Bosan Paris? Bagaimana pula dengan percutian Iraq?

Bosan adegan pantai di Miami? Bosan di Hawaii? Dilihat dari Louvre? Jangan risau lagi. Kami mempunyai beberapa perjalanan yang melangkaui perjalanan pengembaraan semata-mata. Perjalanan ini adalah untuk destinasi yang anda fikir anda tidak boleh melawat, atau rakan-rakan dan keluarga anda fikir anda tidak perlu melawat. Tetapi di mana ada kehendak, nampaknya ada jalan. Terdapat berpuluh-puluh syarikat perjalanan dan organisasi yang menawarkan perjalanan ke destinasi sekali – dan semasa – terlarang. Berikut adalah contoh:

Sila ambil perhatian: Walaupun kami tidak menggalakkan perjalanan ke mana-mana lokasi ini, orang Amerika sedang menuju ke beberapa destinasi. Untuk setiap tujuan di bawah, anda perlu melakukan banyak kerja rumah, bungkus banyak akal dan tahu apa yang anda masuki.

KOREA UTARA
Seperti kebanyakan perkara dalam kerajaan pertapa ini, perjalanan dikawal ketat oleh kerajaan. Tingkap tertentu disediakan untuk pelancong antarabangsa untuk melawat, biasanya bersamaan dengan “Permainan Massa,” yang seperti cuti kebangsaan Korea Utara, pesta seni, dan pertandingan olahraga semuanya digulung menjadi satu. Perjalanan ke Korea Utara tanpa kumpulan pelancongan berdaftar hampir mustahil dan tidak disarankan.  
Perkhidmatan Air China dan Koryo Air penerbangan Beijing dua jam ke Pyongyang beberapa kali seminggu. Lapangan terbang Pyongyang, Sunan International, kira-kira 20 minit dari bandar dengan kereta. Kerana kebanyakan perjalanan A.S. dibenarkan secara sah semasa Sukan Massa sahaja, tarikh perjalanan untuk warga A.S. sering bergantung pada bulan-bulan yang Permainan Massa diadakan.

 • menawarkan lawatan kumpulan dan bebas untuk A.S. dan warga lain. Kebanyakan kos pelancongan meliputi pengangkutan dari Beijing ke DPRK, kebanyakan makanan, penginapan hotel, yuran kemasukan dan pemandu pelancong.
 • adalah sebuah agensi pelancongan A.S. yang mengkhususkan diri dalam kemewahan, perjalanan kelas pertama Korea Utara. Lawatan berkisar antara $ 2,000 hingga $ 5,000 dan tidak termasuk tiket pesawat ke negara ini.
 • menawarkan lawatan kumpulan dan bebas di Korea Utara.
 • adalah satu lagi syarikat pelancongan yang menawarkan lawatan kumpulan dan bebas serta maklumat tentang perjalanan umum di Korea Utara.

IRAN
Jabatan Negeri A.S. telah mengeluarkan amaran tentang perjalanan ke Iran tetapi jika anda masih merasakan keperluan, berikut adalah beberapa tempat untuk diperiksa:

 • menawarkan pelbagai bertemakan, lawatan berpandu.
 • adalah sebuah syarikat perjalanan berasaskan Iran yang menawarkan pengembaraan dan lawatan adat yang mengkhususkan diri dalam kepentingan seperti pendakian, alam semula jadi dan pelbagai wilayah negara.
 • adalah sebuah syarikat pelancongan pelancongan yang mengkhusus dalam pakej pelancongan, perkhidmatan visa, perkhidmatan hotel, pengangkutan dan tiket.
 • adalah sebuah syarikat pelancongan yang mengkhusus dalam lawatan bersejarah, budaya, adat dan bertema di Iran.

IRAQPengeboman harian, keganasan sektarian, rasuah yang merajalela, perkhidmatan jerawatan, penculikan yang kerap, dan sentimen anti-Barat yang semakin meningkat membuat Iraq menjadi salah satu negara paling kurang senang di dunia pada masa ini. Tetapi, nampaknya, semuanya bergantung kepada tempat anda pergi. Terdapat sekurang-kurangnya satu bahagian dari Iraq yang mendakwa ia menawarkan pengecualian yang ketara kepada pemerintahan don’t-pergi-ke-Iraq. Wilayah ketiga di utara, yang dikenali sebagai “Kurdistan,” adalah agak aman. Pengeboman dan keganasan agak jarang di bandar-bandar seperti Sulaimany dan Erbil, yang dikawal oleh kerajaan Kurdish autonomi. Erbil sebenarnya menerima penerbangan berjadual dari beberapa bandar Timur Tengah dan Eropah. Dan inilah bahagian yang menyeronokkan – lihat laman web www.theotheriraq.com untuk melihat iklan pelancongan mereka, menggalakkan orang Amerika untuk datang – dan sekurang-kurangnya sekali komersial, rakyat Iraq mendakwa bahawa salah satu sebab untuk melawat rantau ini adalah bahawa terdapat “kurang daripada 200” askar gabungan yang berpusat di sana. Sekarang, itulah sebabnya.

 • Menawarkan pakej perjalanan ke akhbar dan pelancong perniagaan. Di samping itu, mereka menyediakan perkhidmatan mengenai perjalanan penerbangan, nasihat keselamatan, keperluan visa dan aktiviti di rantau ini.
 • mengendalikan lawatan di Iraq Utara Kurdistan sepanjang tahun. Secara umumnya, semua penerbangan ke dan dari negara, insurans dan visa dimasukkan.

