Cupcake conundrum: Campuran kek mengecut bersama produk kegemaran lain

Ada beberapa perkara yang membuat tukang roti rumah lebih daripada enam cawan kecil kosong dalam timah cawan.

cupcakes
Joerg Beuge / Today

Itulah teka-teki Jill Cataldo selepas kotak campuran kek kegemarannya, yang digunakan untuk mengukur 18.25 auns, tiba-tiba menyusut hingga 15.25 ons – menghasilkan hanya 18 cawan dalam batch standardnya sebanyak dua tin 12 cawan.

“Anda boleh mendapatkan 24 cupcakes daripada campuran kek,” kata Cataldo, 39, kolumnis nasihat kupon dan pengajar kerja simpanan dari Illinois.

Penyelesaiannya: regangkan resipi dengan sekumpulan buatan sendiri “campuran campuran kek” – tepung, gula, serbuk penaik dan baking soda combo.

Kek cawan Cataldo adalah mangsa trend yang berterusan. Pembuat barangan pembungkus pengguna telah mendapat kreativiti dengan cara mereka menaikkan kos dan mengekalkan garisan bawah – dari menawarkan lebih sedikit auns dalam campuran kek untuk menggantikan beberapa krim dalam ais krim dengan udara untuk menumbuk “dimple” tersembunyi di bawah kacang tempayan mentega untuk mengurangkan kapasiti. Sering kali, harga tetap sama, dan pakej kelihatan sama di rak, tetapi ia mengandungi kurang produk.

Pillsbury memberitahu NBC News ia menurunkan berat bersih keknya tahun lepas untuk “menyelaraskan produk kami dengan jenama lain dalam kategori”, dan berkata jumlah 15.25 ounce “membakar saiz 13×9 inci yang sama, atau 24 kek cawan, sambil mengekalkan kualiti dan rasa pengguna dijangka. “

Sangat mudah?
Campuran Betty Crocker juga menyusut. Tetapi tidak semua syarikat telah mengikutinya. Campuran Duncan Hines masih terdapat dalam pakej 18,25 auns. Sementara itu, kebanggaan khusus untuk syarikat pembekal roti King Arthur Flour yang mereka menjual campuran kek mereka dalam pakej 22-ounce. Kotak mereka, yang menjual beberapa dolar lebih daripada jenama negara lain, juga mengiklankannya membuat 24 cawan. 

“Kos ramuan yang semakin meningkat telah mendorong paling banyak, jika tidak semua pesaing kami dan kebanyakan syarikat industri makanan lain, untuk mengecilkan untuk mengekalkan margin keuntungan,” kata Deb Powers, Pengarah Merchandising.

Kek mix upsizer
Campuran “upsize” Cataldo terdiri daripada 1 1/2 cawan tepung serba guna, 1 cawan gula
2 sudu teh serbuk penaik dan 1/4 sudu teh baking soda.
Hari ini

Itu membuat tukang roti tidak bahagia, kata Anne Byrn, pengarang buku masakan “The Cake Mix Doctor”. “Campuran yang lebih kecil menghasilkan kuih dengan jumlah yang kurang dan kurang struktur, menjadikannya mengecil sementara menyejukkan dan runtuh apabila dihiris,” katanya..

Rasa ditipu
Apabila pengguna menemui ini, “mereka merasakan itu sedikit kelonggaran pada sebahagian daripada pengeluar,” kata Edgar Dworsky, editor Mouseprint.org, sebuah laman web yang mencatat perubahan pada cetakan kecil pada label produk. “Mereka rasa mereka ditipu.”

Seminggu lalu, Kimberly-Clark mengumumkan bahawa Kleenex akan mempunyai 13 peratus lembaran kurang, tetapi akan menjadikan tisu mereka 15 peratus “bulkier” dengan menambah lebih banyak serat.

Wall Street Journal melaporkan bahawa harga pulpa eucalyptus, bahan utama untuk Kimberley-Clark, naik 3 peratus. Syarikat itu memberitahu Jurnal bahawa langkah itu bukan sebagai tindak balas kepada kenaikan kos, tetapi merupakan strategi inovasi dan harga.

