Butiran baru ‘Reaksi’ Facebook ada di sini! Adakah anda seperti ’emojis?

Kadang-kadang butang “seperti” tidak memotongnya apabila menyatakan perasaan anda tentang jawatan Facebook.

Itulah sebabnya Facebook melancarkan ciri “Reaksi” baharu untuk semua 1.6 bilion pengguna di seluruh dunia. Penonton hari ini hanya mempelajari hari Rabu bahawa butang seperti itu mendapat beberapa syarikat, membolehkan pengguna Facebook mendaftar pelbagai jenis jawapan kepada jawatan.

‘Seperti’ atau ‘Cinta’? Butang Facebook baru dan emojis menawarkan pelbagai perasaan

Feb.24.201601:53

Apa maksudnya untuk anda:

  • Kini terdapat lima emojis baru: “Cinta,” “Haha,” “Wow,” “Sad” dan “Marah.”
  • Butang seperti akan kekal, memberikan pengguna enam pilihan untuk mendaftar reaksi mereka.
Facebook's new reaction buttons
HARI INI

Bagaimana butang Reaksi berfungsi:

  • Bermula pada hari Rabu dan melancarkan semua platform pada hari-hari yang akan datang, anda boleh menambah salah satu Reaksi baru dengan menahan seperti di telefon bimbit atau melayang di atasnya di desktop untuk melihat imej Reaksi. Kemudian anda hanya ketik atau klik pada yang anda mahu gunakan.

Mengapa Facebook membuat perubahan:

  • Facebook menganalisis bagaimana orang memberi komen mengenai jawatan dan pelekat dan emotikon atas yang mereka gunakan sebagai tindak balas untuk menghasilkan kumpulan lima emojis.
  • Perubahan itu berlaku setelah Facebook menguji ciri baru di Ireland, Sepanyol, Chile, Filipina, Portugal, Colombia dan Jepun bermula pada bulan Oktober 2015.
  • “Cinta” adalah tindak balas yang paling biasa digunakan dalam semua pasaran ujian.
  • Di Sepanyol, jumlah Reaksi yang digunakan setiap hari lebih dari dua kali ganda sejak ia memulakan bulan Oktober.

“Reaksi memberi anda cara baru untuk menyatakan rasa cinta, kekaguman, humor dan kesedihan,” kata CEO Facebook Mark Zuckerberg dalam posting Facebook ketika ujian bermula pada 8 Oktober.

“Ia bukan satu perkara yang tidak disukai, tetapi ia memberi kuasa kepada anda untuk menyatakan dengan mudah kesedihan dan empati – sebagai tambahan kepada kegembiraan dan kehangatan.”

Facebook's new reaction buttons
HARI INI

Zuckerberg juga bercakap dalam acara dewan bandar pada 15 September tentang bagaimana “Reaksi” membantu pengguna menyatakan emosi untuk situasi di mana memukul “Seperti” tidak merasa sesuai.

“Tidak setiap saat adalah momen yang baik dan jika anda berkongsi sesuatu yang sedih, sama ada sesuatu dalam peristiwa semasa, seperti krisis pelarian yang menyentuh anda atau jika ahli keluarga meninggal dunia, maka ia mungkin tidak merasa selesa untuk menyukai jawatan itu “Tetapi kawan-kawan dan orang-orang anda ingin dapat menyatakan bahawa mereka faham dan bahawa mereka berkaitan dengan anda, jadi saya fikir penting untuk memberi orang lebih banyak pilihan berbanding dengan cara yang cepat untuk mengemukakan dan berkongsi apa yang mereka rasa dalam jawatan. “

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.