Cap’n Crunch berlayar ke dalam kekaburan

The Soggies akhirnya memenangi: Cap’n Crunch diam-diam berlayar ke persaraan.

Long tergugat oleh pakar kesihatan untuk kandungan gula tinggi – satu hidangan mengandungi 12 gram – bijirin itu tidak lagi aktif dipasarkan oleh Quaker, laporan DailyFinance. Nampaknya syarikat induk PepsiCo memaksa Cap’n yang baik untuk berjalan di papan.

Cap’n Crunch pernah menjadi bijirin sarapan No. 1, tetapi tekanan dari Rumah Putih dan aktivis kesihatan mempunyai kesan ke atas bagaimana PepsiCo dan syarikat makanan lain menjual produk mereka kepada anak-anak. Penjualan bijirin turun 6.8 peratus pada 2010.

Tahun lepas, PepsiCo berikrar untuk mengurangkan gula tambahan setiap hidangan sebanyak 25 peratus dan lemak tepu sebanyak 15 peratus dalam produknya dalam tempoh 10 tahun akan datang.

“PepsiCo tidak lagi memasarkan bijirin Cap’n Crunch secara langsung kepada anak-anak,” kata Jennifer Harris, dari Pusat Rudd untuk Dasar Makanan & Obesiti. di Universiti Yale, kepada DailyFinance. “Malangnya, kanak-kanak terus melihat beratus-ratus iklan setahun untuk bijirin gula tinggi dari General Mills, Kellogg dan Makanan Post.”

Pengkritik mempunyai satu titik: Sereal kanak-kanak mengandungi 85 peratus lebih gula, 65 peratus kurang serat dan 60 peratus lebih banyak natrium apabila dibandingkan dengan bijirin dewasa, menurut penyelidikan Rudd Center. Purata kanak-kanak prasekolah telah melihat lebih daripada 500 iklan televisyen untuk bijirin tersebut.