Hilangkan hati, bukan wang, dengan perkhidmatan kencan

Pegawai-pegawai dengan Biro Perniagaan Lebih Baik mengatakan bahawa mereka secara teratur dihujani oleh aduan dari beratus-ratus pelanggan kencan yang tidak berpuas hati. Tahun lepas, BBB melapor 73 peratus dalam aduan.

“Industri ini berkembang begitu cepat, ia hanya fenomena – dan begitu juga bilangan aduan,” kata jurucakap BBB, Steve Cox. “Sama ada anda membayar beribu-ribu ringgit untuk perkhidmatan jodoh atau $ 50 sebulan untuk keahlian dalam talian, anda perlu tahu apa yang anda masuki.”

Terutama dalam masa-masa kemelesetan ini, petua berikut boleh membantu anda mengelakkan daripada menghabiskan terlalu banyak atau menyewa perkhidmatan kencan yang tidak sesuai untuk anda:

1. Menyedari bahawa anda mungkin tidak memenuhi perlawanan anda melalui perkhidmatan. Cox Biro Perniagaan yang Lebih Baik mencatatkan bahawa kos purata bagi setiap orang menggunakan perkhidmatan membuat jodoh adalah $ 5,000 – dan sesetengah orang menghabiskan sebanyak $ 10,000. Itulah, tentu saja, adalah a banyak wang. “Dan pengguna masih membuat aduan yang mengatakan, ‘Hei, saya tidak dipadankan dengan demografi yang betul,’ atau, ‘Saya menjangkakan 10 tarikh dan saya mendapat dua,’ atau, ‘Sudah berbulan bulan dan saya’ Saya masih menunggu tarikh pertama saya, ‘”kata Cox, memetik beberapa aduan yang lebih umum mengenai perkhidmatan membuat jodoh. Keluhan lain cenderung untuk memberi tumpuan kepada perkhidmatan pelanggan yang tidak bermaya dan taktik jualan tekanan tinggi.

Ini bukan untuk mengatakan bahawa orang tidak bertemu dan jatuh cinta melalui perkhidmatan tersebut – kerana mereka melakukannya. Tetapi perhatikan dari awal bahawa perbelanjaan seperti jumlah wang yang besar tidak menjamin bahawa anda akan bertemu seseorang yang sempurna itu.

Sebelum anda mencairkan wang tunai ini untuk perkhidmatan sedemikian di kawasan anda, tanyakan soalan berikut:

 • Berapa lama saya perlu tunggu sebelum tarikh pertama saya?
 • Berapa lamakah akan diambil secara realistik untuk saya diperkenalkan, katakan, 10 orang?
 • Adakah terdapat situasi di mana saya boleh diletakkan semula pada “hujung garisan,” seperti mana?
 • Bolehkah saya bercakap dengan pelanggan lain – pelanggan dan pelanggan masa lalu yang baru mula menggunakan perkhidmatan ini dalam beberapa bulan terakhir?
 • Apakah jenis dasar pembayaran balik yang ada jika saya tidak berpuas hati?

leftfalsefalsetdy_wolfe_relationships_0903081

Lebih banyak kesedaran hati kerana pasaran mengecil

8 Mac: Purata industri Dow Jones adalah di bawah 7,000 dan lebih daripada 12 juta orang tidak bekerja. Itu tidak terlalu romantis, tetapi bagi sesetengah orang, semakin ramai orang mencari cinta selama masa yang sukar ini.

Video berkaitan

falsefalse67151News_Editors PicksKeywords / Video / MSNBC Berita Video HeadlinesKeywords / N / NbcKeywords / Video / Today showKeywords / Video / NBC Today showMSNBC633721182600000000633727230600000000633741054600000000664479582600000000falsetruefalsefalsefalsefalsefalsefalse

Halaman rumah TODAYshow.com

500: 60: 00falsefalsefalseCopy maklumat video

http://today.msnbc.msn.com/

trueH6falsetrue1

2. Kos perkhidmatan kencan dalam talian boleh benar-benar menambah. Anda mungkin tidak membayar banyak untuk perkhidmatan kencan dalam talian seperti yang anda mungkin untuk perkhidmatan penjodalan – tetapi anda boleh dari masa ke masa jika anda tidak berhati-hati. Perkhidmatan sedemikian biasanya menelan belanja sekitar $ 30 hingga $ 60 sebulan sepanjang tempoh kontrak tertentu. Itu mungkin cukup munasabah, tetapi berhati-hati: Keanggotaan anda mungkin diperbaharui secara automatik tanpa anda menyedarinya. Isu ini menghasilkan kira-kira dua pertiga daripada aduan yang difailkan dengan BBB terhadap perkhidmatan kencan dalam talian. Kerana ini boleh berlaku dengan mudah, penting untuk menjelaskan prosedur pembatalan sebelum ini anda menyertai. Tandakan kalendar anda supaya anda pasti tidak terlepas sebarang tarikh akhir pembatalan utama. Bersedia untuk menindaklanjuti perkhidmatan kencan baik melalui telefon dan secara bertulis untuk membuat pembatalan anda tetap.

3. Lakukan beberapa talian online. Sama ada anda sedang mempertimbangkan sebuah syarikat pembuatan jodoh tempatan atau perkhidmatan kencan dalam talian yang mempunyai jangkauan yang luas, lakukan carian dalam talian yang cepat mengenai perniagaan yang dipersoalkan. Carian anda boleh membawa anda ke berpuluh-puluh, jika tidak ratusan, aduan dalam hitungan minit. Selain melakukan carian Internet umum, anda boleh melawat tapak Biro Better Business ini untuk melihat sejarah aduan syarikat. Anda juga boleh menyemak dengan jabatan pejabat jabatan negeri atau jabatan pengguna. Untuk memulakan proses mencari maklumat hubungan untuk negara anda, klik di sini.

