Battle of the bulge: Spanx v. Yummie Tummie lebih paten

UPDATED, 12:48 p.m. EDT: Ada pertempuran yang membentuk pakaian wanita. Dan jangan sampai anda berfikir bahawa garis punch, yang dipertaruhkan dalam pertikaian paten ini adalah industri bernilai satu bilion dolar yang bertujuan untuk melawan topi muffin.

Spanx, sebuah syarikat yang begitu berjaya membuatnya sebagai pengasas Sara Blakely, jutawan wanita paling muda di dunia, memfailkan saman 5 Mac terhadap “Real Housewife of New York” Heather Thomson dan jenama slimmers Yummie Tummie. Saman itu datang sebagai tindak balas kepada surat gencatan dan desist dari peguam Thomson pada 18 Januari. Surat itu mendakwa Spanx merobek reka bentuk tiga panel Thomson yang dipatenkan untuk melepaskan camisoles, menurut tuntutan terhadap Times Three Clothier, LLC, yang beroperasi Yummie Tummie.

“Mereka telah menyalin idea asal saya yang benar-benar adalah permainan changer untuk shapewear,” kata Thomson HARI INI Rabu.

Dalam tuntutan mahkamah yang difailkan di mahkamah persekutuan Atlanta, Spanx berhujah bahawa kereta kebal dan camisolnya mempunyai “perbezaan ketara” yang tidak ditentukan daripada reka bentuk Yummie Tummie.

Sejak tahun 2008 Yummie telah menghasilkan tiga-panel Original Tank yang dipatenkan, diperbuat daripada kapas atas dan panel bawah dengan bahagian tengah slimming. Item Spanx yang disebut dalam guaman adalah Top Tank ini, Top Cami Ini dan yang ketiga, QVC Total Taming Tank, yang tidak lagi dijual.

Spanx mengeluarkan kenyataan tentang tuntutan itu pada hari Rabu, namun enggan mengatakan apabila item yang menjadi tumpuan saman itu pertama kali dijual.

“Spanx direka bentuk camisole kami yang asal pada tahun 2005 sebelum Yummie Tummie pada tahun 2008,” kata kenyataan itu. “Spanx mempunyai peniru yang tidak terhitung sejak bertahun-tahun. Sesiapa sahaja boleh membuat tuntutan, tetapi itu tidak bermakna ia mempunyai merit. melanggar mana-mana paten yang sah, dan kami akan terus membuat produk hebat untuk peminat setia kami. “

Thomson memberitahu WWD bahawa dia mula mengetahui tentang produk ini pada November lepas apabila dia menerima pakej tanpa nama yang mengandungi Spanx Total Taming Tank dan nota mengatakan ia dijual di QVC. “Saya segera mengiktirafnya sebagai tangki Yummie Tummie asal saya,” kata Thomson kepada WWD. Nota tidak bertanda itu berkata Spanx telah menjualnya di QVC. Jurucakap Thomson enggan mengulas lanjut.

“Saya masih terkejut dan terkejut dengan keadaan ini,” kata Thomson HARI INI.

Surat peribadi bertarikh 14 Mac dari Thomson ke Blakely, diposkan ke laman web Yummie, berkata, “Kami membawa ini kepada perhatian anda mengharapkan anda berhenti. Sebaliknya anda telah memilih untuk menyaman kami, dengan tidak syak lagi memikirkan syarikat besar anda boleh mengintimidasi kami. Kami telah berjaya menguatkuasakan paten reka bentuk kami pada masa lalu dan akan terus melakukannya. “

“Sara, saya benar-benar mengharapkan lebih banyak daripada anda sebagai rakan usahawan,” surat itu menyimpulkan.

Pegawai-pegawai dari Spanx tidak dapat memberi komen segera mengenai surat itu.