Bahaya tersembunyi perapian gas

 Shari Christiansen tidak akan lupa bahawa hari Oktober yang sejuk ketika anak lelaki berusia 13 bulan Brandon mula berteriak. 

“Ia adalah jeritan teruk yang pernah saya dengar. Ia hanya berdarah darah, “kata Christiansen. 

Anak kecil itu telah menjejakkan kaki ke perapian gas di Spokane, Wash, rumah keluarga, dan menyentuh kaca panas yang panas.

“Dia terjebak, tangan ditekan ke atas kaca,” kata ibunya. “Dan saya berlari secepat mungkin dan saya hanya merampasnya dan mengangkatnya.” 

Brandon telah membakar tahap ketiga di kedua-dua tangan. Dalam tahun atau lebih sejak kemalangan itu, dia mempunyai tiga cengkerang kulit. Operasi keempat dijadualkan untuk bulan depan. 

“Ini dahsyat,” kata Christiansen. “Anda tidak mahu melihat anak anda melalui sesuatu seperti itu.”

Dianggarkan bahawa beratus-ratus kanak-kanak di negara ini serius dibakar setiap tahun oleh kaca super panas pada perapian gas. Kaca itu boleh mencapai 500 darjah atau lebih. 

“Luka terbakar ini amat buruk kerana mereka tidak sembuh dengan baik dan menyebabkan banyak parut,” jelas Dr Mike Gittelman, pakar kanak-kanak bilik kecemasan di Hospital Kanak-kanak Cincinnati. “Mereka boleh mengubah hidup.” 

Kanak-kanak secara semula jadi tertarik dengan api. Mereka bergerak dengan cepat, ibu bapa tidak boleh selalu menghalangnya dari masa ke masa. Tetapi bahaya itu tidak akan hilang sebaik sahaja api dimatikan. Gelas itu tetap sangat panas selepas api itu hilang. 

Hanya beberapa minggu yang lalu di Seattle, berusia 9 bulan Mackenzie Spellman membakar dirinya di atas perapian gas yang telah hilang selama lebih daripada satu jam. Dia bernasib baik; lepuh pada semua jari-jarinya akan sembuh.

“Anda tidak pernah fikir ia akan berlaku kepada anda,” kata Erika Spellman. “Dan saya tahu suami saya dan saya adalah ibu bapa yang hebat dan ia berlaku kepada kita. Jadi, anda hanya perlu berhati-hati kerana orang-orang kecil ini begitu cepat. ” 

Pediatrik Beth Ebel adalah pengarah Pusat Pencegahan dan Penyelidikan Kecederaan Harborview di Seattle. Dia melihat luka bakar ini sepanjang musim sejuk. 

“Ia memecahkan hati kita,” katanya. “Kami menjaga kanak-kanak selepas kanak-kanak, pokok-pokok kecil yang dibakar.” 

Pada pandangan pertama, kemalangan yang dahsyat ini dapat dicegah dengan pengawasan yang lebih baik. Dr Ebel berhati-hati terhadap menyalahkan ibu bapa yang mungkin tidak menyedari bahaya itu. Malah, mereka mungkin berfikir bahawa unit itu selamat kerana kebakaran itu terkandung dan tidak dapat diakses oleh anak mereka. 

“Luka terbakar ini berlaku dalam masa yang terpencil,” jelasnya, “dan tidak ada ibu bapa yang dapat melihat kanak-kanak yang ingin tahu setiap saat.” 

Pakar keselamatan percaya ini adalah masalah reka bentuk yang harus ditangani oleh pengilang. 

Pada masa ini tidak ada peraturan persekutuan yang memerlukan pengeluar untuk melindungi anak-anak (atau orang lain) dari kaca perapian yang panas. Suruhanjaya Keselamatan Produk Pengguna (CPSC) telah diminta untuk melakukannya. Tetapi sekarang, CPSC membenarkan industri membangunkan pembetulan. 

“Kami rasa mereka berada di jalan yang betul,” kata jurucakap CPSC, Scott Wolfson. “Dan mereka boleh melakukannya lebih cepat daripada yang kita boleh melalui proses pengawalseliaan.” 

Industri ini telah mencadangkan piawaian keselamatan baru yang memerlukan semua perapian gas baru datang dengan penghalang yang memegang tangan dan jari dari kaca panas. Dalam kebanyakan kes, ini akan menjadi sejenis skrin yang melekat pada bingkai sekitar kaca. 

“Kami digalakkan kerana kami fikir kami telah menghasilkan halangan fizikal yang baik,” kata Jack Goldman, presiden Hearth, Barbecue & Patio Association. “Anda tidak akan terbakar dari menyentuh skrin, walaupun mungkin satu inci jauhnya adalah kaca yang panas.” 

Sekiranya piawaian diluluskan, pemasang akan dikehendaki melampirkan skrin atau halangan lain yang datang dengan perapian sebelum mereka meninggalkan rumah. Skrin ini tidak menghalang pandangan api, jadi perapian itu mempunyai suasana yang sama – ia hanya lebih selamat. 

Dua syarikat besar sudah menawarkan skrin keselamatan. Beberapa tahun yang lalu, Hearth dan Home Technologies membuat standard keselamatan semua perapian gasnya. 

“Matlamat kami bukan hanya untuk menjaga keselamatan tangan sedikit, tetapi untuk mewujudkan kesedaran pengguna di sekitar keselamatan perapian,” kata pengurus PR syarikat, Matt Hareldson. “Kami sangat menggalakkan pengeluar lain untuk mengikuti petunjuk kami dalam usaha ini.” 

The Lennox Safety Guard was developed to settle a class action lawsuit.
Pengawal Keselamatan Lennox telah dibangunkan untuk menyelesaikan tuntutan tindakan kelas.Lennox / Today

Pengawal Keselamatan Lennox telah dibangunkan untuk menyelesaikan tuntutan tindakan kelas. Ia tersedia untuk kedua-dua unit baru dan mereka yang telah dipasang. (Klik di sini untuk memerintahkan Pengawal Keselamatan percuma anda.)  

Penasihat pengguna yang saya ucapkan untuk memilih halangan yang merupakan sebahagian daripada perapian, jadi ia tidak perlu dipasang dan tidak boleh dikeluarkan. Tetapi mereka seolah-olah bersedia untuk menonton dan tunggu untuk melihat apakah kerja yang dicadangkan oleh industri itu berfungsi.

“Kami perlu melihat sama ada skrin ini dipasang oleh pemasang dan jika tidak, kami perlu menolak peraturan persekutuan,” kata Rachel Weintraub, pengarah keselamatan produk di Persekutuan Pengguna Amerika. 

Jika anda sudah mempunyai perapian gas, pakar pencegahan membakar mendorong anda untuk membeli skrin berdiri bebas yang berlaku di depan perapian anda. Kebanyakan perapian menjualnya dengan harga $ 100 atau kurang. Mereka tidak sempurna, tetapi mereka lebih baik daripada apa-apa. 

The Christiansen kini mempunyai halangan di hadapan perapian mereka. Shari menggalakkan ibu bapa yang lain untuk merealisasikan bahaya dan mengawasinya. 

“Saya tidak mahu melihat seorang anak lain melalui apa yang sedang dilalui oleh Brandon. Saya mahu semua orang belajar daripada ini dan melindungi anak-anak mereka.”

Lebih banyak maklumat:

Perapian dan Keselamatan Stove Kaca 

Laporan Pengguna: Bahaya Kaca Perapian