Bayaran perbankan terkini? Menggunakan juruwang (manusia)

Bank kini mahu anda membayar untuk masa muka, kerana lebih banyak institusi mengenakan yuran untuk apa yang pernah menjadi norma untuk menarik balik dan mendepositkan wang anda: bercakap dengan seorang juruwang.

Bank-bank mendapati bahawa lebih ramai pelanggan seperti Calee Himes. Pada tahun 2007, Himes baru sahaja tamat pengajian dari kolej dan mencari akaun simpanan hasil tinggi untuk menumpukan wang susah payah dari pekerjaan pertamanya. Dia mempunyai akaun bank tradisional di US Bank dan satu dengan kesatuan kredit tempatan juga. Apa yang dia perlukan adalah sesuatu yang mendapat faedah dan tidak mengenakan bayaran.

Himes menetap di akaun ING Internet sahaja, yang menjadi akaun Capital One 360 ​​apabila syarikat itu membeli ING tahun lepas.

“Apa yang saya sayangi mengenai akaun ialah saya boleh memindahkan dana ke dan dari mana-mana akaun saya yang lain dari bank lain dengan mudah,” kata Himes, seorang guru kecergasan dan pelajar siswazah di Iowa. “Sejauh perbankan berjalan, saya tidak melakukan banyak perkara.”

Pelanggan seperti Himes adalah sasaran yang sempurna untuk bank yang mengenakan bayaran baru ini. Di Capital One 360, pelanggan kehilangan pengalaman orang untuk menjimatkan wang. Jika aplikasi atau laman web turun, pelanggan mesti menghantar deposit melalui pos.

(Baca lebih lanjut: Namun satu lagi yuran bank boleh menjadi kesakitan dalam aplikasinya)

Bank-bank lain masuk ke dalam permainan. Pada bulan Disember pelanggan dengan akaun “Virtual Wallet” di PNC yang berpusat di Pittsburgh dapat melihat bayaran bulanan yang ditambah untuk melakukan perbankan mereka di cawangan. Antara cara untuk mengetepikan caj $ 7: menjadi pelajar, memegang baki minimum sebanyak $ 500, atau berjanji kepada bank hanya dalam talian, dengan mudah alih atau di ATM.

“Persoalannya ialah, apakah pengguna yang sanggup membayar?” kata Neil Weinberg, editor dari The American Banker. “Apa perkhidmatan premium yang mereka sanggup melihat yuran? Itulah eksperimen.”

Cawangan kakitangan dengan juruwang boleh dianggap sebagai perkhidmatan premium di dunia di mana lebih sedikit pelanggan melawat cawangan bank untuk urus niaga. Pada tahun 1980, 95 peratus isi rumah menggunakan cawangan bank, menurut firma perunding AlixPartners. Itu turun hingga 50 peratus sekarang.

(Baca lebih lanjut:Perlindungan overdraf akan dikenakan biaya, tetapi berapa banyak?)

Namun, berinteraksi dengan wakil perkhidmatan langsung dijangka dalam industri perbankan, di mana produk boleh menjadi sangat teknikal.

Di Bank of America, pelanggan mengelak produk yang menawarkan pemeriksaan tanpa bayaran tanpa akses kepada cawangan. Hanya 10 peratus daripada pelanggan semakan baru mendaftar untuk akaun “eBanking”, yang dikenakan $ 8.95 setiap bulan jika pelanggan menggunakan juruwang. Peratusan itu mula jatuh apabila sesetengah pengguna menginginkan pilihan cawangan, dan hanya minggu lepas, bank menutup perkhidmatan berusia 3 tahun itu. (Pelanggan sedia ada tidak akan terjejas.)

“Para pelanggan mahukan perbankan perkhidmatan penuh, walaupun mereka hanya sering mengunjungi pelawat,” kata Anne Pace, jurubicara Charlotte, N.C., Bank of America.

(Baca lebih lanjut:Banyak akaun periksa masih ada yuran tersembunyi)

Perbankan dalam talian telah menjadi kebiasaan untuk ramai orang, tetapi sukar untuk memahami bahawa lawatan cawangan tradisional tidaklah percuma.

American BankerWeinberg setuju, mengatakan, “Terdapat banyak rintangan di kalangan pengguna yang cuba membayar untuk sesuatu yang sebelum ini bebas.”