AFGHANISTAN
Selepas Lapangan Terbang Antarabangsa Kabul dibuka semula, perjalanan udara ke Afghanistan adalah kaedah paling mudah untuk masuk ke negara ini. Syarikat penerbangan yang terbang ke Afghanistan termasuk: KamAir, Pakistan International Airways, Indian Airlines, Air Arabia dan Qatar Airways untuk menamakan beberapa.

 • mengendalikan lawatan pusat dan utara Afghanistan. Lawatan tiga atau lebih minggu dijadualkan untuk musim 2007 sepanjang tahun.
 • mengendalikan banyak lawatan dan berfikir Kabul adalah destinasi pelancongan yang baru muncul tahun ini.

LIBYA
Pada tahun 2004, A.S. mengangkat larangan perjalanan ke Libya. (Untuk peraturan terbaru mengenai perjalanan ke Libya, lawati laman web Jabatan Negara A.S.: travel.state.gov/.) Kini, perjalanan ke Libya kurang berisiko dan rumit kemudiannya menjadi kenyataan. Malah, syarikat penerbangan seperti British Airways, Royal Jordanian, Lufthansa dan lain-lain telah meningkatkan penerbangan ke negara luar yang dipertimbangkan.

 • adalah sebuah syarikat pelancongan Libya dengan pelbagai pilihan pelancongan yang disesuaikan. Kebanyakan lawatan bermula di Tripoli dan penuh dikawal dari sana. Perkhidmatan termasuk bantuan dengan kemasukan rasmi, adat dan pasport, pengangkutan dan lawatan.
 • Para pelancong yang mempunyai lapangan terbang, tempahan hotel dan pengangkutan serta lawatan dan aktiviti. Terdapat juga jadual lawatan yang ditetapkan.
 • adalah sebuah syarikat perjalanan pengembaraan yang menawarkan perkhidmatan Libya. Empat perjalanan 17 hari dijadualkan pada tahun 2007, bermula dari $ 5,795 dari U.S.
 • adalah sebuah syarikat pelancongan dengan pakej yang ada di London.
 • Pengantara A.S. adalah lima hingga 39 hari perjalanan ke Libya, beberapa di antaranya digabungkan dengan negara-negara lain di Afrika Utara dan Mesir.
 • adalah sebuah syarikat perjalanan pengembaraan yang menawarkan lawatan Libya lapan hari untuk $ 3,999, tidak termasuk tiket penerbangan antarabangsa.
 • adalah sebuah syarikat perjalanan mewah yang mengendalikan lawatan di seluruh Afrika, termasuk lawatan gabungan melalui Libya, Mesir dan Jordan.

CUBAKebanyakan rakyat Amerika mengandaikan bahawa Cuba adalah batas luar – dan secara teknikal, dengan embargo Amerika masih ada, hampir. Walau bagaimanapun, terdapat kelemahan yang membolehkan purata Amerika, dalam banyak kes, untuk melawat Cuba dengan sedikit masalah. Perlu diingatkan bahawa kerana sekatan, cara paling mudah untuk melakukan perjalanan ke Cuba adalah dengan dasarnya melakukan perbuatan sumpah palsu dengan menghilangkan hakikat bahawa anda pergi ke Cuba untuk melakukan. Ia sepatutnya mudah dilakukan – pihak berkuasa Cuba umumnya tidak tahu untuk mencopot pasport anda dan tidak banyak cara yang boleh memberitahu kerajaan bahawa anda pernah ke pulau itu. Nyatakan bahawa jika anda menunjukkan bahawa anda telah pergi ke Cuba, anda akan dikehendaki menangani Pejabat Kawalan Aset Asing Jabatan Perbendaharaan Amerika Syarikat.Untuk dasar sekatan rasmi kerajaan pada masa ini, pergi ke sini:
Perjalanan dari Amerika Syarikat ke Cuba tidak menentu dan sering dihadkan kepada wartawan, penyelidik dan kumpulan khusus. Warganegara A.S. atau mereka yang berada dalam AS yang ingin pergi ke Cuba memerlukan lesen khusus untuk memasuki negara ini. Lawati maklumat lanjut mengenai cara memohon dan memperoleh lesen. Nasib baik, tidak terlalu sukar untuk melawat Cuba dari Kanada, Caribbean, Amerika Tengah, Amerika Selatan dan Eropah. Ia biasanya paling mudah untuk melawat negara ini dengan kumpulan pelancongan atau melalui tempahan agensi pelancongan.

 • menyenaraikan pejabat pelancongan di seluruh dunia, sumber perjalanan ke negara dari hampir di mana-mana tetapi A.S., penginapan hotel dan sumber dan maklumat percutian lain.
 • menawarkan pakej perjalanan semua-termasuk ke Cuba. Pakej bercuti selama dua minggu, pada bulan Februari 2007 dari Kanada bermula pada $ 2,999 dan termasuk tiket pesawat, kad pelancong, penginapan hotel, semua makanan dan aktiviti.
 • adalah agensi pelancongan yang menawarkan penerbangan antarabangsa dan domestik ke Cuba dengan penginapan hotel, lawatan dan aktiviti. Pakej dua hingga lapan hari ditawarkan dari $ 164 hingga $ 824 dan termasuk penginapan dan lawatan hotel.
 • menawarkan sumber untuk penerbangan dari Nassau, Grand Cayman, Kanada dan Mexico City ke Cuba dan penginapan hotel di Cuba.