Blok b-tag baru Bloomingdale menggunakan kembali pakaian

Anda memakainya, anda memilikinya.

Bosan pelanggan yang memakai pakaian bekas, Bloomingdale telah mula melampirkan label plastik hitam 3-inci kepada pakaian yang berharga lebih daripada $ 150 dan meninggalkan mereka selepas jualan mereka.

Tanda-tanda “b” khas, seperti yang dipanggil, dilampirkan ke tempat-tempat yang kelihatan seperti hemline bawah bawah untuk menjadikan mereka sukar untuk disembunyikan apabila item itu dipakai. Setelah tag plastik hitam dikeluarkan, pakaian tidak dapat dikembalikan.

Bloomingdale menggunakan tag untuk membantu melancarkan amalan yang lazimnya mempunyai nama sendiri: almari. Itulah ketika seseorang membeli barang pakaian, memakainya sekali atau dua kali – suka dengan pesta – dan kemudian mengembalikannya ke toko.

“Orang yang tidak menyedari bahawa ia adalah satu proses yang menyalahi undang-undang, dan ia juga dikenali sebagai penipuan kembali,” penganalisis runcit Hitha Prabhakar memberitahu Nahl’s Christian Dahlgren.

Kira-kira 65 peratus daripada peruncit berkata, pers memulangkan pakaian terpakai tahun lepas, menurut tinjauan November yang dijalankan oleh Persekutuan Runcit Kebangsaan. Kumpulan itu menganggarkan amalan itu membiayai industri $ 8.8 bilion tahun lepas.

Penganalisis mengatakan taktik ini boleh dilihat sebagai perjudian berisiko yang boleh menakutkan para pelanggan dari pesaing, seperti Nordstrom, yang tidak mempunyai rancangan untuk melaksanakan sistem yang serupa.

Tapi Bloomingdale mempertahankan amalan barunya sebagai cara untuk menguatkan kembali dasarnya.

“Tanda-tanda ini ada untuk menguatkan fakta bahawa Bloomingdale tidak akan dapat menerima kembali barangan yang rosak, dipakai, dibasuh, digunakan dan / atau diubah,” kata peruncit itu dalam kenyataan.

Pada hari Khamis, sauh TODAY menimbang nilai sistem baru, dan Savannah berkata dia fikir label-b itu masuk akal.

“Ini adalah satu bentuk mengangkat, pada asasnya, jika anda memakai sesuatu dan kemudian cuba mengembalikannya,” katanya.

Tetapi Natalie tidak bersetuju, dengan menyatakan bahawa apabila orang kembali menggunakan barangan, “kadang-kadang ia menyalahkan pembeli.”

Savannah tidak bersetuju, dengan alasan bahawa “jika anda memakainya, itu sedikit pada garis kabur.”