“Kami telah membuat helaian di bawah beberapa produk jenama kami yang lebih tebal, lebih lembut atau lebih menyerap,” kata Eric Bruner, jurucakap Kimberly-Clark, kepada NBC News. “Kami berbangga kerana kami dapat menyampaikan peningkatan ini dengan tidak menaikkan harga dengan ketara.”

Dworsky tidak membelinya. “Hampir di seluruh dunia apabila pengeluar mengumumkan mengenai produk baru dan bertambah baik, mereka juga telah mengecilkannya. Pengumuman starburst itu bertujuan untuk mengalihkan perhatian pengguna dari berat bersih atau penyataan kandungan bersih,” katanya..

Mata harga sihir
Tidak mahu mengambil jalan pintas, pada tahun 2007, presiden Turki Hill Dairy Quentin Frey menghadapi krisis identiti es krim. Di tengah-tengah peningkatan kos dalam koko, tenusu, pemanis dan bahan-bahan lain, bagaimana anda membuat ais krim yang jujur?

Satu laluan yang mungkin adalah untuk menggantikan krim yang banyak dengan bahan-bahan yang lebih murah sehingga ia tidak lagi boleh dipanggil ais krim secara sah, tetapi “pencuci mulut tenusu beku.”

Sebaliknya, untuk mengekalkan standard jenama untuk rasa, syarikat itu sepadan dengan persaingan dan menurunkan pakej dari 1.75 hingga 1.5 liter. Suka mengingati apabila dia boleh membawa pulang ais gelen setengah galon, atau 2 liter, walaupun langkah itu tersangkut. Tetapi itu kata pengguna yang mereka mahu.

Semasa menonton kumpulan tumpuan dari belakang cermin sehala, Frey ingat terkejut apabila pengguna pada masa itu menunjukkan mereka memilih harga untuk tetap stabil, walaupun jumlah produk berkurangan disebabkan kenaikan kos.

“Ada titik harga tertentu yang pengguna fikir adalah harga yang tepat untuk item,” kata Frey. “Bagi kami, titik harga $ 1,99, dua untuk $ 5 … mereka adalah jenis tempat yang ajaib. Semakin rendah lebih baik.”

Mengatasi kos yang semakin meningkat dengan menaikkan harga terlalu banyak, katanya, dan pasar raya tidak akan memilih anda untuk dipaparkan dalam pekeliling mingguan, meninggalkan produk yang merana di rak.

Jill Cataldo
Seorang guru profesional kupon dan kerja-kerja tabungan, Jill Cataldo terus mengawasi rak-rak pasaraya dan pekeliling mingguan.Hari ini

‘Licik cerun ‘
Walaupun strategi penetapan harga dan pembungkusan mungkin bertujuan untuk menggembirakan pelanggan, kaji selidik Nielsen 2012 mendapati bahawa apabila ditanya sama ada kos bahan mentah meningkat dengan ketara, hanya 12 peratus pengguna akan lebih suka jika pengeluar merendahkan saiz bungkus tetapi tetap harga yang sama. Sementara itu, 20 peratus lebih suka jika syarikat itu memperkenalkan saiz yang lebih kecil dengan harga yang lebih rendah. Majoriti, 38 peratus berkata, lebih baik jika pengilang menawarkan saiz ekonomi yang lebih besar dengan harga unit yang lebih rendah.

Apa pun kaedah pengeluar memilih untuk mengekalkan margin keuntungan, putaran mana-mana lorong pasar raya akan menimbulkan produk yang berlebihan, dari jus oren ke beg sampah kepada makanan anjing. Akhir tahun lepas, bekas pencuci pinggan mangkuk Dawn turun dari 9.5 auns kepada 9 auns.

Pada akhirnya, pers adalah makhluk kebiasaan. Syarikat-syarikat akan terus merosot sementara mengekalkan harga yang sama kerana, kata Frey, pengguna telah “mendapat banyak dolar untuk dibelanjakan dalam minggu yang diberikan dan mereka ingin dapat memperoleh begitu banyak barang.”

Trend membuat Cataldo tidak selesa.

“Ia adalah cerun yang licin,” katanya. “Di mana ia berakhir?”

Ikut Ben Popken @bpopken.