Halo, ini saya: Penipuan ID terkini adalah doozy

Telefon berdering dan apabila anda melihat ID pemanggil, anda melihat sesuatu yang sangat pelik-ia menunjukkan nombor telefon anda. Kemungkinan nombor telefon anda sedang “dimalukan” oleh penipu.

“Ini hanya taktik terbaru yang digunakan oleh telemarketer haram,” kata Robert Siciliano, pakar penipuan dengan BestIDTheftCompanys.com. “Mereka berharap bahawa jika anda melihat nombor anda sendiri yang dipaparkan pada ID pemanggil, rasa ingin tahu anda akan membawa anda untuk mengambil telefon.”

Ia's the latest scam from illegal telemarketers: your phone rings and it shows your own number.
Ini penipuan terbaru dari telemarketer haram: telefon anda berdering dan ia menunjukkan nombor anda sendiri.Koller, Lena / Hari ini

Penipu telefon juga mungkin melakukan ini untuk mengalahkan perkhidmatan penyaringan panggilan yang kini digunakan oleh berjuta-juta orang. Perkhidmatan ini, termasuk Nomborobo, PrivacyStar, Truecaller dan WhitePages, bergantung pada senarai hitam robocallers yang diketahui dan telemarketer haram untuk membantu menyekat panggilan yang tidak diingini.

Baca Lebih banyak syarikat alamat semula perlu membayar $ 3 juta

“Nombor telefon seseorang sendiri tidak mungkin berada di senarai hitam itu, jadi telemarketer ini berharap dapat mengalahkan perisian penapisan dengan memalsukan nombor itu,” kata Bikram Bandy, ketua program Do Not Call di Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan. “Memerangi panggilan telemarketing haram adalah permainan kucing dan tetikus dan telemarketer ini tidak menyerah dengan mudah. ​​Kami tidak fikir mereka akan melakukannya.”

Aaron Foss menjalankan Nomborobo, sebuah perkhidmatan menyekat rompok percuma untuk telefon talian darat. Dia mengetahui taktik spoofing yang baru selepas mendapat beribu-ribu panggilan daripada pengguna-pengguna nomborobo.

Baca Lebih Untuk menyingkirkan mereka $ #% @ robocalls? Terdapat aplikasi untuk itu

“Saya menjalankan data dan anda dapat melihat peningkatan yang ketara dalam panggilan ini setiap bulan sejak awal tahun ini,” kata Foss. “Panggilan-panggilan ini telah melalui kerana nombor-nombor itu tidak berada dalam senarai hitam. Kami tidak mahu menyekat panggilan yang baik dan siapa yang akan memanggil mereka?”

Nomborobo kini telah menyesuaikan algoritma penapisan panggilannya, seperti mempunyai perkhidmatan lain yang serupa, untuk menandakan atau menyekat panggilan masuk yang muncul dari nombor telefon yang sama.

Baca Lebih Perkhidmatan percuma membuktikan ia boleh menyekat panggilan yang tidak diingini

Di PrivacyStar, perkhidmatan percuma untuk menghentikan panggilan telemarketing menjengkelkan pada peranti wayarles, mereka telah melihat satu lagi twist-spoofing nombor telefon supaya ia hampir sama dengan anda, dengan hanya angka terakhir atau dua yang berbeza.

“Mereka berharap anda akan fikir ia seseorang panggilan tempatan dan menjawab telefon,” kata Jonathan Sasse, CMO PrivacyStar. “Jadi dari sekarang, apabila panggilan dari nombor yang serupa dengan anda, tetapi dengan hanya beberapa digit, kami akan memberi amaran kepada pengguna untuk berhati-hati kerana ini mungkin penipu.”

Biro Perniagaan Lebih Baik baru-baru ini mengeluarkan amaran penipuan tentang pemalsuan ID pemanggil ini.

“Cara terbaik untuk memecahkan penipu telefon adalah untuk tidak menjawab telefon jika anda tidak mengenali nama pemanggil, jika ID pemanggil mengatakan nombor itu disekat, atau jika keadaan ganjil seperti ini,” kata jurucakap BBB Katherine Hutt. “Pemanggil yang sah akan meninggalkan mesej dan anda boleh menghubungi mereka kembali.”

-Dengan penyumbang CNBC Herb Weisbaum. Ikuti dia di Facebook dan Twitter @TheConsumerman atau lawati laman web The ConsumerMan.