkhidmatan hotel. Maklum balas pelanggan juga memaklumkan proses jaminan kualiti kami. pengurusan jika ia mengesahkan bahawa ia gagal mengikuti standard kualiti. “

Kenyataan dari Franchisee DoubleTree Hilton di Fort Lee, New Jersey:

“Kesejahteraan, keselamatan dan keselamatan tetamu kami sangat penting di DoubleTree oleh Hilton Fort Lee. Kebersihan hotel kami sentiasa menjadi tumpuan operasi kami untuk terus menyediakan pengalaman hotel yang optimum kepada para tetamu. tidak mengambil isu-isu ini dengan ringan.

Kami mempunyai prosedur dan garis panduan mengenai pembersihan bilik tetamu. Jika kad linen diletakkan di atas katil, semua cadar dan sarung bantal hendaklah diubah. Apabila tetamu itu menyemak, selimut juga dicuci. Prosedur kami juga memastikan bilik mandi dibasuh dengan betul mengikut undang-undang kesihatan dan piawaian kami yang tinggi. Sebaik sahaja kami melihat video, kami akan dapat memahami dengan tepat apa yang telah berlaku dan akan menangani sebarang pelanggaran dengan pekerja yang dipersoalkan. ”  

Untuk mencadangkan topik untuk edisi Rossen Reports yang akan datang, klik di sini.