Bagaimana untuk menyekat robocalls politik yang tidak diingini

Nomborobo app
Nomborobo menawarkan perkhidmatan menyekat robocall percuma.Hari ini

Musim kempen musim gugur sedang berjalan, dan ini bermakna robocalls politik yang ditakuti akan bermula lagi.

“Orang yang membenci mereka. Mereka menyakitkan dan kesakitan yang nyata dalam pantat itu, “kata Shaun Dakin, seorang perunding pemasaran dan komunikasi digital yang memulakan Pendaftaran Politik Kebangsaan tidak menghubungi pada tahun 2007.

Tetapi roboh politik ke telefon talian tetap sempurna undang-undang – walaupun nombor telefon rumah anda ada di Registry Do Not Call National.

“Penjualan jualan Telemarketing Suruhanjaya Perdagangan hanya menguruskan panggilan yang cuba menjual sesuatu, dan sejak panggilan politik tidak cuba menjual apa pun, panggilan tersebut tidak tertakluk kepada peraturan yang tidak disebut,” jelas Bikram Bandy, yang mengawasi program FTC’s Do Not Call.

Itu bermakna parti politik, kempen atau jawatankuasa tindakan politik tidak dikehendaki menyimpan senarai panggilan tidak dalaman dan tidak perlu berhenti memanggil, walaupun anda bertanya.

“Tiada siapa yang menyukai panggilan ini dan semua orang mahu menyingkirkannya,” kata Aaron Foss, yang menjalankan laman web Nomborobo, yang menawarkan perkhidmatan menyekat robocall percuma untuk pelanggan telefon VoIP.

Nomborobo sudah berhenti beberapa robocalls politik. Algoritma komputer penyaringan panggilan tidak menganggap kandungan atau penghantarnya. Tetapi Foss tidak pernah mengiklankan fakta itu kerana dia tidak pasti bagaimana ahli politik akan bertindak balas.

Minggu ini, Numberobo membolehkan pengguna melaporkan robocalls politik, jadi nombor tersebut boleh ditandakan dan ditambah kepada pangkalan data syarikat. Para pelanggan yang ingin menerima panggilan ini boleh memilih untuk menyekat penyalahgunaan robocall politik.

“Kami melakukan banyak penyelidikan dan memutuskan bahawa ia adalah undang-undang untuk ahli-ahli politik untuk membuat panggilan ke landline dan ia juga sah bagi pengundi mereka untuk memutuskan mereka tidak mahu mendapatkan mereka,” kata Foss HARI INI. “Jadi, saya tidak fikir ada masalah, tetapi kita akan lihat.”

Peraturannya berbeza untuk telefon bimbit

Peraturan Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC) melarang semua robocalls bukan kecemasan ke telefon bimbit – termasuk orang politik – melainkan pemilik secara khusus bersetuju secara bertulis untuk menerima mereka.

Walaupun larangan ini, panggilan ini, yang sering diletakkan oleh telemarketer pihak ketiga, masih keluar dari peranti wayarles. Tahun lepas, FCC memetik dua syarikat telemarketing untuk membuat hampir 6 juta robocalls politik haram semasa pusingan pilihan raya 2012.

Apl penapisan panggilan, seperti Truecaller, PrivasiStar dan WhitePages ID Terkini, telah menyiarkan atau menyekat robocalls yang disyaki diletakkan pada telefon bimbit, jadi mereka akan menangkap kebanyakan orang politik. Syarikat-syarikat ini mengatakan bahawa mereka merancang untuk melakukan lebih banyak lagi sebagai pendekatan pilihan raya jangka menengah, seperti mendapatkan maklum balas dari pelanggan untuk membantu bendera politik robokalls untuk semua orang yang menggunakan perkhidmatan mereka.

Janganlah ahli politik mendapatkannya?

Orang benci robocalls. FTC menerima kira-kira 145,000 aduan robocall sebulan.

Satu tinjauan yang dibuat oleh Truecaller semasa musim pilihan raya 2012 mendapati bahawa 93 peratus pelanggannya tidak mahu menerima apa-apa jenis panggilan kempen dalam pilihan raya akan datang.

Namun, telefon tetap berdering.

Perunding politik Ron Dotzauer, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Strategies 360, mengatakan ahli politik menyedari bahawa tidak ada yang menyukai panggilan ini, tetapi mereka merasa bertanggungjawab untuk menggunakannya.

“Ini adalah perkara yang paling berkesan dan kos efektif yang boleh anda lakukan untuk keluar undi, terutama dalam beberapa hari kebelakangan ini,” katanya. “Tidak ada yang tahu betapa berkesannya mereka, tetapi ia menjadikan kempen itu seperti mereka melakukan sesuatu.”

David Nickerson, profesor sains politik di Universiti Notre Dame, percaya bahawa kebanyakan robocalls politik adalah satu pembaziran wang.

“Robocalls tidak terbukti berkesan sama sekali dalam membuat pemilihan pengundi,” kata Nickerson. “Rejim itu nyata dari segi orang yang kecewa, tetapi tidak ada bukti bahawa ini menyebabkan seseorang tidak mengundi untuk parti atau calon anda. Jadi, nampaknya terdapat kelemahan politik yang terhad untuk kempen. “

Herb Weisbaum adalah The ConsumerMan. Ikuti dia di Facebook dan Twitter atau lawati laman web The ConsumerMan.