Bina belanjawan keluarga yang sebenarnya berfungsi

Jujur: Antara aktiviti-aktiviti ini terdengar lebih menyenangkan?

A) Menetapkan belanjawan peribadi atau keluarga.

B) Menghapuskan serangan tikus dari loteng anda.

C) Mendapatkan kanal akar.

OK, OK, membina anggaran mungkin tidak itu buruk – tetapi ramai di antara kita masih enggan untuk melakukannya. Sebagai perkara yang menyedihkan kerana tugas itu mungkin kelihatan, namun sangat penting untuk memetakan perbelanjaan dan pembelian anda supaya anda dapat melihat di mana wang anda akan berlaku.

Petua berikut boleh membantu anda membina belanjawan yang sebenarnya berfungsi.

1. Pilih kesederhanaan. Anda boleh memanfaatkan kuasa spreadsheet Excel, Quicken dan program perisian lain, tetapi tidak ada yang salah dengan menggunakan pensil lama dan sekeping kertas. Objektif utama adalah untuk mengetahui sama ada anda memerlukan atau mahu mengalihkan wang anda ke arah keutamaan – atau, lebih baik lagi, impian – anda menganggap penting.

2. Mempunyai matlamat. Walau apa pun matlamat anda – pembelian rumah, projek pembentukan semula, percutian eksotik – ini dapat membantu anda mencari disiplin yang anda perlukan untuk tupai jauhnya dengan tarikh akhir tertentu. Menggambarkan matlamat yang anda benar-benar mahu bertemu dan selesaikan untuk melakukannya.

3. Mengasingkan perbelanjaan tetap dan budi bicara. Berbeda dengan perbelanjaan tetap anda, seperti sewa atau pembayaran hipotek anda, utiliti dan insurans kereta, dari perbelanjaan budi bicara anda. Untuk sampai ke tahap sebenar, analisa kad kredit anda dan periksa akaun dengan teliti.

4. Buat subkategori budi bicara. Ramai orang tidak tahu berapa banyak yang mereka belanjakan untuk makan, perjalanan, hadiah, pakaian, kasut dan penjagaan diri. Jejak perbelanjaan tersebut dengan cara tertentu, kemudian buat peruntukan bulanan yang realistik untuk setiap kategori.

5. Bayar hutang. Jika anda bergolak dari berat bil kad kredit, pinjaman pelajar atau hutang lain, belanjawan dapat membantu anda melihat bagaimana cara menggali jalan keluar anda. Sentiasa memperuntukkan wang yang cukup untuk membayar lebih daripada bayaran minimum yang perlu dibayar. Bergantung kepada kesungguhan masalah hutang anda, anda mungkin ingin mendapatkan bantuan daripada agensi kaunseling kredit. Sesetengah kaunselor kredit adalah tidak bertanggungjawab, dan anda perlu berhati-hati untuk tidak tenggelam walaupun dalam hutang selepas mencari bantuan sedemikian. Anda boleh menyemak kelayakan kaunselor dan dihubungkan kepada agensi yang telah membuat komitmen terhadap piawaian profesional dan etika tertentu melalui dan .

6. Berikan diri anda penimbal. Apa yang paling banyak dibelanjakan untuk bil utiliti anda? Bina nombor tertinggi ke dalam belanjawan bulanan anda. Juga membina jumlah yang ditetapkan untuk kecemasan dan untuk “wang gila” anda boleh menghabiskan apa sahaja yang anda mahu. Dengan syarat-syarat yang diliputi, anda akan merasa lebih selesa melaburkan jumlah yang ditetapkan bulanan – sesuatu yang perlu dilakukan oleh seseorang dalam bentuk, bentuk atau bentuk secara tetap, walaupun peruntukan pelaburan kecil.

7. Apabila membayar sendiri, gunakan wang tunai. Ramai pakar anggaran mengesyorkan sampul surat label untuk kategori pembelian bersemuka – seperti barangan runcit, petrol atau bekalan haiwan kesayangan – dan memasukkan wang ke dalamnya setiap bulan. Mengapa? Kerana ia memaksa anda untuk melihat apa yang anda belanjakan dan meningkatkan kemungkinan anda untuk menunjukkan lebih banyak kekangan.

8. Mengantisipasi perbelanjaan anda. Pada permulaan bulan, cuba ramalkan semua perbelanjaan anda untuk 30 hari akan datang. Kemudian anda boleh membuat pelarasan masa sebenar seperti yang diperlukan dengan memindahkan wang dari satu kategori ke kategori lain.

9. Kitaran bil boleh diubah. Sekiranya proses belanjawan anda mendedahkan bahawa anda mendapat hit dengan satu bil tepat demi satu, anda boleh meminta untuk menukar kitaran pengebilan anda untuk melepaskan tarikh yang sepatutnya. Kebanyakan pemiutang sanggup membuat pelarasan sedemikian.

10. Cuba kit. Jika anda rasa bahawa anda memerlukan sedikit bantuan di luar untuk memulakan, Jennifer Openshaw boleh diurus dan praktikal. Kit dilengkapi dengan CD dan buku kerja.

Sumber:

  • Majalah Peribadi Kiplinger’s Finance
  • Nasihat Memenangi dengan Jennifer Openshaw
  • American Express