Bolehkah lapangan terbang lapangan terbang mencairkan sakit kepala perjalanan musim sejuk anda?

Terdapat ribuan kelewatan penerbangan dan pembatalan disebabkan cuaca musim sejuk tahun ini, dan hanya Januari. Bukan sahaja: salji dan ais di lapangan terbang boleh menghantar kapal terbang melarikan diri dari landasan yang licin.

Dapatkan buku baru Jeff Rossen, “Rossen untuk Penyelamat,” di sini.

Bagaimana jika ada sesuatu yang boleh membetulkan semua itu? Di Lapangan Terbang Antarabangsa Des Moines di Iowa, wartawan penyiasat nasional TODAY Jeff Rossen melihat satu teknologi baru dalam tindakan: landasan terpanas dan tarmac.

Bolehkah lapangan terbang lapangan terbang yang selesa menyelesaikan masalah perjalanan musim sejuk?

Januari.26.201803:54

“Kami mempunyai elektrod keluli tahan karat yang tertanam dalam konkrit,” jelas Halil Ceylan, ketua penyelidik pasukan Iowa State University yang mengembangkan teknologi itu. “Kemudian kami menyambungkannya ke kuasa, menghidupkan elektrik. Ia menghasilkan haba dan ia mencairkan ais dan salji di atasnya.”

Apabila Rossen melemparkan salji ke landasan prototaip yang dipanaskan, ia meleleh ke dalam air dalam beberapa saat. Pistol termal menunjukkan turapan dipanaskan untuk mempunyai suhu 62 darjah Fahrenheit, berbeza dengan 22 darjah untuk turapan yang tidak dikionkan berhampiran.

Jeff Rossen at (chilly) Des Moines International Airport.
Jeff Rossen di Lapangan Terbang Antarabangsa Des Moines (sejuk).HARI INI

Untuk meletakkan teknologi untuk ujian yang lebih besar, salji diangkut dari Taman Sukan Sleepy Hollow dan tersebar di atas papak yang dipanaskan. Seketika salji mula mencairkan, mengambil kurang dari 10 minit untuk beralih ke air.

Pasukan penyelidikan menganggarkan bahawa teknologi itu akan menelan kos kira-kira $ 200 juta untuk dipasang di kawasan paling padat lapangan terbang bersaiz sederhana. Tetapi dari masa ke masa, mereka menambah, ia dapat menyelamatkan syarikat penerbangan, lapangan terbang dan penumpang sehingga $ 273 juta.

Ceylan berkata konkrit yang dipanaskan juga boleh digunakan di kaki lima, jambatan, tempat letak kereta dan juga lebuh raya untuk membantu mencegah kemalangan musim sejuk.

Untuk mencadangkan topik untuk penyiasatan yang akan datang, lawati halaman Facebook Rossen Reports.