4. Ketahui di mana untuk mengumpulkan kepintaran utama. Sebelum menyertai perkhidmatan kencan dalam talian – atau perkhidmatan jodoh yang mempunyai kehadiran yang cukup menyeluruh di Internet – luangkan masa untuk membaca ketiga-tiga bahagian laman web syarikat ini:

 • Dasar privasi;
 • halaman “mengenai kami”, dan
 • halaman “soalan yang sering ditanya”.

“Ini adalah tempat di mana pengguna dapat melihat falsafah dan amalan perniagaan untuk perkhidmatan ini,” kata Cox. “Anda akan melihat maklumat kontrak di sini, dan juga apa yang akan anda buat.”

5. Mempunyai kriteria dalam fikiran untuk perkhidmatan kencan dalam talian. Memilih perkhidmatan yang telah ada selama beberapa tahun dan telah menubuhkannya dalam industri. Ia juga merupakan idea yang baik untuk memilih perkhidmatan yang membolehkan anda melayari profil dan foto sebelum anda perlu menyertai supaya anda dapat melihat apa yang anda bayar untuk, Cox dinasihatkan. Butiran utama lain: Pastikan perkhidmatan menawarkan kaedah pembayaran yang selamat. Apabila anda sampai ke titik pembayaran, alamat tapak harus mengandungi “s” selepas “http:”, seperti: “https:”. Pelayar internet juga memaparkan ikon seperti padlock emas untuk mengesahkan bahawa laman web itu selamat.

6. Pahami apa yang dimaksudkan dengan percubaan percuma. Perkataan “percubaan percuma” mungkin berbunyi dengan mudah, tetapi dalam dunia temu janji dalam talian mereka mungkin tidak. Oleh kerana tempoh percubaan boleh membawa begitu banyak perkara yang berbeza di laman web yang berbeza, luangkan waktu untuk membaca cetakan halus tentang ini – dan jika cetakan halus sukar dicari, hubungi nombor khidmat pelanggan dan minta spesifik. Ramai pengguna mengadu kepada BBB tentang mendaftar untuk percubaan percuma tetapi disalurkan ke dalam langganan berbayar. Itulah alasan yang lebih banyak untuk mengelakkan memasukkan maklumat kad kredit anda sehingga anda tahu betul bila anda akan mula dikenakan.

7. Melindungi alamat e-mel peribadi anda. Untuk alasan keselamatan dan privasi, elakkan berkongsi alamat e-mel peribadi anda dengan sesiapa sahaja yang anda jumpai melalui Internet. Sebaik-baik perkhidmatan kencan dalam talian yang anda gunakan akan menawarkan perkhidmatan pemesejan dan e-mel di lokasi. Sekiranya tidak demikian, anda boleh mengambil masa untuk membuat alamat e-mel yang berasingan dan bebas melalui Hotmail, Gmail atau Yahoo! dan kemudian gunakan alamat itu untuk mengurus kehidupan temu janji dalam talian anda.

8. Jangan pernah gua apabila berhadapan dengan taktik jualan tekanan tinggi. Sama ada anda berurusan dengan jurujual secara tatap muka di syarikat pembuatan keputusan atau melawat laman web temu janji dalam talian, jangan mendaftar untuk apa-apa terlalu cepat. Baca kontrak dengan berhati-hati dalam privasi rumah anda sendiri sebelum anda bersetuju untuk membelanjakan sepeser pun. Dengan perkhidmatan membuat jodoh, jangan takut mengubah terma dalam kontrak yang membuat anda tidak selesa atau menawar harga. Sekiranya anda menghadapi taktik bertekanan tinggi atau menjanjikan pai-in-the-sky, jalankan.

9. Pikirkan keselamatan anda. Terangkan cara untuk selamat dengan orang yang anda jumpai – dan dengan orang yang tidak pernah anda jumpai. Sebagai contoh, profil temu duga dalam talian anda boleh terus diposkan di laman web untuk beberapa waktu selepas keahlian anda selesai. Semua orang boleh meneruskan membaca tentang anda dan menghubungi anda pada ketika itu. Sekiranya anda tidak mahu ini berlaku, teruskan pestering perkhidmatan sehingga profil anda dialih keluar. Setakat keselamatan bertarikh, ketahui dengan tepat apa perkhidmatan yang dilakukan untuk menyiasat penjenayah dan orang yang sudah berkahwin. Maklumat ini mungkin tidak semudah anda perolehi.

Petua keselamatan lain:

 • Elakkan berkongsi maklumat peribadi anda, seperti nama akhir anda, nombor telefon dan alamat rumah, dengan cepat dengan sesiapa sahaja yang anda buat.
 • Sentiasa berjumpa di tempat awam untuk tarikh pertama anda.
 • Pastikan untuk memberitahu rakan rapat di mana anda berada dan siapa yang akan anda jumpai.

10. Pikirkan privasi anda. Petua No. 4 menyebut pentingnya membaca dasar privasi syarikat. Berikut adalah sedikit lebih banyak makanan untuk pemikiran dalam vena: Walaupun sebuah syarikat mengatakan ia tidak akan menjual maklumat peribadi anda kepada siapa saja, ia masih boleh berkongsi maklumat anda dengan “syarikat-syarikat,” rakan kongsi dan pengiklannya. Jelaskan sama ada atau tidak itu. Sekiranya, dan jika anda tidak merasa selesa dengan pendekatan itu, jangan mendaftar.

Sumber:

 • Biro Perniagaan yang Lebih Baik
 • Laporan Pengguna
 • “Tips Keselamatan Kencan Talian” dari Majalah Kawan Online