Google mungkin menjejak anda – inilah cara untuk membatasinya

Adakah Google mengikuti setiap langkah anda?

Ternyata, walaupun anda memilih untuk mengehadkan keupayaan Google untuk menjejaki lokasi anda semasa menggunakan fungsi carian atau aplikasinya, beberapa data lokasi yang dicetuskan waktu anda masih disimpan secara automatik.

Wartawan penyiasatan HARI INI Jeff Rossen menunjukkan hari Selasa bagaimana lokasi anda dapat dikesan walaupun anda memberitahu Google supaya berhenti. Dia juga menunjukkan langkah-langkah yang boleh diambil pada telefon atau desktop anda untuk mengehadkan keupayaan Google untuk menyimpan maklumat lokasi anda.

Adakah Google menjejak anda? Inilah caranya untuk melindungi diri anda

Ogos.14.201806:12

Siasatan oleh The Associated Press yang diterbitkan hari ini mendedahkan bahawa walaupun pengguna menukar “sejarah lokasi”, Google masih menyimpan rekod pergerakan mereka.

Dapatkan buku baru Jeff Rossen “Rossen untuk Penyelamat” di sini

Rossen menunjukkan dengan mengubah sejarah lokasinya di telefon Android dan kemudian mengambil perjalanan di sekitar New York City untuk melihat sama ada dia masih dikesan.

Apabila dia kembali ke pejabat, dia memeriksa aktiviti Google. Walaupun dengan “sejarah lokasi” dimatikan, masih ada rekod di peta di mana dia mendapat teksi dan meraih beberapa kopi.

“Kami memastikan pengguna ‘sejarah lokasi’ tahu bahawa apabila mereka melumpuhkan produk, kami terus menggunakan lokasi untuk meningkatkan pengalaman Google, ” kata Google kepada NBC News dalam satu kenyataan.

Adakah teknologi anda menonton anda? Menyatakan mitos mengenai privasi dalam talian anda

Jul.17.201804:55

Para pakar teknologi mengatakan bahawa ia mengelirukan dan menyimpan maklumat itu adalah mengenai Google menghasilkan wang.

Berita baiknya ialah anda boleh mengambil langkah-langkah berikut untuk melindungi diri anda dan mengehadkan keupayaan Google untuk mengesan anda dengan mengikuti arahan ini Rossen diletakkan pada HARI INI.

  • Dapatkan pada desktop atau telefon bimbit anda dan pergi ke myaccount.google.com.
  • Tatal ke “Maklumat Peribadi dan Privasi” dan klik pada “Urus aktiviti Google anda.” Klik pada “Pergi ke Kawalan Aktiviti.”
  • Matikan “Sejarah Lokasi” dengan meluncurkan butang ke kiri sehingga kini berwarna kelabu.
  • Apabila ia membawa anda ke skrin kedua, tekan “Jeda,” dan kemudian tekan butang “Jeda” sekali lagi.
  • Tatal ke mana ia mengatakan “Aktiviti Web & Apl” dan matikannya dengan meluncurkan butang yang tinggal supaya ia kini berwarna kelabu.
  • Skrin kedua muncul lagi, dan sekali lagi anda mahu memukul “Jeda.” Anda sudah siap, dan kini mempunyai keupayaan Google yang terhad untuk mengesan anda.