Bayar sekolah sebagai orang dewasa tanpa berlaku

Adakah anda orang dewasa yang telah menghabiskan masa dalam dunia kerja dan kini mempunyai keinginan untuk meningkatkan bahagian pendidikan resume anda?

Jika ya, anda tidak bersendirian. Lebih dari satu pertiga daripada semua pelajar kolej berusia di atas 25 tahun, dan mereka kembali ke sekolah untuk pelbagai sebab: untuk mengasah matlamat kerjaya mereka, untuk melancarkan karier yang baru dan berbeza atau hanya untuk melibatkan diri dalam bidang pengajian yang menjadikan mereka gembira.

Semua itu adalah matlamat yang layak, tentu saja – tetapi ganjaran mengandaikan beribu-ribu dolar hutang pinjaman pelajar sedikit kemudian dalam kehidupan sudah cukup untuk membuat orang dewasa menjadi sedikit gugup.

Sama ada tumpuan pengajaran anda akan menjadi ultra praktikal atau ultra-halus, petua berikut boleh membantu anda kembali ke sekolah sebagai orang dewasa tanpa pergi sepenuhnya.

1. Tahu apa yang anda ada selepasnya. Menjadi tegas tentang apa yang anda mahu persekolahan anda dicapai untuk matlamat keseluruhan anda sebelum anda mengganggu kehidupan anda dan kehidupan ahli keluarga anda. Bertemu dengan seorang kaunselor kerjaya jika anda tidak pasti tentang perkara yang utama untuk diteruskan, dan melakukan penyelidikan yang mencukupi untuk mengenali apabila kursus pengajian tertentu tidak mungkin akan menjadi pensil selama bertahun-tahun yang akan datang.

2. Tunai dalam pengalaman kehidupan sebenar, pengetahuan. Berita baik: Banyak kolej dan universiti membenarkan pelajar yang lebih tua untuk berdagang dalam pengalaman kerjaya mereka dan kemahiran lain untuk kredit kolej. Anda juga boleh mendapat kredit kolej lulus ujian Ujian Peringkat Kolej (CLEP) yang murah.

3. Cuba buat bantuan kewangan. Jangan anggap anda membuat terlalu banyak wang pada peringkat ini dalam kehidupan anda untuk memenuhi syarat untuk bantuan kewangan. Anda tidak pernah tahu – bergantung kepada pengalaman hidup anda, anda mungkin layak mendapat biasiswa penuh. Semak kedua-dua beasiswa dan pemberian kemungkinan melalui FastWeb dan Pusat Sumber Bantuan Kewangan. (Beasiswa dan hibah adalah hebat kerana mereka tidak perlu dibayar balik.)

4. Membentangkan gambaran kewangan yang paling tepat. Tanya kaunselor bantuan kewangan sama ada keperluan anda dapat dinilai berdasarkan pendapatan yang diunjukan tahun depan daripada pendapatan tahun lalu. Ini akan menjadi kunci jika pendapatan anda akan menurun dengan ketara selepas anda memulakan pelajaran.

5. Perhatikan pinjaman dengan berhati-hati. Dengan pinjaman bersubsidi, kerajaan persekutuan membayar faedah ke atas wang yang anda pinjam semasa anda berada di sekolah dan semasa tempoh tangguh sebelum pembayaran balik bermula. Satu lagi kemungkinan pilihan untuk dipertimbangkan: Para usahawan yang memulakan MyRichUncle.com laman web mengambil pandangan “holistik” purata rata-rata gred pelajar, program pengajian dan skor ujian apabila memutuskan bagaimana untuk memberi pinjaman untuk kos sekolah mereka.

6. Mengambil kesempatan daripada rehat cukai. Kredit Pembelajaran Sepanjang Hayat memberi anda kredit cukai sehingga $ 2,000 yang anda belanjakan untuk pendidikan setiap tahun. Atau mungkin lebih masuk akal bagi anda untuk mendapatkan potongan tuisyen dan bayaran sehingga $ 4,000. Anda juga boleh menolak faedah yang dibayar kepada pinjaman pelajar.

7. Menyebarkan perbelanjaan sekolah. Walaupun program yang anda merancang untuk meneruskan hanya bertahan satu tahun, anda boleh menjaringkan potongan dua tahun dengan sengaja membayar kos kolej selama dua tahun cukai.

falsefalse2truefalsefalse00

Top 10 Tips minggu depan

Keluarkan harga petrol yang tinggi

Anda mungkin tidak mempunyai banyak kawalan ke atas harga petrol di pam, tetapi itu tidak bermakna anda tidak mempunyai sebarang kawalan sama sekali. Terdapat beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk menjimatkan kos bahan bakar. Adakah anda mempunyai cadangan mengenai cara menyimpannya? Jika ya, sila kongsi di sini.

salah

8. Minta bantuan tuisyen dari majikan anda. Ramai majikan akan merangkumi sekurang-kurangnya sebahagian kos pendidikan pekerja mereka. Sehingga $ 5,250 wang bantuan tuisyen yang anda dapatkan adalah bebas cukai. Dan jika anda diberhentikan, minta pakej pesangon anda untuk memasukkan bantuan tuisyen.

9. Mendapatkan pendidikan tinggi di mana sahaja anda boleh. Adakah anda bekerja untuk syarikat besar yang menawarkan “Corporate U”? Universiti-universiti korporat sedemikian mungkin tidak memberi darjah, tetapi beratus-ratus kelas mereka telah diakreditasi, bermakna anda boleh mendapatkan kredit untuk mereka apabila anda mendaftar dalam program ijazah dan menjimatkan ratusan jika tidak ribuan dolar.

10. Pertimbangkan program dalam talian. Kelebihan kemungkinan mudah wujud di sana untuk orang dewasa yang bekerja, tetapi pastikan anda memilih institusi dalam talian yang diakreditasi oleh agensi yang diiktiraf oleh Jabatan Pendidikan A.S. atau Majlis Akreditasi Pendidikan Tinggi.

Sumber:

  • Kembali ke Kolej
  • Majalah SmartMoney
  • Chronicle of Higher Education
  • Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri
  • Statistik Pusat Pendidikan Pendidikan Negara Jabatan Pendidikan A.S.